Confesiunile unui misogin

Când am plecat din România, mi se părea că sunt un campion al drepturilor minorităților, fie ele de gen, de etnie sau de orientare sexuală.

Pe scala toleranței îmi plăcea să cred că punctam undeva foarte sus, în compania celor au priceput de mult cum devine treaba cu sexismul, șovinismul, rasismul, xenofobia și homofobia și care nu mai au acum altceva de făcut decât să-i lumineze și pe alții. Căzusem, desigur, în păcatul trufiei.

Când am ajuns în America, primul lucru care m-a surprins a fost cât de serios sunt tratate aici problemele de gen și am avut, recunosc, reacția românului care le știe pe toate:

“Hai, dom’ne, am zis, exagerați, păi s-au emancipat de mult femeile voastre, ce mai vor? Ia să poftiți la noi în România să vedeți discriminare.”

Nu mi-am dat seama că același argument l-ar putea folosi cineva la mine acasă:

“Cele mai trebuie româncelor emancipare? Să zică mersi că nu poartă burka și că nu trebuie să meargă la doi pași în urma bărbatului, ca în țările arabe.”

E un argument pe cât de prost, pe atât de cinic, și totuși mi-e rușine să recunosc că l-am aruncat de câteva ori în conversație atunci când n-am avut altceva mai inteligent de spus.

Feminismul american și bunele maniere europene

Al doilea lucru pe care nu sunt mândru să-l recunosc este că am întreținut o vreme un clișeu mincinos, cu care venisem, de fapt, în bagaj și pe care nu m-am obosit foarte repede să-l verific.

Câțiva „binevoitori” mă preveniseră s-o las mai moale cu politețea față de femei în America pentru că „se interpretează”. De aici și până la concluzia că astea sunt roadele amare ale feminismului dus la extrem – erodarea civilizației și dispariția „feminității” – n-a mai fost decât un pas. Privind în urmă, nici nu-mi vine să cred de câte ori am repetat copilăria asta fără să mă sinchisesc să întreb dacă chiar așa stau lucrurile.

Într-adevăr, cel puțin în California cei mai mulți bărbați nu mai dau întâietate unei femei la intrarea sau la ieșirea dintr-o încăpere, la fel cum nu mai fac ocolul mașinii pentru a-i deschide portiera și nici nu se mai oferă să-i care bagajele, iar la restaurant nu par să aibă nicio reținere să stea jos atunci când o doamnă stă în picioare.

Dar toate femeile pe care le-am întrebat dacă le supără atunci când un bărbat face oricare dintre aceste gesturi, m-au asigurat că nici pomeneală de așa ceva. Iar unele dintre ele, vă asigur, sunt dintre cele mai pasionate luptătoare pentru egalitatea între sexe.

Eliberat de acest clișeu stupid, mi-am văzut în continuare de manierele mele europene și pot să confirm că, aproape de fiecare dată când i-am dat deschis ușa unei femei, la fel cum dau întâietate vârstnicilor și prietenilor și militarilor și celor cu mai multă carte, n-am primit altceva decât cel mult o privire plăcut surprinsă, un zâmbet și un „Oh, thank you!”.

Cu timpul, am ajuns să cred că adevărații vinovați pentru dispariția acestor obiceiuri în America sunt, de fapt, bărbații și nu femeile. Mi-e greu să nu citesc în refuzul acestor ritualuri sociale o reacție de agresivitate pasivă – „Poftim, ați vrut empancipare, ia mai lăsați-ne cu politețea asta…” Și tare mă tem că ceva similar se întâmplă deja și în România, unde abandonarea bunelor maniere a luat-o cu mult înaintea egalității între sexe.

“Mult i se va cere oricui i s-a dat mult.”

Dar cel mai important lucru pe care l-am învățat în acești doi ani a fost că „emanciparea femeilor” (sau a romilor, sau a homosexualilor, sau a oricărei alte minorități) e un fel foarte prost de a pune problema. Pentru că mesajul, deloc subtil, pe care această sintagmă îl transmite este că femeile au o problemă și că e treaba lor să se emancipeze, în vreme ce noi, bărbații, nu avem decât să ne păstrăm mințile deschise și să așteptăm ca ele să termine odată cu emanciparea asta.

E ca și cum ai sta cu mâinile în sân lângă un puț în care cineva a avut ghinionul să cadă și l-ai încuraja binevoitor pe nefericit să se salte singur („de șireturi”, cum zic americanii). Nici nu contează cum a ajuns omul nostru în puț și nici cine a săpat puțul. Discuțiile de genul acesta aduc mai multă încrâncenare decât soluții. E pur și simplu omenește să-i întinzi o mână de ajutor celui care nu se poate ajuta singur, cu atât mai mult atunci când te afli într-o poziție de putere.

Așa cum nimeni n-are niciun merit în a se fi născut alb, bărbat sau heterosexual, nimeni n-are nicio vină în a se fi născut negru, femeie sau homosexual. Dar cum primele roluri vin la pachet cu niște privilegii incontestabile, cei care se bucură de ele au o datorie morală de a reduce această inegalitate. Căci „mult i se va cere oricui i s-a dat mult” (Luca 12: 48).

Pentru mine, asta a fost cel mai greu de înțeles și de acceptat: că e mai important să fiu un aliat activ al femeilor în lupta lor pentru egalitate socială, economică și politică decât să le încurajez de pe margine, în vreme ce le deschid ușa la restaurant. Și că, de fapt, una n-o contrazice pe cealaltă.

:: The One, iulie 2013

Arta Puterii pentru Femei. Atelier de Leadership cu Dragos Bucurenci si Maria Andrei

  1. Grecul Giorgios

    Dar de femeile din Romania care datorita”politicosilor efeminati” crescuti la fusta mamei (cum sunt majoritatea barbatilor din romania), care sufera de sindromul printesei si nu sunt in stare sa multumeasca cand le tii usa ce zici?

    Ce e mai corect? Sa continui cu misoginismul sau egalitate ?

    Stii vorba aia, voi le umflati iar apoi tot voi va vaietati ca femeile sunt bitchy si irationale.(creaturi emotionale de altfel, diametral opuse barbatului – creatura rationala)

  2. Nu știu, grecule, eu mai am citit și altceva decât Playboy și nu cred că femeile-s emoționale și bărbații raționali și nici nu mă plâng că femeile sunt bitchy.

    Dar îmi dau seama că așa se văd lucrurile din banca ta și-mi pare sincer rău pentru tine.

    • Madaras elena

      Dar,,barbatii,, care- si bat copiii si nevestele ,violatorii,criminalii,sunt fiinte ,,rationale,,?Pe dta ,grecule,nu te- a crescut tot o femeie?

  3. Eu una sunt o “creatura emotionala” si nu inteleg ce e asa de rau in asta.
    Oricum Dragos, femeile carora le vei deschide usile te vor respecta si iti vor multumi pentru asta cu siguranta. Mai ales ca aceste creaturi emotionale vor fi capabile sa simta un gest sincer in asta si nu o fanfaronada pe care uni barbati of fac fara convingere si cu ranchiuna.

  4. Care misoginism? In Romania? Pai unde te invarti, sunt numai femei. Justitie, invatamant, finante-banci, servicii, marketing – comunicare, unde e lipsa de egalitate sociala? Hai sa fim seriosi! Poate in politica, dar nu cred ca le intereseaza foarte mult.

  5. Grecul Giorgios

    Esti un mic frustrat Dragos Bucurenci pentru ca joci cartea educatiei si a inteligentei tot timpu. Asta dovedeste exact opusul. Esti mic de tot.

    Pe partea de soft skills esti 0. Nu mai intram in partea de cunoastere a femeii ca acolo esti dezastru, stim asta, pe dovedite. 😉

    Apreciez totusi ca nu cenzurezi commenturile.

    @Cristina

    N-a zis nimeni ca e ceva rau ca sunteti creaturi emotionale Dimpotriva. Doar ca incercam sa il luminez pe acest Robotel Dragos “IQ 150 EQ 0” Bucurenci.

  6. Bravos, Horatio, pun pariu că fix din cauză că “nu le interesează foarte mult” nu intră femeile-n politică…

    Altfel, sigur că ele-s peste tot, pentru că sunt mai multe decât bărbații în țara asta (poate nu știai asta). Inegalitatea de șanse e dovedită de faptul că această distribuție este hăt departe de felul în care sunt distribuite funcțiile de conducere între femei și bărbați. Ia încearcă să numeri câte femei sunt în top-ul oamenilor de afaceri publicat de Forbes sau câte femei CEO au multinaționalele din România.

  7. Cristian Marinescu

    Miscarea feminista pare o prostie insuflata femeilor, pe care n-o controleaza: e un fel de emancipati-va voi, ca noi o sa va imbecilizam copiii institutionalizati la cretinita, scoala, after school, after cresa, after market, …, after. Si dupa aia o sa fie chiar simplu. Continuam prostirea inceputa in regimul comunist.

  8. Cristian Marinescu

    La noi nu exista vreun misogin veritabil; e doar atat de prost crescut si redus mintal incat daca se gaseste vreo femeie sa-l iubeasca, in loc sa-l numeasca exact cum e, ii zice misogin, asa, din delicatete. Si atunci mai poate schimba vreun cuvant sau vreu fluid cu el.

  9. Ei lasa, tre sa mai si vrei sa ajungi CEO! Poate vrei sa educi copiii, de unde moda asta tampita ca femeile sa fie mari oameni de afaceri? In masura posibilitatilor, cine vrea si poate sa ajunga presedinte sau prim-ministru/cancelar, exemple avem la indemana. Acum ce sa facem, ne angajam bone filipineze sau mexicane, parca asa e in California? Situatia asta cum ti se pare?

    • Si barbatii pot sta foarte frumos in bucatarie, la cratita, se stie ca pot fi bucatari excelenti.De asemenea, pot sta si cu ai lor copii acasa, sa ii educe, sa ii plimbe, sa se joace cu ei.Copiii vor fi incantati , iar ei ar trebui sa fie fericiti ca au aceasta sansa. Desigur, nu pot naste si alapta, dar asta nu trebuie sa ii complexeze. Nu trebuie neaparat sa stea la serviciu sau la carciuma. In unele situatii rolurile se pot inversa si ar trebui sa fie mandri daca au o sotie om de afaceri, chiar daca ei spala vasele, gatesc si stau acasa cu copiii. Nu este asa, domnilor, ca ati fi fericiti ?

  10. super tari toate comentariile. consider ca sunt si fiinta emotionala, dar si rationala. de fapt asta este natura umana…pot spune ca sunt si destui barbati irationali…suntem egali toti, cu calitati si defecte…enjoy life people! 🙂

  11. Dragos, iata cum ai reusit, cu un simplu articol, sa obtii niste reactii virulente din partea unor autentici exponenti ai lui “Sandu-Napoila”, ultra-retrogradul, super-misoginul, si hiper-stupidul (pe ici-pe colo, prin partile esentiale). Oameni marginiti si frustrati, ma bucur ca nu am in preajma asa ceva…

  12. Pana si egalitatea intre sexe are o limita, iar asta va spune o feminista, dar care nu militeaza sa transpire la fel de mult ca barbatul pe cea mai inalta schela, cu o galeata de mortar pe umar. Nu ca ne-am feri de munca, dar nu putem vorbi de egalitate in aceste conditii unde forta fizica primeaza. Asa ca, domnilor, va asigur ca nu ne scade respectul fata de voi daca aratati bun simt, iar deschisul usilor sau ajutorul dat la bagaje nu ne face sa ne simtim in inferioritate sau pe voi sa va consideram pampalai. Insa trimisul la cratita sau sa vedem de ala micu’ de cate ori ne exprimam un punct de vedere,… abia aici intervine dorinta de a striga in gura mare ca vrem egalitate.

  13. Grecul Giorgios

    @Adriana

    Esti o fiinta emotionala cand vine vorba de barbati. Si atat. La o petrecere sau o socializare m-ai alege pe mine, cel care iti gadila emotiile si te face sa razi, te enerveaza apoi te impaca si iar te face sa razi. In final te duce pe culimle extazului si a doua zi te trezesti in pat, in goliciunea ta, toata un zambet.

    Prin comparatie nu ai pleca niciodata acasa cu unul care iti povesteste de job, cu care ai discutii “interesante”, deep, din carti dar care nu iti trezesc nici un fel de emotii. Discutii despre job, educatie, filozofie etc. Discutii a la Bucurenci.

    Pe termen lung, pentru un camin sanatos si pentru o familie solida material normal ca l-ai alege pe Bucurenci. Prezinta siguranta. Desigur l-ai insela cu mine in fiecare weekend.

    Asa sunt femeile. Raspund la stimuli emotionali, nu rationali. Efeminatii nu inteleg.

    @Liv

    Nu aduci nimic productiv conversatiei. Ai venit aici printre cei mari sa arunci cu noroi si eventual sa torni niste gem in sosonii adultilor. Imi pari un tip limitat. Totusi inteleg ca esti pe stadion, spargi seminte, astepti meciul si te plictisesti. Hai Romania Liv!

  14. Grecul Giorgios, eu doar ma amuzam (cu amaraciune), vazand cata “patima” starneste un articol feminist/anti-misogin scris de un barbat (nu-i vorba, ca si cele scrise de femei feministe starnesc sentimente puternice, dar deh, cand e vorba de barbati, socul si oroarea sunt infinit mai mari, au tradat “fratia” sacra, au cazut prada cantecului sirenelor feminist-mistificatoare, nici nu se poate imagina ceva mai teribil de-atat).

    Barbatul feminist (sau pro-fem, ca sa folosim jargonul impamantenit in anumite cercuri), iata un mutant pentru care societatea romaneasca nu e pregatita, o specie stranie, un alien care provoaca aversiuni profunde si vituperatii intense, tragi-comice, de tip conu’ Leonida fata cu reactiunea.

    Oricum, fraza asta trebuie sa fie una dintre cele mai pline de umor involuntar pe care le-am citit in ultima vreme: “Pe partea de soft skills esti 0. Nu mai intram in partea de cunoastere a femeii ca acolo esti dezastru, stim asta, pe dovedite” (LOL si OMG). Dar poate exista totusi o salvare pentru Dragos, o reintegrare in absolut/fratie, printr-un mentorat intensiv din partea unor barbati adevarati, care au ajuns la o autentica si de netagaduit “cunoastere a femeii” si care poate (sa speram) ar fi dispusi sa faciliteze o introducere in gnoseologie…

    La fel de ilare sunt si supozitiile tale ca as fi barbat sau ca m-ar interesa fotbalul, ca sa nu mai spun ce tare ma amuza definitia pe care o dai (implicit) adultilor (din care tagma ma vad, cu durere, exclusa). I choose my battles wisely si, din fericire, “sparg seminte” la alt gen de meciuri si cu alt tip de adulti (din astia mai mutanti si fara soft skills :))).

  15. Exact ce spuneam, un articol de genul asta scoate la iveala tot felul de frustrari si de frustrati. Clasicul gigel care nu ajunge la genunchiul broastei, dar e convinsi ca trebuie sa ilumineze boboru’ cu panseurile lui inepte…

    Dar am pierdut deja prea mult timp si, cum marlania nu ma atrage in mod deosebit, ma duc sa-mi vad de treburi.

  16. Grecul Giorgios

    Eu macar am venit cu un adaos productiv si o discutie incinsa dar interesanta.

    Tu te rezumi la insulte si complimente fara sa analizezi substratul. Nu cred ca ai prea multe going in your life.

    Este nevoie totusi si de aplaudaci si fluieratori ca tine Liv. Stii tu, cei care stau pe margine, comentatori. Nu mai fi asa suparata, fii mai vesela, viata e frumoasa, barbati sunt la tot drumul.

  17. @Grecule, nu fii bădăran cu doamnele la mine pe blog și nu conta pe indulgența mea, deja încercată. Ți-am șters un comentariu, aștept să ți le șterg și pe altele dacă continui în felul ăsta.

    WATCH. YOUR. LANGUAGE.

  18. @Grecul Giorgios, pe bune, esti de-adevaratelea? Raspunsul pentru Adriana este fabulos, aproape ca te si vezi facind tot ce scrii acolo, nu? 🙂

  19. Grecul Giorgios

    @Monica

    Sunt de’adevaratelea si te pot face fericita si pe tine, doar sub anumite conditii desigur.

    Astept deci de la tine un teaser, un scurt rezumat despre tine si putem continua de acolo.

  20. <>

    In primul rand femeile nu sunt o minoritate. Iar “emanciparea femeilor” nu e deloc prost pusa. E vorba de lucruri concrete: dreptul la vot; acces la educatie; dreptul de a dispune de propriul corp (de a face avort);participare politica etc.
    “Feminismul extremist” ala de care vorbesti tu e de fapt o inventie, un fel de bau bau al neoconservatorilor si care in realitate nu exista.

  21. Se observa ca domnul Bucurenci a fost spalat la creier de propaganda “masoneriei”. Stiti, acele grupari care sunt interesate in existenta uneui populatii cat mai pliabile si docile, ergo propaganda feminista, printre altele.
    Mai si face ghiveci cu idei de speta crestina, cand e clar ca crestinismul, daca nu e contra feminismului, macar nu il favorizeaza, ba chiar dimpotriva.
    Dar ce pot spune, in generral oamenii se mint pe ei insisi care sa evite recunosterea propriei nimicnicii (vorbesc in general, nu de onorabila noastra gazda).

  22. Tu esti unul din aia care daca te inseala prietena sau nevasta crezi ca e vina ta si te autoflagelezi,iar apoi ii pupi picioarele sii o rogi sa te ierte ca nu i-ai dat atentie,lingau mai penibil fata de muieri rar mi-a fost dat sa vad

  23. Un articol inteligent si realist. Felicitari!

    Cat priveste pe cei care considera ca barbatii care respecta femeile sunt efeminati, slabi de inger etc, le spun ferm si raspicat ca problema este la ei si ori de cate ori iau in ras/batjocoresc o femeie, isi batjocoresc defapt propria mama. Mamele voastre sunt si ele femei, asa ca daca nu respectati genul feminin, inseamna ca nici macar pe cea care v-a dat viata si v-a crescut nu o respectati. Rusine!

  24. Sunt complet de-acord cu tine, dar sa iti mai spun ceva: Romania o sa ramana o tara misogina atata timp cat femeile din Romania nu au nici un interes sa isi ceara drepturile. Ele sunt de mici presate din punct de vedere social sa ramana la locul lor. sa invete sa gateasca, sa calce, sa aiba grija de copii, chiar daca in acelasi timp invata chimie si matematica avansata. Si li se pare normal asa. In Romania, chiar daca o femeie castiga de 2 ori mai mult decat barbatul, tot se asteapta de la ea ca in timpul pe care il mai are cand vine de la munca, sa gateasca, sa spele, sa stea cu copilul, in timp ce barbatul iese la un biliard cu “baietii”. Iar daca protesteaza, mama si soacra ei se uita urat la ea, si o fac inclusiv “o lenesa” ca nu e in stare sa isi tina casa. Deci, in Romania, in primul rand femeile trebuie sa vada ca sunt discriminate, sa simta asta si sa vrea sa faca ceva in privinta asta. Femeile aici sunt la fel de pasive ca tot neamul asta care nu e in stare sa se salte din mizerie. In Islanda, cu ani in urma, femeile au iesit in proportie covarsitoare in strada sa ceara drepturi egale, salarii egale, etc. Toata societatea s-a blocat deoarece femeile au refuzat sa mai munceasca acasa si la serviciu. Putin dupa aceea, a fost aleasa prima femeie presedinte. Iti imaginezi Romancele facand asta? NU. De ce? pentru ca nu au o traditie a feminismului, au o traditie a supunerii.

    • Madaras elena

      Trist si adevarat!Asa am fost invatate : sa tacem,sa ne supunem,sa nu avem pareri,sa nu avem timp sa meditam…si daca azi incepe sa se miste ceva ,daca unii barbati au curajul sa fie de partea femeilor,de fapt a dreptatii,sunt facuti de catre unii efeminati.Dar tocmai acestia sunt barbati adevarati!Un barbat adevarat nu se lauda cu potenta lui…de nici un fel

  25. Vai Ce frumos ai scris! Bravo! Tot respectul! Ca femeie spun. Hugs and kisses!! :-)) Foarte forward thinking. Am găsit articolul in 2016. Ce comentarii de primitivi mai sus. Aha…

  26. Vai Ce frumos ai scris! Bravo! Tot respectul! Ca femeie spun. Hugs and kisses!! :-)) Foarte forward thinking. Am găsit articolul in 2016. Ce comentarii de primitivi mai sus. Aha….

  27. Un român infectat de mentalitatea de bărbat-ustensilă a feminismului agresiv din America decartează mot-a-mot ce-a primit de la vreo îndoctrinare sau vreo carte pe care-a citit-o.

  28. 🙂 sunteti cu totii foarte destepti, vorbiti foarte elevat, ininsa inutil. E inutil un “razboi” de natura asta intre noi. Din punct de vedere al perpetuarii speciei, avem nevoie unul de celalalt. Independenta femeii duce la scaderea natalitatii. Probabil este nevoie de o diviziune intre noi pentru un scop pe care nu reusim sa il vedem (iar voi sustineti scopul). S-a dezbatut acest subiect de zeci de ani, iar in ultima vreme din ce in ce mai mult si nu s-a ajuns la nici o concluzie si nici nu se va ajunge. Si daca se va ajunge la una, sa speram ca se va ajunge la cea corecta.

Leave a Reply