Case pentru copiii fără „acasă”

Inaugurarea casei de tip familial Speranta

Am participat săptămâna trecută la inaugurarea casei de tip familial cu numărul 100, ridicată de Fundația Hope and Homes for Children pentru copiii care se aflau până de curând în centrul de plasament „Crinul Alb” din sectorul 3. Centrul respectiv a fost închis, la inițiativa Fundației și cu sprijinul autorităților locale, iar casa de tip familial reprezintă soluția pe care Hope and Homes for Children o propune de 19 ani de zile orfelinatelor, centrelor de plasament și celorlalte instituții care, deși sunt dedicate creșterii copiilor, sunt complet nepotrivite acestui scop.

Între panglici tăiate, arbuști plantați și mici discursuri de inaugurare, Iohanna de la Quartz Media mi-a luat un mic interviu și m-a întrebat ce le transmit copiilor care se mutau în ziua respectivă în casă nouă.

Am încercat să spun ceva inteligent și nu mi-a venit nimic în minte. Privirea mi s-a încețoșat și mi s-a pus un nod în gât. M-a copleșit enormitatea diferenței dintre noi toți cei pentru care „acasă” a însemnat dintotdeauna o normalitate luată de-a gata și acești copii pentru care ani de zile „acasă” nu a însemnat aproape nimic.

Inaugurarea casei „Speranța” a fost cu atât mai specială deoarece reprezintă casa de tip familial cu numărul „o sută”, un jalon important în istoria de aproape două decenii a Fundației Hope and Homes for Children în România.

Din 1998, aproape 5000 de copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 900 de copii vor părăsi în curând instituțiile care se află în curs de închidere prin eforturile Fundației.

Acesta este doar începutul

Cei opt copii din Centrul de Plasament „Crinul Alb” au acum posibilitatea de a locui într-un mediu potrivit dezvoltării lor fizice, psihice și emoționale și vor avea o șansă în plus de a-și realiza visurile și potențialul în viață.

Pentru construcția Casei „Speranța”, Fundația Hope and Homes for Children a primit sprijin din partea Viridian Housing, The Melbreak Charitable și Ariston Thermo.

La inaugurare a participat și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, fără sprijinul căruia nu am fi putut nici închide centrul de plasament „Crinul Alb” și nici ridica această casă de tip familial, care a fost edificată pe un teren oferit de Primăria Sectorului 3 și care va fi administrată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Ne-am bucurat s-o avem alături și pe Corina Caragea, prezentatoarea Știrilor PRO TV din sport, care i-a ajutat pe copiii proaspăt mutați în noua casă, să-și amenajeze grădina.

Mai sunt încă 8.000 de copii în orfelinatele din România, iar treaba pe care o mai are Hope and Homes for Children este departe de a se termina. Până acum au fost închise 53 de orfelinate/centre de plasament, alte 10 sunt în curs în închidere, iar planul de viitor propune închidere tuturor acestor instituții până 2025.

Cum ne poți ajuta

Dacă și tu crezi în misiunea Hope and Homes for Children și vrei să ajuți, intră pe site-ul nostru și află cum te poți implica. Poți dona, în lei sau euro, ne poți ajuta ca voluntar, sau poți alerga pentru cauza noastră în cadrul #teamhope.

Două vorbe despre adopții

Sunt deseori întrebat de ce nu ne ocupăm mai mult cu încurajarea adopțiilor în loc să construim case din cărămizi și beton. Răspunsul este că, deși adopțiile au un rol important, ele nu vor rezolva niciodată nici măcar pe jumătate problema copiilor care ajung în sistem.

Familiile care vor să adopte își doresc în general copii foarte mici, iar în sistemul de protecție ajung copii de toate vârstele. În plus, peste jumătate dintre copiii din sistem sunt cu nevoi speciale (mulți dintre ei cu nevoi speciale severe) iar familii care să vrea să adopte copii cu nevoi speciale sunt foarte puține.

Așa că trebuie să continuăm să reformăm sistemul de protecție, nu doar să înlesnim adopțiile, pentru ca acei copii care ajung în sistem să aibă parte de o experiență cât mai puțin traumatizantă (aș fi vrut să pot spune „cât mai fericită”, dar suntem departe de acest pas – reforma sistemelor de stat se face în pași mici, foarte mici, iar despre asta colegii mei de la Hope and Homes for Children, care fac de 19 ani această reformă, vă pot spune foarte multe lucruri).

  1. Societatea ar trebui să ofere mai multe îngrijire orfanilor. Ele nu sunt doar viitorul țării, ci și cea mai mare nevoie de îngrijire pentru mulțime. Ar trebui să facem tot posibilul pentru a le ajuta.

  2. Ma bucur de fiecare data cand aud despre cineva care face un bine, cu atat mai mult cand vad ca inca exista oameni cu suflet bun si nobil ce vor sa ajuta fara sa primeasca nimic in schimb, doar zambete calde si sincere. Felicitari!

Leave a Reply