Dilemă marianică

Mă pregăteam să fac câteva urări Măriilor apropiate, când o prietenă mi-a atras atenția că Măriile își sărbătoresc onomastica de nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), nu astăzi, când credincioșii prăznuiesc trecerea ei la cele veșnice (“adormirea” și ridicarea ei la ceruri).

N-am reușit să găsesc o opinie autorizată pe acest subiect, așa că am zis să-i întreb pe enoriașii mei, adică pe cei mai dreptcredincioși dintre cititorii acestui blog. Ce ziceți? Felicităm sau nu Măriile astăzi?

Și o precizare pentru cititorii mei mai laici: nu invit la adorație religioasă, dar Fecioara Maria e unul dintre cele mai frumoase personaje ale poveștii cristice și aici mă refer mai ales la detaliile din evangheliile necanonice, iar faptul că tradiția creștină a ales o femeie ca intermediar între oameni și persoanele Sfintei Treimi (ora pro nobis, nobis peccatoribus) mi se pare o idee foarte modernă și lăudabilă.

  1. Exact cu dilema asta m-am trezit de dimineață. Și eu știu că, deși e sărbătoarea propriu-zisă, onomastica nu se sărbătorește azi, ci la Nașterea Maicii Domnului. Însă cineva a întrebat un preot, care i-a spus că e motiv de bucurie, nu de tristețe pentru că e ziua în care spiritul Fecioarei s-a ridicat la cer, deci nu e greșit dacă urezi La mulți ani azi. Cu toate astea, mi se pare mai potrivit să urezi pe 8 septembrie.

    Problema e că tradițiile nu sunt la fel în toată țara (în Moldova nu se urează LMA azi) și media preia informații la nivel de București, răspândindu-se apoi în restul țării. Încet-încet se va generaliza, așa că degeaba ne lămurim logic, religios, etic etc…

  2. Eu de fiecare data cand am urat cuiva La multi ani de Sfanta Marie mare mi s-a replicat ca nu acum trebuie, ci pe 8 septembrie, si erau persoane diferite. Asa ca astazi, in mod normal, nu cred ca trebuie facuta nici o urare.

  3. Eu imi amintesc din vremea cand faceam religie la scoala ca sfintii sunt sarbatoriti in ziua in care au murit, pentru ca nu se nasc sfinti, ci in ziua in care au murit au fost trecuti la rangul de sfinti. Asadar, azi ar trebui sarbatorita Sf. Maria- pentru ca azi e adormirea Maicii domnului http://articole.famouswhy.ro/sfintii_-_ocrotitorii_si_prietenii_copiilor/ si confirmarea “Ziua de prăznuire a unui sfânt este ziua morţii sale, deoarece pentru creştinul sfânt moartea este ziua sa de naştere sau de trecere în Împărăţia lui Dumnezeu.”

  4. Eşti la fel de îndreptăţit să feliciţi o “Marie” şi astăzi, şi pe 8 septembrie. Când te gândeşti la treaba asta tebuie să iei în calcul şi teologia ortodoxă despre moarte, care spune că omul nu moare, ci trece la un alt nivel de existenţă superior şi etern. Deşi sărbătoarea se numeşte “Adormirea Maicii Domnului”, nu trebuie să uităm faptul că Maica Domnului nu a murit, ci a fost ridicată cu trupul la cer.

    Nu e vorba Dragoş despre “poveste cristică”! Cristos, în dauna lui Hristos, nu e un latinesc. Citeşte aici:

    http://ionut-puerava.blog.com/2011/04/27/iisus-hristos-vs-isus-cristos/

  5. Eu sunt paralel cu religia, aşa că nu ştiu prea bine. Oricum, mi se pare într-un fel penibil să urezi “La mulţi ani” cuiva când se sărbătoreşte ridicarea la cer. Poate e şi ceva pur românesc, căci, după cum se poate observa la TV, românii găsesc în orice un prilej să sărbătorească, ca să poată să tragă un păhărel. Aşa că e posibil de acolo să se tragă şi cu uratul de “La mulţi ani” şi când e vorba despre o astfel de sărăbătoare.
    Oricum, din ce ştiu eu, nu se urează “La mulţi ani” de zile onomastice. Orice altceva, dar nu urări de trai mult 😉

  6. Cum spunea si Katty, in general ziua sfintilor este aceea in care au murit. Un motiv este si acela ca nu sunt niste date exacte, stiute, ale nasterii lor. In plus, moartea nu inseamna final, ci adevarata Viata.

    In ceea ce o priveste pe Maica Domnului, aici e o alta discutie. Nasterea ei a fost proorocita. La fel, i-a fost proorocit si momentul in care l-a primit in pantece pe Hristos. Inclusiv inainte de a trece la cele vesnice, a fost anuntata cu trei zile inainte.

    Cunoscandu-se, astfel, si ziua de nastere si ziua adormirii ei – pare mai ok sa spui La multi ani! pe 8 septembrie. Dar, acest lucru difera ca traditie, de la zona la zona. Chiar si in Moldova. Mama mea, crescuta in Husi (Vaslui), s-a sarbatorit mereu pe 15 august. Venita la Iasi, nimeni n-o baga in seama azi, ci abia in septembrie 🙂
    Nu cred ca e o greseala nemaipomenita sa spui si azi, cuiva drag, la multi ani. Pe fiica mea, tot o mica Marie, o voi invata sa multumeasca frumos pentru o urare din inima, indiferent de ziua in care o va primi. Mai ales ca ziua de astazi, pentru ea, mai are o insemnatate deosebita. Acum un an, pe 15 august, a fost botezata. Va multumi in august, dar va da bomboane in septembrie 🙂

  7. Se sarbatoreste pentru ca Sf. Maria a inviat si s-a ridicat la ceruri. In seara dinainte (14 August) se tine in biserici Prohodul (slujba de inmormantare) cantare similara cu cea tinuta in Vinerea Mare. Insa pe 15 august sarbatorim invierea Fecioarei Maria. Deci e un prilej de bucurie si mare sarbatoare.

  8. Firesc ar fi sa ne uram in fiecare zi. Pe nimeni nu poate supara o vorba frumoasa. Nu inteleg de ce va inventati probleme doar pt a atrage atentia. Cand ti-e teama sa incalci regulile impuse de societate nu esti decat o oaie , esti creatia ei.Ti-e teama sa iesi din rand, desi e poarta larg deschisa, tu tot inauntru stai….vezi doar atat cat cunosti .Habar nu ai sa fii tu.Nu esti liber in gandire pt ca nu te-au invatat asta.Mi-e mila de aceste vietuitoare.

  9. asa valuri ca anul asta n am vazut pentru aceasta dilema…sa ajutam la clarificare un pic,deci…una e praznicul bisericesc si alta e sarbatoarea numelui pentru mireni, desi cea laica ar trebui sa si aiba originea in cea religioasa…
    ce si de ce sarbatorim azi mi am chinuit si eu mintea ani in sir sa inteleg…
    in final mi a raspuns ca fiind spirituala si nu lumeasca e sarbatoarea trecerii in nemurire…doar ca oamenii fac si ei ce pot dupa cate intelege fiecare
    cei ce asteapta urari pot considera ca le au primit si de la mine…restul pot ignora…
    totdeauna avem de ales ce facem si ce gandim fara sa punem pe altcineva in locul nostru si fara sa ne punem in locul altora pentru asta
    decat motive de jale mai frumos sa avem motive de bucurie
    un la multi ani simplu si fara prea multe de ce uri tuturor mariilor si marinilor ce se regasesc

  10. Cred ca important e sa faci asa cum simti. Gestul conteaza, mai ales, daca e asumat. Iar cineva care simte ca urarile sunt din inima, va aprecia gandurile frumoase . 🙂

Leave a Reply