Anamaria

Prea puțină lume îi cunoaște pe oamenii minunați care au făcut din Asociația MaiMultVerde cea mai cunoscută organizație ecologistă din România, după Greenpeace. Sunt cei cărora îmi reproșez mereu că le fac prea multă umbră, pentru că meritul lor în succesul acestei organizații îl întrece cu mult pe al meu.

Avon a avut ideea să pună sub lumina reflectoarelor poveștile excepționale ale mai multor femei obișnuite din România, o idee foarte benefică într-o societate în care deschidem prea rar gura ca să lăudăm, ca să admirăm, ca să ne arătăm respectul.

Profit de această platformă, ca să vă spun câteva cuvinte despre Anamaria, cea mai ecologistă dintre ecologiștii de la MaiMultVerde.

Este dintre acei oameni care s-au lăsat aleși de destin. Se pregătise să devină traducător interpret, dar accidentul cu cianură din anul 2000 de la Baia Mare, orașul ei natal, i-a schimbat definitiv viața. A fost atât de impresionată de impactul devastator pe care accidentul l-a produs în bazinul hidrografic al Dunării, încât și-a dedicat cariera protecției mediului și în scurtă vreme s-a alăturat echipei Greenpeace România.

Când am cunoscut-o mai bine, coordona campania de promovare a unei legi care să interzică mineritul cu cianuri, un proiect inițiat și finanțat de regretatul Edward Goldsmith, fondatorul revistei The Ecologist. A pus atât de mult suflet în această campanie, a convins atâția politicieni și lideri de opinie de pericolul exploatării cu cianuri, încât legea a ajuns în Parlament. Acolo se află și astăzi, subiect de troc politic între PDL, PC, PSD și PNL.

Am fost așa de impresionat de rezultatele acestei campanii, încât i-am propus să se alăture echipei de la Salvați Delta ca manager de comunicare. La scurtă vreme, am dat startul, împreună cu câțiva colegi, unei noi organizații, MaiMultVerde, iar Anamaria a rămas cu vechea echipă, alături de Liviu Mihaiu, de Hanna Ciobanu și de Costel Popa, noul director. Cu ei acolo, știam că organizația e pe mâini bune și că mă pot concentra pe noul proiect.

Când Miruna, directorul de comunicare al MaiMultVerde, a decis să plece la Luxemburg, am știut că va fi greu de înlocuit. Fără să ne vorbim, însă, unul cu celălalt, și ea și eu și ceilalți doi membri fondatori, Doru și Andreea, ne-am gândit imediat la Anamaria. N-a fost o decizie ușoară să-i facem această propunere, pentru că era un om de bază din echipa Salvați Delta. Pe de altă parte, sub mandatul lui Costel, organizația lui Liviu Mihaiu pășise într-o poveste nouă, cu o echipă lărgită și proiecte impresionante.

Am hotărât s-o lăsăm pe Anamaria să aleagă. Nu i-am propus un salariu mai mare (n-aveam de unde), nici o funcție mai importantă. A venit la MaiMultVerde pentru că i s-a părut că în acel moment ce făceam noi se potrivea mai bine cu desenul ei de viață. Liviu și Costel s-au supărat atunci pe mine. Au spus câteva cuvinte pe care n-o să le uit foarte curând. Îmi pare rău și acum că le-am stârnit mânia și că asta a răcit și mai mult relațiile între noi, dar nu regret nicio clipă că am chemat-o pe Anamaria alături de noi. Privind la ce a adus în viața MaiMultVerde și la ce a adus MaiMultVerde în viața ei, știu sigur că, dacă aș da timpul înapoi, aș lua aceeași decizie.

Am să fiu onest și o să recunosc că la început m-am îndoit că cineva o poate înlocui pe Miruna la cârma departamentului de Comunicare al MaiMultVerde. Anamaria mi-a dovedit contrariul. Are o hărnicie și o putere de muncă pe care numai dedicația absolută pentru o cauză ți-o pot da. Rar am văzut pe cineva care să-și ia mai în serios datoria față de semenii săi, față de valorile sale și față de lucrul bine făcut.

N-am auzit-o vreodată să se plângă, să spună că e prea greu sau că nu mai poate. Singurele dăți când o văd supărată sunt când nu-i ies proiectele. Fiecare apariție a noastră în presă e pentru ea un succes personal. Fiecare cuvânt urât la adresa noastră e o înfrângere.

Uneori îi spun că pune prea mult suflet, apoi îmi reproșez accesul de pragmatism. Adevărul e că, fără oamenii care pun foarte mult suflet, MaiMultVerde ar fi rămas un simplu foc de paie.

Din toamnă, Anamaria va fi director executiv al MaiMultVerde și sper să auziți tot mai des de ea. E unul dintre acei oameni excepționali pentru care merită să dechidem mai des gura ca să-i lăudăm, să-i admirăm, să le arătăm respectul.

Îți mulțumesc dacă vei completa aceste rânduri de recunoștință cu un vot pe pagina Anamariei din cadrul campaniei Avon. Nu pentru că mi-aș dori să câștige, cred că oricare dintre participante merită cu prisosință laurii. Ci pentru că m-aș bucura să știe că povestea ei a inspirat cât mai mulți oameni. Și, cine știe, poate că a și schimbat viața câtorva dintre ei.

  1. Noi ne bucuram foarte mult pentru aprecierile primite. Meriti sa fii aleasa in concurs pentru ca aduci un parfum proaspat (ca preocupare) intre celellalte doamne propuse.
    Iti dorim mult succes!!

  2. o alta ... verde

    Cu toate ca s-a pregatit pentru cuvinte , la Ana ” faptele vorbeste ” asa cum ar spune romanul neaos !
    Avem nevoie de oameni si de fapte bune : bravo Anamaria !

Leave a Reply