Alcoolismul s-a născut la sat

(aventuri din Carpați, partea a șasea)

“Problema cu satele românești”, îmi spune prietenul meu persan pe treptele crâșmei din Brădești, “e că, după 8 seara, sunt toți beți”. Apoi, fără ca măcar să se mai uite la ceas (era 9 fără un sfert), mă întreabă: “Mai bei o bere?”

În cazul brădeștenilor, evaluarea lui Omid nu e foarte departe de realitate. În cele trei zile petrecute acolo, am putut observa că bărbații satului (care nu are, cu femei și copii, mai mult de 20-30 de suflete) încep ziua la cârciumă și o termină tot acolo. Mergeam dimineața să ne spălam la cișmeaua din fața stabilimentului și dădeam de ei acolo, cam tăcuți și morocănoși, ca omul care n-a băut încă destul. Seara ne opream și noi să bem o bere (în ultima seară au fost două) și îi găseam tot la cârciumă, chercheliți bine și cu chef de vorbă.

Dacă n-ar fi această plagă socială care este alcoolismul pandemic, satul românesc de munte ar fi doar pitoresc. Așa, el este și foarte trist, pentru că aceste ținuturi cu adevărat paradisiace sunt locuite de niște bărbați grav bolnav al căror viitor este, în cel mai bun caz, cețos, la fel ca dimineața zilei în care am plecat din Brădești, cu sufletul îndoit, neștiind dacă se cuvine să mă bucur că astfel de enclave arhaice mai există încă sau dacă să mă întristez pentru soarta oamenilor care le locuiesc.

Din păcate, proiecte cum este Centrul Aliat au o adresabilitate mai mult urbană, pentru că ar fi nevoie de astfel de proiecte peste tot în țară și mai ales la sat.

:: Norii negri (prima parte) | Teme-te de ardeleni chiar și când îți dau sfaturi (a doua parte) | Cum am intrat la apă pe Cheile Râmețului (a treia parte) | Brâna Caprelor (a patra parte) | Vânătările Ponorului și Huda lui Papară (a cincea parte) | Istoria suferinței (a șaptea parte) | Oameni de toată isprava (a opta parte) | Ce i-a uimiti pe brădeșteni (ultima parte)

:: mountain blogging powered by Mitsubishi ASX

  1. @Viorel, da, asa erau pe vremuri bonurile de supralimentare date sportivilor de club. Nu puteai lua cu ele bautura sau tigari. Acum, evident le-ar vinde la o fractiune de pret, poate chiar casieritelor.

Leave a Reply