De ce votez

Am mers la vot de fiecare dată și voi continua să merg toată viața. —

Bunicii și părinții mei n-au avut voie să voteze vreme de 45 de ani. După 25 de ani de democrație, eu încă nu m-am săturat de mers la vot și n-am să mă satur câtă vreme voi trăi.

Paris Match Roumanie LibresVotez pentru că în decembrie 1989 mii de români și-au riscat viața pentru ca eu să mă pot bucura de alegeri libere. Celor care au căzut secerați de gloanțe le datorez măcar atât: să-mi exercit dreptul plătit de ei atât de scump.

Respect dreptul celor care nu vor să meargă la vot, dar nu voi fi niciodată de acord cu ei. Disprețul generalizat față de politică și față de politicieni este începutul tuturor derivelor anti-democratice. Drumul spre Iad e întotdeauna pavat cu bune intenții. Nu contați pe mine.

Am să aleg oricând gândirea politică și compromisul în locul inflexibilității și al intransigenței. Am să prefer întotdeauna să votez răul mai mic decât să stau să aștept ca strada (acest mecanism, oh, atât de democratic!) să producă liderul salvator, mișcarea salvatoare, partidul salvator.

Să spui, privind spre actualii candidații la alegerile euro-parlamentare, că nu ai cu cine vota e un moft. Îmi pare rău să le dau această veste puriștilor care fac astăzi “grevă cetățenească”, dar nici Papa Francisc, nici Regele Mihai, nici Prințul Charles nu și-au anunțat intenția de a face politică în România, iar Havel, Mandela și Maica Tereza nu mai sunt printre noi ca să ne mai poată face această cinste. Suntem siliți să alegem din ce a rămas. Să stăm strâmb și să votăm drept, cum fac de zeci și sute de ani cetățenii tuturor democrațiilor de pe lumea asta.

Succes la grevă! Vă doresc din tot sufletul să aibă efectul scontat pentru că și eu și voi luptăm pentru aceeași cauză. Dar fiecare o face cu armele lui. Lipsit de inspirație, eu am să aleg astăzi meschina ștampilă de vot.

  1. Mihai Lupu

    Salut Dragos, inteleg argumentele tale legate de optiunea ta de a mergi la vot dar antiteza pe care o faci intre optiunea ta si cea a pietei, cei care fac greva, este pe langa subiectiva si anti, este demolatoare ca sa cazi (asa pare citind textul, nu inseamna ca asta ai vrut sa spui) in picioare; ori ambele atitudini mi se par sanatoase in contextul actual din Romania atata timp cat nu vin din dezinteres, neinformare sau lene; pentru ca oamenii aia nu voteaza dar nu pentru ca merg la gratar, ci vor sa spuna ceva cu asta, ceva civic, ies in strada (si da, democratia se face in strada, in Agora) cu niste cerinte, vor sa arate ca nu sunt multumiti dar sunt activi, ii intereseaza subiectul, au niste puncte pe ordinea de zi; si o tot spun, nu e atat de important votul din patru in patru ani daca in restul timpului nu suntem activi civic, politic, daca in restul timpului nu suntem implicati in viata comunitatii si a tarii. Si atunci, sa mearga cine o vrea la vot, bravo, si eu merg, dar sa nu o faca cu gandul ca cei care o sa iasa in strada ca sa nu voteze, fac ceva rau, din contra, contribuie si ei la un proces bun, democratic; si da, democratia este grea, dar si foarte frumoasa, uite ce de atitudini lasa sa iasa la iveala.

  2. Fiecare ar trebuii sa voteze cu cine vrea si ce vrea, nu sa fim influentati de altii. Eu unul nu votez cu cineva pentru ca mi-a dat un pix sau un balon. Votez cu cine cred ca ar fi mai bine.

Leave a Reply