Uniți, simplificăm și arătăm cu degetul

Cat costa tacerea ta?Oponenții protestului Uniți. Salvăm nu sunt singurii care văd lumea în alb și negru. Câțiva dintre protestatari – nu mulți, dar, din păcate, unii dintre cei mai influenți – suferă de aceeași perspectivă discromatică.

Cei mai mulți dintre protestatarii cu care am vorbit sunt oameni rezonabili, dar, la fel ca și oamenii rezonabili din tabăra adversă, se aprind ușor și nu mai judecă limpede atunci când se simt atacați. Așa îmi explic proliferarea în rândul comunității Uniți. Salvăm a două mesaje despre care mi-e greu să cred că au făcut vreun bine protestului.

Nu vreau să discut cât de întemeiate sunt ele, pentru că asta mi se pare mai puțin important. Bătălia pentru Roșia Montană nu se dă în amfiteatrul Facultății de Filosofie, ci pe maidanul politico-mediatic, acolo unde loviturile sub centură sunt, din păcate, aplaudate și unde nu există niciun alt arbitru în afara opiniei publice. Mesajele despre care vorbesc au fost un fel al protestatarilor de a-și da singuri cu stângul în dreptul, asta ca să nu invoc o altă expresie românească, mai neaoșă.

“Nu corporația face legislația” e un slogan care sună bine și care, luat literal, nu reprezintă neapărat o idee de extremă stânga, ci o idee democratică elementară. Numai că sensul sloganului e mai puțin inocent și, din păcate, prea vag. Întrebarea pe care mi-o pun este dacă merită să pui la zid toate corporațiile din România în numele șpăgilor date pentru Roșia Montană (în paranteză fie spus, mi se pare mult mai simpatic, mai cinstit și mai precis sloganul “S-a dat șpagă barosană pentru Roșia Montană”).

Cu siguranță, nu e singurul caz de acest gen din România, dar cum rămâne cu toate corporațiile care-și plătesc taxele, care fac afaceri oneste și care au grijă de angajații lor? În companiile astea lucrează unii dintre românii cei mai educați și cei mai deschiși la minte. N-ar fi mai înțelept să încerci să ți-i câștigi drept suporteri în loc să-i arunci pe toți de-a valma în haznaua corporatiștilor șpăgari? Și e asta cu adevărat lupta oamenilor din stradă? De-corporatizarea României? Vast program, vorba lui de Gaulle.

Infinit mai dăunătoare a fost diabolizarea în masă a presei, prezentată în sloganuri, pe bloguri și pe Facebook ca “vândută” și “mincinoasă”. “Dacă ei înșiși ar fi mai atenți, scrie Tolo, protestatarii ar face diferența dintre presă și televiziuni.”

Protestatarii n-au înțeles că protestul se vede altfel din redacția de Știri decât de pe alveola din centrul Pieței Universității. Și că de la o decizie editorială care are un singur obiectiv, creșterea audienței, și până la rea-voință e cale lungă.

Ce-am obținut cu aceste mesaje? Alienarea celor mai importanți potențiali aliați ai protestului – jurnaliștii care nu aveau nicio miză și nicio părere deja formată pe acest subiect. Un exemplu: Știrile Pro TV, care au relatat echilibrat, și care au fost acuzate, în bloc, că au făcut blat cu RMGC. E jignitor să spui așa ceva despre o echipă de jurnaliști nominalizată de trei ori la premiile Emmy. E o copilărie să crezi că cel mai mare trust media din estul Europei ar compromite credibilitatea produsului său jurnalistic de cel mai mare succes pentru o șpagă de care nici măcar nu are nevoie.

Știu că fluier în biserică, dar chiar și în trustul Intact, nu sunt toți reporterii și realizatorii o apă și-un pământ. La ce bun să te încleștezi într-un clenci ridicol cu jurnaliștii pe care nu-i poți nici schimba, nici convinge, în loc să te concentrezi să ți-i împrietenești pe cei cu care se poate discuta?

Din păcate, această atitudine are la bază o idee și mai fragilă – aceea că televiziunile nu mai au public, că lumea stă, vezi, Doamne, pe Facebook și că a uitat de telecomandă. Asta e, pur și simplu, o bazaconie. Piața Universității duminică seara nu e tot Bucureștiul. Bucureștiul nu e toată România. Îi încurajez pe cei care mai cred asemenea năzbâtii să caute ratingurile principalelor jurnale de știri, apoi să le compare cu numărul de like-uri ale posturilor Uniți. Salvăm de pe Facebook.

În ambele cazuri, e vorba de generalizări pripite și de acuzații nedrepte care nu fac bine nimănui, cu atât mai puțin protestatarilor. Înainte de arăta cu degetul en masse spre corporațiile care “fac legea” și spre presa “vândută”, ar merita pusă întrebarea elementară: la ce bun?

  1. Discursul dumneavoastra pare a pierde din vedere elementele de baza pe care incerc sa le explic succint:

    1. “Nu corporatia face legislatia” – Este un slogan care face referire la actele de corupere ale unor politicieni de catre o corporatie anume (RMGC) . Nicaieri nu s-a adus in discutie “De-corporatizarea României”

    2. O mare majoritate a oamenilor nu au incredere in relatarile canalelor de stiri. Nu recunoasteti ca etica relatarilor obiective, cu punctele de vedere ale tuturor participantilor la conflict, este de domeniul trecutului? Presa per ansamblu este cea care trebuie sa relateze obiectiv evenimentele pentru a informa corect cetatenii, in schimb s-a raliat intereselor de pastrare a celui mai mare cumparator de reclame. Este vorba de un fenomen generalizat, de aceea scandarile sunt la fel. Jurnalistii corecti care perpetueaza acest sistem isi calca in picioare principiile.

  2. E o lupta prea mare pentru a nu exista victime colaterale. Nimeni nu a zis ca protestatarii din strada sunt perfecti, mai fac greseli, dar in mare parte au dreptate. E o sansa unica, realizata cu ajutorul Facebookului de a dezinfecta Romania si nu trebuie sa renuntam.
    De exemplu, daca protestez impotriva Antena 1, care per ansamblu mi se pare mizerabila, nu inseamna ca am ceva personal cu toti angajatii ei. Si premii iau toate televiziunile, probabil si TV Bistrita a luat ceva premiu vreodata. Cred ca si nivelul Pro TV-ului e unul slab, ne umfla de “manele” si emisiuni de doi lei. Ar trebuie facuta o camparatie cu un post din occident si diferenta ar fi precum aceea din meciul Steaua- Cheslea: 0-4.

    In rest, respect!

  3. “Nu corporatia face legislatia” se refera la crearea de catre Guvern a unui proiect de lege special pentru RMGC, nicidecum la trusturile de presa trecute sub tacere.
    “Piața Universității duminică seara nu e tot Bucureștiul. Bucureștiul nu e toată România.” Ma indoiesc totusi ca saga nasterii mostenitorului lui Basescu este toata Romania – cu toate astea in prima saptamana de proteste zilnice, posturile TV erau ticsite cu stiri despre rochia Elenei Basescu, despre culoarea pampers-ului purtat de nou-nascut si alte chestiuni deosebit de importante la nivelul politico-economico-social-cultural national.

  4. @Paul eram în mare de acord cu tine, dar m-ai pierdut la faza cu “și premii iau toate televiziunile”.

    E ca și cum eu ți-aș spune că Mungiu a luat Palme d’Or-ul și tu mi-ai spune că toți regizorii iau premii, că și un prieten de-al tău a luat un premiu la festivalul de film de la Sf. Gheorghe.

    Cred că nu știi ce sunt Premiile Emmy.

  5. Salut Dragoș. Mie personal sloganul “Nu corporatia face legislatia” mi se pare a fi direcționat doar împotriva celor de la RMGC (cel puțin în accepțiunea majorității participanților la proteste). Acuma, dacă vor fi printre aceștia și unii care au viziuni mai radicale (să zicem noi așa politicoși), nu trebuie amestecați cu majoritatea.
    Cât despre Știrile ProTV… sincer nivelul calității a scăzut drastic în ultimii ani. Iar ca un (probabil cel mai recent exemplu) de prezentare eronată (nu vreau să fiu absurd să acuz de rea intenție, deși aș avea ceva motive) – merită studiată prestația știriștilor cu pricina legat de protestul bicicliștilor de acum vreo două săptămâni. Tot ce au putut spune despre marș a fost că (mesaj aproximativ) “senzațional – bicicliștii au blocat pasajul Basarab”. Nimic despre faptul că era un marș autorizat, nimic despre incidentul care a fost aproape să încheie tragic marșul pentru câțiva bicicliști etc.
    Revenind la protestele împotriva RMGC și presă… cred că lipsa de implicare a unora (sau prezentarea trunchiată a informațiilor doar de dragul de a “fi acolo și atât”) ar trebui penalizată exact ca non-combat-ul în sporturile de contact. Și cumva cei prezenți acolo asta fac. Penalizează atât pe cei care sunt vizibil părtinitori cât și pe cei care stau în off-side. Cum e și normal, vizibil părtinitor se referă în condițiile data la cei care susțin exploatarea (mă feresc de cuvântul proiect pentru că acesta pare că nu există de fapt). La manifestările organizate de RMGC sunt amendațe celelalte părți nu?

    O zi cu mult bine.

  6. Apreciez mult stirile protv si nu sunt de acord cu cei spun ca a scazut cu mult calitatea stirilor lor, depinde mult si din ce unghi privesti, eu il prefer pe cel echidistant asa ca le multumesc celor de la protv pentru profesionalismul de care dau dovada.

Leave a Reply