Două colinde bune de Radu Gyr și un colind mediocru de Tudor Gheorghe

Radu Gyr Tudor Gheorghe Calin Merca Emil Floare

Circulă pe internet un colind naționalist interpretat de doi absolvenți de teologie, convertiți la avocatură și la IT. La pachet cu colindul, circulă și o bazaconie.

Lumea se dă în vânt după acest colind „fusion” care amestecă, fără niciun frison teologic, cel mai important eveniment din istoria creștinismului cu sloganuri politice ieftine cu care adună votanți partidele de extremă dreapta (și, uneori, PSD-ul).

Mie cântăcioșii îmi par genul de băieți care cântă „Sfântă tinerețe legionară” pe la chiolhanuri, dar e posibil să înșel.

Probabil nu sunt singurul care face asocierea asta, pentru că ultima trăznaie pe care o văd (inclusiv la unii dintre prietenii mei pe care-i credeam oleacă mai breji) este că versurile i-ar aparține lui Radu Gyr, poetul legionar închis de trei dictaturi și condamnat la moarte de regimul comunist pentru poezia-manifest „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”.

Nu mă regăsesc deloc, dar absolut deloc, în ideile lui Radu Gyr. Cu toate astea, i-am citit poeziile și recunosc că unele sunt atât de frumoase încât îți vine uneori să uiți că ideile în care a crezut au fost atât de nocive.

Ca poet, Radu Gyr a avut talent cu carul. Am pretenția de la cei care-l evocă și citează la tot pasul să facă măcar atâta lucru – să-l citească.

Cum e posibil să-ți imaginezi că versificația facilă și imprecațiile de doi bani din „Vin colindătorii” îi aparțin lui Radu Gyr, autorul unor bijuterii literare ca „Foamea” sau ca „Vecinul care-a murit”?

Cum să crezi că un om care a trecut la cele veșnice în 1975 a scris un colind ale cărui idei și obsesii sunt evident post-1989?

Să ne lămurim, așadar. Radu Gyr n-a scris „Colindătorii”. Autorul este Tudor Gheorghe, care a fost întotdeauna un mai bun cobzar, cântăreț și compozitor decât versificator.

Iubesc cântecele și vocea lui Tudor Gheorghe, dar are tot atâta talent pentru poezie câtă competență are Dan Puric pentru teologie.

Sursa confuziei? Tudor Gheorghe cântă atât „Colindătorii”, pe propriile versuri, cât și „Colind” pe versuri de Radu Gyr. Dar trebuie să nu fi citit în viața ta poezie de bună calitate ca să nu sesizezi că e o distanță de la cer la pământ între cele două texte.

„Peste fericiri apuse
Tinde mila ta, Iisuse”

scria Radu Gyr în închisoare.

Versurile astea sunt mai frumoase ca o împărtășanie. N-au nicio legătură, dar absolut nicio legătură cu „Domnilor de astăzi să v-apuce frica leru-i ler”.

Și mai are Radu Gyr un „Colind ceresc”. Comparați-l, vă rog, cu lozincile din colindul „fusion” al lui Tudor Gheorghe.

Iar data viitoare când mai vreți să-i atribuiți o poezie lui Radu Gyr, citiți-i, rogu-vă, măcar o părticică din operă. Puteți începe cu asta:

Isus în celulă

Az’ noapte Isus a intrat la mine-n celulă.
O, ce trist și ce-nalt era Christ !
Luna-a intrat după el în celulă,
Şi-l făcea mai înalt şi mai trist.

Mîinile lui păreau crini pe morminte,
Ochii adînci ca nişte păduri.
Luna-l bătea cu argint pe veşminte,
Argintîndu-I pe mîini vechi spărturi.

M-am ridicat de sub pătura sură:
-Doamne, de unde vii? Din ce veac?
Isus a dus lin un deget pe gură
Şi mi-a făcut semn ca să tac…

A stat lîngă mine pe rogojină…
-Pune-mi pe răni mîna ta.
Pe glezne-avea umbre de răni şi rugină,
Parcă purtase lanţuri, cîndva…

Oftînd, și-a întins truditele oase
Pe rogojina mea cu libărci.
Prin somn lumina, dar zăbrelele groase
Lungeau pe zăpada lui vărgi.

Părea celula munte, părea Căpăţînă,
Şi mişunau păduchi şi guzgani.
Simţeam cum îmi cade tîmpla pe mînă,
Şi am dormit o mie de ani…

Cînd m-am trezit din grozava genună,
Miroseau paiele a trandafiri.
Eram în celulă şi era lună,
Numai Isus nu era nicăiri…

-Unde eşti, Doamne? am urlat la zăbrele.
Din lună venea fum de căţui.
M-am pipăit, şi pe mîinile mele
Am găsit urmele cuielor lui…

Radu Gyr

  • Ideile legionare. Nu cele din colinde. Cele pe care Radu Gyr le-a susținut și le-a cântat întreaga viață („Sfânta tinerețe legionară”, „Imnul eorilor Moța și Marin”, „Imnul muncitorilor legionari”)

 1. Foarte frumoasa poezie. Dar greu de “digerat” si mai ales pentru cei de vârsta mea (27 ani ) sau mai tineri . Un vocabular puțin peste a unui mediu de educație a romanului ” de zi cu zi ” .

 2. Dragoș, chiar dacă pe teologie suntem mai mereu în contradicție, de data aceasta sunt idei cu care sunt deplin de acord. Îți împărtășesc aversiunea față de fenomenul legionar și apreciez remarca teologiei lui Dan Puric ;).

  Pe de altă parte, colindul despre care vorbim nu este scris de Radu Gyr. O știu și eu, o știu și băieții ce-l cântă. Poate e scris de Tudor Gheorghe, dar cel mai probabil e preluat de Tudor Gheorghe.

  Și da, te înșeli grav când îi crezi simpatizanți legionari pe băieți. Ți-o zic pentru că-mi sunt sau mi-au fost colegi. Faptul că adoptă o mină sobră, că nu se exteriorizează în stil pop sau isteric ca unii dintre frații neoprotestanți, nu înseamnă că sunt fundamentaliști, talibani sau legionari. Înseamnă doar că așa au simțit ei să cânte un colind.

  • OK, cinste lor că nu sunt simpatizanți legionari. Totuși, m-aș bucura să cânte colinde-colinde, nu colinde populiste. Acum, drept e că fiecare e slobod să cânte ce dorește. Eu am vrut doar să corectez o inexactitate literară care nu le aparține lor, ci ascultătorilor.

   • Bun,
    Înţeleg că nu va plăcut amestecul fusion al colindului, că versurile nu aparţin lui Gyr şi că textierul Tudor Gheorghe este un poet mediocru.
    Confundaţi noţiunile de naţionalism (în varianta definitorie ce vă este personală – mă întreb dacă aţi verificat semnificaţia sa) şi populism, acuzaţi de intenţii legionare doi tineri pe care nu-i cunoaşteţi, mai aruncaţi câteva aluzii la competenţele lui Puric şi votanţii de dreapta ba chiar PSD, totul cu scopul de ne spune…
    Chiar, ce aţi vrut să spuneţi în final unui articol în care perpetraţi calomnii (adică acuzaţii nedovedite) şi comportamente identice celor pe care le criticaţi.
    Dacă vreţi să fiţi credibil, scrieţi, orientându-vă către opinii bine definite (fie ele şi subiective) dar susţinute de dovezi. Altfel nu demonstraţi decât mediocritatea jurnalismului românesc actual.
    Nici măcar nu ştiţi să vă scuzaţi. “OK, cinste lor că nu sunt simpatizanți legionari” nu reprezintă o scuză ci doar aroganţă mioritică încâ neintrată în civilizaţia bunului simţ.
    Aş vrea să fiu un Rilke (Rainer Maria Rilke, pentru înţelegere) ca să vă dau nişte sfaturi, dar nu sunt. Mă întreb doar ce caut pe blogul dvs.
    Şi totuşi v-aş sugera să rămâneţi la subiecte pe care le puteţi asuma, profesional vorbind, dacă jurnalismul nu este, pentru dvs., altceva decât o mască în sensul jungian al tremenului.

 3. stimate domn, esti intr-o grava eroare, probabil datorata faptului ca iti faci cultura folosind internetul sau tv, ori ca te-ai limitat sa citesti doar manualele de istorie.
  ai dta idee cati oameni de mare valoare au fost legionari? de George Manu ai auzit? dar de Mircea Eliade, Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Petre Tutea??
  sa iti insir aici toate numele de profesori universitari, medici, avocati, judecatori, preoti n-ar avea rost. dac ar f fost asa nocive ideile, crezi ca ar fi avut asa mare ecou?
  doctrina legionara s-a bazat pe 2 idei: iubirea de Dumnezeu si de neam.
  nu vorbesc de ML dupa moartea Capitanului, cand s-au infiltrat multi agenti sovietici ca sa discrediteze miscarea. Nicolae Iorga ( antisemit) si V Madgearu au fost ucisi de 2 indivizi aflati in serviciul NKVD-ului si care au fost facuti scapati peste granite.
  iata un fragm de articol:
  ” Traian Boeru, un legionar – agent infiltrat al Moscovei în rândurile Mişcării – alcătuieşte o echipă şi ridică de la domiciliile lor pe istoricul Nicolae Iorga şi pe economistul Virgil Madgearu şi îi asasinează. La aflarea veştii că cei doi au fost luaţi de un grup de legionari, Horia Sima a dat ordin ca să fie opriţi din acţiunea lor şi personal a plecat cu maşina ca să împiedice vreo nenorocire. Dar a fost prea târziu. Printr-un astfel de act Moscova împuşca trei iepuri dintr-un foc:

  – scăpa de Nicolae Iorga, care s-a opus cu îndârjire cedării Basarabiei şi care milita mereu pentru o Românie Mare.

  – scăpa de Virgil Madgearu, care colaborase cu sovieticii în trimiterea către occident prin intermediul băncilor româneşti (la care economistul deţinea funcţii de conducere) a „ajutorului roşu”, adică bani pentru partidele comuniste din ţările vestice. Dacă legionarii începeau anchetarea lui Virgil Madgearu probabil că ar fi aflat despre filiera, reţeaua de agenţi sovietici de pe teritoriul ţării. Ceea ce Moscova nu dorea. Aşa că a eliminat posibila sursă: Madgearu.

  – compromitea ML, asupra căruia cădea păcatul asasinării celor doi, dar în special al lui Iorga.

 4. A, uitasem: se scrie IIsus, nu Isus. asa scriu doar sectarii. sper ca nu te-au prostit in America si pe tine.
  si lasa-l pe Dan Puric in pace. pana una-alta, la conferintele lui despre credinta vin oameni multi, ceea ce nu am auzit sa se intample la dta, dle Dragos. macar el are curajul sa-si marturiseasca credinta si nu incearca sa se ascunda, de parca a fi credincios e un lucru rusinos. poate domnia ta esti political correct????

 5. Adevarat ce spune d-l Gigel despre M.L. acestea sunt putine,dar sunt foarte multe de spus despre M.L.Sa citeasca despre fenomenul Pitesti,Intoarcerea la Hristos,Sfantul inchisorilor,si atunci sa vorbeasca despre lugiune.

 6. Plecand de la ce ai zis tu ,,Ca poet, Radu Gyr a avut talent cu carul. Am pretenția de la cei care-l evocă și citează la tot pasul să facă măcar atâta lucru – să-l citească”, te rog sa citești despre legionari (istoria adevărată, nu cea fabricată în manuale…).

 7. Le-as recomamda legionarofililor de aici, sa cireasca, nu mult, cateva pagini din jurnalul lui Mihail Sebastian – asa ca sa isi dea seama la prima mana cam ce au insemnat domnii legionari. Intr-adevar. Multi oameni educati, de succes, au fost legionari sau simpatizanti. Insa asta nu ii spala pe legionari. Multi oameni de valoare au fost simpatizanti nazisti sau activisti comunisti. Asta nu schimba faptul ca cele doua sisteme au fost niste orori, iar teorille lor fundamental gresite.

 8. Sunteti pe/aproape ! Textul apartine lui ile tudor,tatal lui tudor ghe.bacum decedat ,,copilul legiunii,,veedeti cartea ,,Un an langa capitan,, cantaret bisericesc,condamnat 22 ani pentru uneltire,eliberat in 1964, devenit turnatorul securitatii !Mai ,,priceput,,la versuri,cu cateva scrieri …! Am scris numele ambilor cu litera mica,asta merita! Numai bine. Despre M.L. sunt prea multe de spus,cititi pe Ion Coja…!

 9. Mai nene.. nociv esti mata prin ȚsubtilitateȚ limbii.. adica ascutita si despartita in doua.. te trezisi sa scrii si mata ceva ceva poate s-o nimeri pici pi colo.. tudor Gheorghe a scris si si-a cantat ȚCOLINDATORIIț Or fii unii hapaugi care zic altfel.. Habar n-ai de ideile legionare.. NOCIVULEE!!!!

 10. Gabriel di la Moldova

  Daca nu m-as fi informat, as fi jurat ca sunt versuri de Paunescu, scrise la repezeala, pe un servetel.
  Mesaj usor nationalist, hai sa-i spintecam pe bogatii tarii.
  Daca il privesc ca pe un cantec de Tudor Gheorghe, imi place, atinge o coarda acolo. Maestrul nu cred ca se sinchiseste de acest furt de proprietate intelectuala, nu era “hit-ul” lui. Sau poate le va cere despagubiri la momentul oportun (sper).
  Dar sa il prezinti ca pe un colind din ala veritabil, intre icoane, brrr, ma trece un fior. Nu e despre nasterea Domnului si nici macar despre Mos Craciun. E despre ura saracului fata de bogat, pe care o legitimam cu ler.

 11. Stiti cum se zice … “ignorance is a bliss”. De ignoranti este plina Tara si lumea, este la moda sa jignesti Miscarea Legionara, sa preia minciuna mainstream pe negandite ca sa se inscrii si ei in lungul sir al pupincuristilor care cred ei ca vezi Doamne au si ei un blog si o opinie personala asupra ce a fost Miscarea. Opinie personala nu au cum sa-si faca din cateva tzidule citite in graba … cu atat superioritate se afirma lucruri despre care habar nu au autorii.

  Autorul are profilul unui mancurt, dezertor si tradator, care odata ce si-a gasit stapani care-i leapada cate o “prajitura” (in realitate o halca de slanina aruncata in scarba, stapanii sai nefiind consumatori de porc) e in stare sa-si blesteme neamul din care a plecat. Indivizi ca acesta provoaca in general dezgust, iar cui mai crede in dreptate, ii provoaca dorinta de a neutraliza cu mult clor o astfel de dejectie exhibata in public.

 12. O să evit să mă amuz prea mult de rețeta succesului a acestei postări.
  Dl Bucurenci nu a vrut să spună decât că textul îi aparține lui Tudor Gheorghe. Faptul că în trei rânduri s-au aliniat și criticat Dan Puric, Tudor Gheorghe și Radu Gyr e doar o întâmplare. Și ca un condiment, s-a turnat și o aluzie a psd-ului. Rețeta sigură a antilegionarului nu poate da greș atunci când pozezi în ecologist și prezinți evenimente ale mărcilor de tutun.
  Ce mă miră este că autorul nu înțelege că Radu Gyr este un substantiv propriu colectiv. În momentul în care discuți despre el, apare Mircea Vulcănescu, Nicolae Steinhardt și un grup mai mare, pe care nu-l mai menționez, că nu dau bine companiilor de sucuri și altor activități strict ecologiste. Și dacă toți oamenii ăștia greșesc și-s legionari, atunci trag două concluzii : n-ai citit nimic sau ești rău intenționat.

  • Analiza literara a amicului Bucurenci ! 😉
   [Cam cati “boieri noi” provin din vechi PCR-isti/turnatori securisti ?]

   …mi se pare interesanta “asumarea” de catre “dreptacii uniti cu basu’ ” a afirmatiilor foarte adevarate “..am murit degeaba ,..ce-ati facut din tara ?”. Era pe la “revolutie” mamica lui A.P. Vass?? ..sau a lui B.Olteanu (de ce nu si a lui P.Romano,etc ) ?? Striga vre-una din ele:”Jos Comunismul ” ? Nu trebuie sa fi nici legionar,nici de stanga pentru a vedea limpede ca :” tot în frig şi-n foame, tot cu mâini întinse… pe la porţi străine ce ne stau închise… dar li-i gura arsă şi li-s ochii-n lacrimi… prea degeaba sânge, prea degeaba patimi “

Leave a Reply