Elogiu femeilor adevărate

Sleepy Woman / Lianne Viau

Femeile celor mai buni prieteni. Prietenele celor mai bune femei. Femeile-cele-mai-bune-prietene. —

Femeile care se gândesc la futut la fel de mult ca şi noi, dar au decenţa să nu vorbească la fel de des şi de urât despre asta. Femeile care ne trimit cadouri, care ne-aşteaptă cu luminile stinse în maşina parcată la colţul străzii, care ne plătesc consumaţia, care ne întreţin, ne savurează şi apoi ne roagă să le uităm.

Femeile care seamănă cu actriţa noastră preferată. Femeile urâte care ştiu cum să facă un bărbat să se simtă dorit. Femeile care întorc capul după alte femei, care pun mâna pe fundul bărbaţilor, care intră singure în sex-shop-uri şi care l-ar face să roşească şi pe Bebe Mihăescu.

Femeile care nu vor copii. Femeile despre care credem că vor întodeauna mai mult, pentru că nu se mulţumesc niciodată cu mai puţin. Femeile pentru care încetăm să existăm la începutul unui orgasm şi care nu uită niciodată de noi înainte de a-şi aprinde ţigara. Cele de ţipetele cărora ne ruşinăm, cele a căror pricepere ne face să ne cutremurăm de plăcere, cele în faţa cărora închidem ochii şi gemem. Femeile-fântână, gheişele, stricatele, nesătulele.

Cele care nu închid ochii când le săruţi.

Femeile care îmbătrânesc departe de ochii noştri. Femeile pe care le vedem din An în Paşti, cărora le ducem dorul, fără să vrem, de fapt, să le vedem mai des. Femeile mature, oricât ar fi de tinere. Cele încă frumoase, oricât ar fi trecut de mult… Femeile de ridurile cărora ne temem mai mult decât de îmbătrânirea noastră.

Femeile care răspund imediat la sms. Cele care ne bârfesc cu prietenele şi apoi îşi bârfesc prietenele cu noi. Cele care au tot timpul chef de lipsa noastră de chef.

Partidele imposibile, fanteziile abandonate precoce, îndrăznelile meschine şi flasce, parfumurile ale căror nume sunt uitate mai înainte de-a întreba cum se numesc.

Femeile care miros a aşternut, care ne pun mâna între picioare, care fac pipi cu uşa de la baie deschisă, care ne dezbracă în lift şi ne-o trag în holul blocului.

Femeile care sforăie.

Femeile cărora nu le dăm numele, cele care ne fac să zâmbim engimatic, femeile care au trecut prin viaţa noastră ca rapidul de Constanţa prin halta Bucureşti Triaj.

Femeile de care nu ne îndrăgostim. Adevăratele femei. Femeile bune rău. Bunăciunile care nu sunt niciodată bune de iubit.

Celor care ne-au explorat trupul în toate profunzimile sale, nu le îngăduim niciodată să-şi atârne vreo amintire în cuierul inimii noastre. Poveştile noastre de dragoste nu sunt pentru ele. Slăbiciunile noastre nu le privesc. Sms-urile dulcege, trandafiraşii comestibili şi lacrimile discrete în colţul ochelarilor de soare – toate astea le păstrăm pentru altele. Lor le mai oferim din când în când chiloţei în formă de inimioară.

Cu ele nu trebuie să fim tandri, nici atenţi, nici măcar sensibili. Pentru că toate lucrurile astea pe ele le plictisesc. Chiar aşa ne-au spus – că le plictisesc îngrozitor.

Aşa că ne luăm tandreţea şi o băgăm la loc în buzunar, o punem bine pentru cele care vor şti s-o aprecieze: femeile după care plângem la al treilea pahar, cele după care alergăm în pas de pudel printre maşinile oprite la semafor, femeile care ne fac din vorbe şi care rareori ne mai fac şi altceva. Iubitele noastre, dragele noastre, nebunaticele noastre fixaţii. Zânele, nimfele, prinţesele. Imaculatele fecioare.

Ele ne conving să n-o mai ardem aiurea, de dragul lor ne transformăm din distruşii de azi în supravieţuitorii zilei de mâine, ai lor sunt copiii pe care ne trezim peste noapte că vrem să-i concepem. Ele sunt fericitele pe care ne dorim să le iubim non-stop şi pe care nu reuşim să le mulţumim decât cu intermitenţe. Ele ne răscolesc nopţile, trecutul şi corespondenţa. Femeile ţesute în atelierele ascunse ale minţilor noastre, proiecţiile fantasmatice ale mamelor, traumelor şi ale copilăriilor noastre.

Pe femeile adevărate nu le iubim niciodată, pe ele le amuşinăm, le cucerim, le posedăm, le despicăm, le dezvrăjim, le privim lung şi le lăsăm în urmă. N-avem nici o îndoială că se vor aduna din bucăţi şi se vor face la loc, pentru că sunt făcute din carne, nu din lumină. Ele sunt cele care ne fac să ne simţim bărbaţi, iar pentru chestia asta copilul din noi nu le va ierta niciodată.

Dar femeile adevărate ştiu să ne iubească pe furiş, fără să ne facă să ne simţim prost din cauza asta. De dragul nostru, ele se stăpânesc şi nu devin niciodată zâne sau prinţese. De dragul nostru, ele rămân mereu iubitele prietenilor noştri şi prietenele iubitelor noastre.

Pentru că ştiu să ne iubească mai bine care oricare altele, pentru că între noi şi ele va rămâne întotdeauna ceva nespus, pentru că nu vor purta niciodată copiii noştri, pentru că nu ne vor întreba niciodată nimic din ceea ce nu am vrea să fim întrebaţi, pentru că nu ne vor strânge niciodată şosetele, pentru că ne vor ierta josniciile mai înainte chiar ca noi să le fi gândit, ele ar merita măcar omagiul de a ni le aduce aminte aşa cum au fost.

Dar în urma trecerii lor prin viaţa noastră, schijele ascuţite ale amintirilor se cizelează asemenea scoicilor spălate de mare, iar poveştile crâncene despre poftă, dorinţă şi aşternut se transformă ireversibil în fragmentele spălăcite ale unor poveşti de dragoste pe care nu le-am trăit cu adevărat niciodată. În sufletele noastre, femeilor adevărate nu le este îngăduită nici măcar memoria.

*

Sleepy Woman / Lianne ViauSe împlinesc fix șase ani de când am debutat cu acest text în The One.

“De ce iubim femeile” a lui Mircea Cărtărescu era atunci foarte în vogă și am simțit nevoia să le fac puțină dreptate femeilor pe care eseurile scriitorului le trecuseră sub tăcere. 

Luna trecută, revista a aniversat zece ani și i-am rugat să republice elogiul, întrucât îl consider și astăzi unul dintre cele mai puțin neîndematice texte scrise de mine pentru o revistă glossy. În acești șase ani, m-am silit să scriu și pentru “femeile lui Cărtărescu” și pentru “femeile adevărate”. Le mulțumesc pentru inspirație și unora și celorlalte.

Foto: Sleepy de Lianne Viau

  1. Fara suparare…mi se pare ca asta este un elogiu adus femeilor usoare.. Femeile usoare nu vor fi niciodata femei adevarate…

    • femeile usoare macar o data in viata au fost si ele femei adevarate iar cele “adevarate” macar o data si`au vandut trupul poate fie si fara sa`si dea seama adevarate sau nu toate suntem femei si toate suntem la fel depinde doar ce aratam nu`i o rusine sa fi curva sau femeie usoara mai rusinos e sa poftesti si sa nu iei pentru ca tie teama

  2. Pai si daca sunt acum femeia care ii strânge cuiva Șoselele, in mod sigur Pt un altul sunt femeia adevarata dupa care tânjește, chiar daca au trecut ani decand nu a știut sa ma prețuiască si sa ma păstreze…

  3. Te acord cu tine Raluca, toate am trecut prin ambele stari si cu siguranta viata intreaga vom fi in ambele tabere, mi-a placut ceva la articol, insa in acelasi timp m-a indignat. O femeie adevarata inseamna un cumul dintre atributele descrise in ambele tabere ale articolului. As numi mai degraba articolul “elogiul amantei”, ceea ce toate putem fi, e cel mai usor, doar ca unele dintre noi am invatat ce inseamna dragostea adevarata, fericirea, respectul si iubirea de sine, iar asta ne face sa nu ne multumim cu locul doi in viata barbatului iubit, sau sa asteptam un telefon cand are chef de “altceva in lift”, CEVA, care de fapt il ajuta sa mentina relatia frumoasa pe care o are acasa, cu cea numita ipotetic “femeia neadevarata”
    E pacat ca unele femei zambesc doar cand citesc astfel de articole fiind regretabil singurele locuri in care se simt implinite intr-o dimineata cand se trezesc singure in pat cu gandul la el, lacrimand si intrebandu-se “ce are ea mai bun ca mine?”
    Draga Bucurenci, daca asa actionezi in relatii te rog, gandeste-te si la sufletul acelor femei!

  4. Multe femei au replicat ofuscate ba ca autorul este egoist, ba ca poti fi si una si alta, ba ca va veni ziua in care si inculpatul va intalni dragostea. Le recomand fie sa reciteasca articolul, fie sa accepte ideea ca experienta lor de viata nu se suprapune peste toate cazurile posibile din lume.

    Daca nu ai inselat, daca nu ai iesit pe ascuns din casa ca sa te intalnesti cu cineva pe care nu stii daca ti l-ai dorit vreodata ca partener de viata, caruia i-ai oferit clipe demne de filme…educative fara sa iti intelegi nevoia de a-l impresiona si absenta necesitatii fiziologice a acelui moment, daca nu te-ai indragostit de a fi indragostit, daca nu ti-ai tinut in frau pornirile romantice de frica lovirii de absenta reciprocitatii, daca nu ai mers de una singura pe strazile unui oras strain acceptand ideea ca ti-ai vandut trupul pentru o scurta clipa de apreciere, daca nu suspini dupa cate un baiat trecut cateva nopti prin viata ta caruia nu-i vei putea spune niciodata te-am iubit sau as fi putut fi iubita ta, daca nu ai zambit spunand “la revedere” si nu ai izbucnit intr-un planset gol cu spatele la trenul din urma, daca nu ti-ai cautat fericirea doar in locurile imposibile, atarnata de relatia perfecta, daca nu ai o suma de pretioase amintiri amare ce iti aduc totusi un suras implinit pe buze, daca nu ai trambitat fara rusine propriile aventuri erotice de necrezut, ascunzand insa chiar si de tine adevaratele simtiri, citeste un alt articol. Pe acesta nu ai cum sa il intelegi.

    Orice femeie poate ajunge iubita si mama copiilor un baiat/barbat. Nu toate trec si prin chinurile dulci ale “libertinajului”, nici nu stiu cum sa ii spun.

    Da, recunosc, mi-am dorit ca fiecare din ei sa ma iubeasca, iar amintirea mea sa fie cea mai dulce din cugetul lor. Probabil dupa asta am tanjit: sa fiu amintirea.

  5. Cred că titlul ar trebui să fie mai degrabă „Elogiu amantelor adevărate” sau „iubitelor adevărate” (tot cu sensul de amantă. . . Femeie adevărată este și aceea care te-a cucerit în așa fel încât să-ți dorești copii cu ea, nu putem să ne limităm la un singur tipar de femeie „adevărată”.

  6. Bucurenciule dragă, toată stima pentru ceea ce ești, dar cu postarea asta m-ai lăsat în starea de dizgrație Spiritus Interdictus. O fi prea subtil pentru mine rextul, nu zic nu. Dar nici nu vreau să dezbat aici problema asta. În rest, repet, știi că te apreciez.

  7. oricine macauta magaseste

    risc sa par “mascul”, probabil, dupa clasificarile multor feministe…dar voi indrazni sa affirm ceea ce cred, acest text este scris pentru barbati, si cu multa pricepere. doar barbatii pot intelege nuantele lui…asa cum ne scapa noua multe nuante care voua va sunt extrem de vizibile. Textul e de nota 11, surpinde mult din poezia jocului dintre barbati si femei, poate ne adduce aminte de momentele cand eram mai tineri decat ne placea sa se creada…oricum, multumesc pentru moment, pentru mine a fost delicios:) pentru toti barbatii care stiu sa priveasca o femeie si printre randuri, si pentru toate femeile care au inteles ca aceasta este forta care face Pamantul sa se invarta 🙂

  8. Eu nu cred ca vorbeste despre amante, nu stiu prin ce randuri ati inteles voi acest lucru. Vorbeste exact despre femeile adevarate, ca stiu sa ofere si sa ceara in acelasi timp fara simta rusine cand vine vorba despre pasiune si pofte carnale.
    Plus ca asta cu vandutul trupului, nu o prea inteleg. Voua, ca femei, nu va place sexul? Il faceti doar ca sa impresionati un barbat sau o faceti pentru voi?
    Sunt relatii care esueaza si care nu au finalitate o familie sau o viata impreuna, dar asta nu inseamna ca ti-ai vandut trupul (ca nu se vorbeste despre prostitutie aici)…inseamna ca barbatul respectiv te-a atras sexual si ca ti-a facut placere sa te bucuri de intimitate cu el in momentele respective.

  9. Mi-ar placea sa cred ca sunt un individ. Cu o personalitate doar a mea. Personalitate care, chiar daca se aseamana cu o alta, e unica si nu te lasa sa o “enumeri”.

    • Trebuie sa recunosc, ma deranjeaza textul. Si nu pentru ca sunt feminista. Nu-s.
      Nu vreau sa fiu citita asa cum o facem noi cu sexul opus.. Nu m-am pus in postura asta, nu m-am gandit ca pe cat e de usor sa etichetezi, pe atat e de usor sa fii etichetat.
      Uf. (Zambesc)

  10. Este vorba de femei care si ele la randul lor au o relatie in care sunt nr 1(” femeile celor mai buni prieteni” dupa cum spune)… Femei care simt nevoia de alceva pentru un “refresh”, asa cred.

  11. Textul e de nota 10. Personal cred că adevarata femeie trebuie sa fie femeie in tot. Amanta, doamna şi mamă . Spiritul de iniziativa şi inteligenza femeilor e cel mai frumos pe care-l poate intalnii un bărbat In eleganza si dulceața unei femei.

    Privesc sexul ca pe cel mai normal lucru din lume, iar dezbaterea sa in toate formele sale ca si pe o apertura mentală care are trebuii sa o aibă toata lumea.

    De ce o femeie ar trebuii sa se ascunda, in timp ce un barbat are voie?
    Nu e normal ca o femeie sa stie ce vrea?
    Unde scrie ca nu e frumos? Cine spune ca nu e normal? Cine stabileste normalitatea? Si mai ales, de ce nu?

    Intimitatea se petrece in doi, si bărbat fiind,nu cred ca e lucru mai frumos, decat o femeie care stie ce vrea si nu e sfioasa sa spuna ceea ce vrea de la tine.

Leave a Reply