Lecţia de prim ajutor

De mâine la Pro TV de la ora 10.30

În lunile în care am făcut voluntariat pe ambulanțele SMURD și la camera de gardă a Spitalului Floreasca, sub coordonarea doctorului Bogdan Oprița, mi-am dat seama cât de important este ca oamenii obișnuiți să cunoască măsurile elementare de prim ajutor, care pot salva viața cuiva în minutele critice care trec până la venirea Salvării.

Așa s-a născut ideea unui program național de educație pentru acordarea primului ajutor. M-am bucurat să găsesc sprijin pentru această idee în cadrul ING Asigurări de Viaţă, SMURD și Pro TV.

Lecţia de prim ajutor este un program de educație pentru viață care cuprinde emisiunea Lecţia de prim ajutor difuzată pe Pro TV în perioada noiembrie 2011 – februarie 2012 şi site-ul lectiadeprimajutor.ro. Proiectul este sprijinit de ING Asigurări de Viaţă și garantat de SMURD.

În România, doar în anul 2010, peste 1.000.000 de persoane au solicitat ajutor medical de urgenţă. Cea mai mare parte a celor care apelează serviciul 112 nu ştiu ce trebuie să comunice operatorilor sau cum să procedeze în cazul unei persoane care are nevoie de ajutor. Necunoaşterea unor minime măsuri de prim ajutor poate pune în pericol viaţa unei victime. Conform statisticilor SMURD, există cazuri în care situația victimei este agravată de intervenţia unor persoane care execută greşit unele manevre sau care mişcă pacientul atunci când nu ar trebui.

Site-ul lectiadeprimajutor.ro oferă soluţii la situaţiile de urgenţă cele mai frecvente, soluţii care pot fi puse în practică în siguranţă de către persoane care nu au pregătire medicală. Aici sunt disponibile informaţii despre cum recunoaştem o urgenţă medicală, cum putem oferi primul ajutor în cazul hemoragiilor, arsurilor, intoxicaţiilor, fracturilor, cum să efectuăm corect manevra Heimlich, dar şi informatii despre prevenţie şi procedura de semnalare a unei situaţii de urgenţă la 112.

Informaţiile sunt însoţite de ilustraţii grafice și, pe măsură ce emisiunea va fi difuzată la Pro TV, înregistrările vor fi disponibile și pe site. De asemenea, site-ul oferă şi posibilitatea de a pune întrebări online şi a primi răspunsuri de la medicii SMURD în 24 de ore. Pe Facebook programul şi informaţiile despre acesta sunt disponibile aici, iar pe Twitter aici.

Emisiunea, pe care o prezint alături de Dana Rogoz și de medicul SMURD Simona Bratu, va fi difuzată pe Pro TV în fiecare sâmbătă, începând cu ora 10.30, în cadrul “Ce se întâmplă, doctore?”. Primul episod va fi difuzat mâine, 12 noiembrie 2011.

Programul „Lecţia de prim ajutor” a fost prezentat miercuri, în cadrul unui eveniment organizat de ING Asigurări de Viaţă şi SMURD. La eveniment au participat Dr. Raed Arafat, Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, Dana Rogoz (Pro TV) şi Cornelia Coman, director general ING Asigurări de Viaţă. Cei prezenţi la eveniment au beneficiat şi de o lecţie de prim ajutor, oferită de doctorul Arafat.

Le sunt recunoscător celor datorită cărora acest proiect a prins viață și, sper eu, va ajuta la salvarea cât mai multor vieți. Mulțumesc, Delia Cârstean, Alina Sîmpetru, Maria Apostol, Gabriela Popescu, Mădălina Mălaia, Anamaria Bogdan, Hajnal Vass, dr. Simona Bratu și dr. Raed Arafat!

  1. Din păcate, mi-a fost dat să văd cum, după ce o tipă a fost lovită de tren, primul om care se afla în apropiere a fugit să-i aducă o lumânare aprinsă şi să urle “Ajut-o, Doamne!”, în loc să sune la ambulanţă. De prim-ajutor nici nu mai poate fi vorba.

  2. Felicitari pentru proiect!
    Fiecare persoana se poate trezi la un moment dat fata in fata cu o situatie de urgenta, in care primul ajutor poate face diferenta.
    Si felicitari SMURD pentru dezvoltarea medicinei de urgenta in Romania!

  3. Buna ziua! As putea avea rugamintea daca s-ar putea cred ca ar fi benefic postari de materiale(filmulete) video din cele care sint difuzate si la Pro tv! Sint unele postate pe youtube toate fiind in alte limbi.Eu personal cred ca foarte multi s-ar interesa si ar viziona aceste filmulete in timpul lor liber neavind toti ocazia sa le vizioneze simbata dimineata! Foarte binevenita aceasta emisiune!De ani de zile tot ziceam ce bine ar fi sa invatam aceste procedee de prim ajutor.Sint sigur ca a-ti reusit sa atrageti atentia multor persoane! Felicitari si tot asa inainte!

Leave a Reply