Cât de tolerant ești?

Păi nu se putea să rămân tocmai eu de căruță, eu, care sunt cel mai ipohondru dintre prietenii mei! Când am citit că și Chinezu și Simona Tache și-au făcut un test pe care eu îl am pe wishlist-ul de ziua mea încă de acum doi ani, n-am mai pregetat și am luat legătura cu cei de la Gaya Health Services, care administrează în România YorkTest-ul, o analiză de laborator care depistează peste 100 de intoleranțe alimentare.

O să fiu onest și o să vă spun că l-am primit gratuit, așa că, dacă vreți, puteți considera această însemnare una publicitară, dar vreau să fie limpede că eu am cerut să fac testul și că, dacă n-aș fi primit această ofertă, l-aș fi plătit pentru că sunt de părere că analiza asta chiar face toți banii.

Despre ce e vorba? Atunci când consumăm un aliment la care avem intoleranţă alimentară, organismul are o reacţie de respingere la proteinele conţinute de respectivul aliment şi nu îl digeră corespunzător. Simptomele intoleranţei alimentare, precum durerile de cap, oboseala cronică sau apatia, balonarea sau dificultatea de a pierde în greutate, sunt rezultatul luptei pe care organismul o duce cu alimentele care îi fac rău.

O soluție empirică pentru depistarea alimentelor la care avem intoleranță este să le eliminăm din dietă și să observăm vreme de 3 luni ce schimbări apar. Dar vă dați seama de câte zeci de ani ar fi nevoie pentru a testa în felul acesta chiar și cele mai comune alimente.

Mult mai simplu este să faci un test de laborator care, din câteva picături de sânge, îți poate spune cu exactitate care sunt alimentele la care ai sau nu intoleranță. York Test-ul face exact asta, iar mulțumită celor de la Gaya Health Services, avem acum acces și în România la acest test extrem de util pentru sănătatea noastră.

Am primit acasă kit-ul de recoltare, iar procedura nu este mai complicată decât aceea pe care diabeticii o fac de mai multe ori în timpul unei zile atunci când vor să-și verifice glicemia (o mică înțepătură în buricul degetului și prelevarea câtorva picături de sânge). Proba este apoi trimisă în Marea Britanie, unde va fi analizată în laboratoarele YorkTest. La primirea rezultatelor (în aproximativ două săptămâni), ai dreptul și la o ședință de consiliere gratuită cu un specialist în nutriție pentru a ști ce dietă să adopți pe viitor.

Eu atât am avut de spus, de-abia aștept să primesc rezultatele. Vă mai povestesc atunci ce am aflat.

 1. Foarte interesant! Eu mi am facut un singur test de intoleranta la lactoza intr o clinica din Berlin si a durat testul 2 ore. Iar pe o scara de la 1-5 am intoleranta 4.
  Acest yorktest e genial.100 !!!! L am trecut pe wishlist si eu!:-)

 2. 1. linkul cu intoleranta alimentara nu merge.

  2. Simptomele intolerantei alimentare NU SUNT durerile de cap, oboseala, balonarea si nici dificultatea de a pierde greutate. Simptomele intolerantei alimentare SUNT la nivelul pielii (urticarie, rash, angioedem etc), a tractului respirator (astm, tuse etc) si a tractului digestiv (diaree, constipatie etc.)

  3. NU EXISTA niciun studiu (indexat PubMed, cel putin) care sa dovedeasca faptul ca prezenta de IgG (imunoglobuline G) specifice pentru anumite alimente sa fie test diagnostic pentru intoleranta alimentara.

  PS. nu stiu sa introduc referinte intr-un post si nici nu cred ca este corespunzator. Ceea ce nu inseamna totusi ca nu pot sustine fiecare afirmatie facute cu scrieri stiintifice/studii.

 3. Buna ziua,

  @croissante de la ora 5: iti putem trimite noi kitul de testare in Republica Moldova, te rugam frumos sa iei legatura cu noi la adresa de e-mail info@yorktest.ro sau la numarul de telefon 021 210 26 26.
  Multumim!
  @supastaru: te invitam si pe tine sa iei legatura cu noi la datele de contact mentionate mai sus pentru a discuta mai multe detalii despre simptomele intolerantei alimentare, dar si despre studiile pe aceasta tema.
  Multumim!

 4. @YorkTest
  Consider ca obiectiile mele (punctele 2 si 3 de mai sus) sunt destul de precise pentru a fi discutate si (eventual) combatute pe acest blog. De altfel, ar fi mai instructiv!

Leave a Reply