O diplomă de care sunt foarte mândru

Am primit astăzi din partea doctorului Bogdan Oprița, medicul coordonator al SMURD București și șeful Departamentului de Urgențe al Spitalului Floreasca, certificatele de participare în cadrul unui program de voluntariat pe care l-am inițiat aici pe blog, acum aproape un an, inspirat de programul Voluntar de profesie al Fundației Vodafone și de emisiunea cu același titlu pe care am realizat-o pe Prima TV.

În Amfiteatrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca cu asistenta șefă Daniela Pascu și doctorii Cristina Bălășan și Bogdan Oprița

Am fost 12 voluntari, foarte diferiți ca vârstă, pregătire și ocupație, care am urmat un curs de prim ajutor de 2 luni sub îndrumarea doctoriței Cristina Bălășan și care am efectuat apoi câte o gardă pe săptămână în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Floreasca sau pe ambulanțele de terapie intensivă ale SMURD București.

Dintre cei 12 voluntari, doar 7 au completat cele 24 de gărzi și au dat examenul final. Cifra e mare, dacă vă gândiți că, din cei 20 de voluntari fără pregătire medicală, care au început acum câțiva ani un program similar, unul singur a completat programul. Le sunt recunoscător colegilor mei care și-au făcut loc în niște agende foarte încărcate pentru a se ține de promisiunea făcută la început (unul dintre ei este managerul general al unei companii și am fost absolut impresionat că și-a făcut toate gărzile): Alexandru Popa, Anca Negoescu, Ema Macovei, Lidia Fati, Liliana Andreiu, Raluca Boboc.

Pe lângă faptul că mi-am îndeplinit un vis, acela de a-i cunoaște îndeaproape pe oamenii minunați (doctori și asistenți deopotrivă) care lucrează la SMURD, m-a uns pe suflet ce ne-a spus doctorul Oprița înainte să ne înmâneze certificatele: că am fost “cea mai serioasă grupă de voluntari” din istoria SMURD București.

Deși plec din țară, călătoria mea în universul SMURD nu se oprește aici. Există un “va urma”, despre care de-abia aștept să vă povestesc în noiembrie.

 1. Salut!

  Felicitari pentru diploma, initiative si dedicare!
  Am incercat sa gasesc o data de la care as putea sa ma inscriu pentru urmatorul program de volluntariat in cadrul SMURD dar nu am reusit. As vrea sa te rog, daca ma poti indrepta spre locul de unde pot gasi asemenea informatii!

  Multumesc!

 2. @Vlad, ei nu fac în mod obișnuit programe pentru voluntari fără pregătire medicală, acesta a fost un program special pe care i l-am propus d-rului Oprița pentru a nu investi cele două luni de pregătire în vederea realizării emisiunii în instruirea unui singur cursant.

  Totuși, senzația mea este că, după experiența cu noi, sunt mai deschiși ca înainte să primească astfel de voluntari, dacă fac dovada seriozității.

  O problemă este spațiul din UPU, care este foarte limitat și în care abia încap doctorii, asistenții, pacienții și voluntarii medicali. De aceea, se fac niște programări riguroase ale gărzilor și este foarte important ca ele să fie respectate.

  Dacă te interesează, fă o cerere la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, adresată dr-ului Bogdan Oprița, coordonatul SMURD București.

Leave a Reply