Un drum care ne unește într-un an în care totul ne desparte

Via Transilvanica Andreea Esca Dragos Bucurenci Tibi Useriu Toma Coconea Radu Moldovan

Sâmbăta trecută am luat puțină pauză de la hărmălaia cu referendumul și am fugit în munți, la prietenii de la Tășuleasa Social, unde am inaugurat, alături de Andreea Esca, Tibi Ușeriu și Toma Coconea, primii 140 de km din Via Transilvanica, un traseu de drumeții de aproape o mie de kilometri care va trece prin 10 județe și care va pune Transilvania pe harta turismului pedestru din întreaga lume.

N-au trecut nici patru luni de când s-a lansat ideea acestui proiect la Alba Iulia, în prezența prințului Nicolae, strănepotul Regelui Ferdinand Întregitorul, și nu-mi vine să cred că avem deja 140 de kilometri cartografiați și marcați cu borne de andezit din kilometru în kilometru, gata să fie parcurși la pas sau cu bicicleta.

Succesul acesta nu este doar al lui Alin Ușeriu și al echipei Tășuleasa Social, cărora, fie vorba-ntre noi, le-aș da oricând pe mână să construiască o autrostradă și n-aș avea nicio grijă că nu va fi gata la termen. Este și succesul județui Bistrița-Năsăud, care s-a mobilizat exemplar. Poate să vi se pară floare la ureche, dar nu este deloc un lucru ușor să omologhezi un nou traseu turistic și să amplasezi borne și indicatoare pe domeniul public prin tot felul de comune, sate și cătune. Știți cum au reușit bistrițenii performanța asta în mai puțin de două luni? Secretul a fost că Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean (și, mai nou, voluntar Tășuleasa Social), a fost cu echipa pe teren, toți cei 140 de kilometri, și a „netezit” astfel drumul birocratic pe care Via Transilvanica l-a avut de parcurs mai înainte de a deveni un drum adevărat, de pământ. E un detaliu care nu mi-a scăpat și am să vă explic mai jos de ce.

În weekendul acesta au venit la Tășuleasa reprezentanți ai tuturor Consiliilor Județene din toate cele zece județe prin care trece Via Transilvanica (șase președinți sunt de la PSD, doi de la PNL și doi de la UDMR) și au primit din partea județului Bistrița-Năsăud un manual în care sunt detaliați pașii de urmat pentru ca toți cei aproape o mie de kilometri ai acestui proiect să devină realitate. Cum bine a zis Andreea Esca, Bistrița-Năsăud le-a arătat celorlalte județe că, deci, se poate.

Știți de ce vă povestesc lucrurile astea? Pentru că mi se pare extraordinar că, în Anul Centenarului, o organizație neguvernamentală a lansat un proiect cu adevărat național și a reușit să adune atâția oameni cu convingeri și interese diferite în jurul lui. Într-un an în care aproape nimic altceva nu a reușit să ne unească, din nordul țării s-a născut un proiect despre care eu cred că are, peste decenii, potențialul de a deveni un adevărat liant național.

Încă de la Alba Iulia, când au spus „prezent” toate Consiliile Județene implicate, mi s-a părut ceva ieșit din comun. Iar sâmbătă la Tășuleasa am pășit din nou cu toții, mai zgribuliți de data asta, dar sub aceeași ploaie și pe același drum, iar la urmă ne-am adunat sub același acoperiș și am stat de vorbă, convinși că ceea ce ne unește e mai presus de ceea ce ne desparte.

Am auzit lucruri bune despre implicarea președintelui Radu Moldovan în proiectele sociale din Bistrița-Năsăud, unde Hope and Homes for Children îi ajută de ani de zile pe cei mai vulnerabili dintre copiii județului. Pe de altă parte, mi-e greu să uit că Radu Moldovan reprezintă un partid care se pretinde socialist, dar care promovează o politică tot mai conservatoare, un partid care una spune la Bruxelles și alta fumează la București, un partid care pare tot mai hotărât să scoată România de pe traiectoria sa europeană. Cred că istoria îi va reține ca autori morali ai acestui referendum al urii în primul rând pe „tradiționaliștii” ipocriți din PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, și abia apoi pe talibanii sinceri de la Coaliția pentru Familie. Așa că, zilele astea, dacă văd pe cineva de la PSD, vă mărturisesc că nu-mi vin pe buze cele mai creștinești cuvinte.

Și totuși, la Tășuleasa m-am bucurat să-l văd pe Radu Moldovan și să aflu că, după 3 ani de când a făcut prima dată cerere, a fost primit în rândurile voluntarilor Tășuleasa Social. M-am bucurat pentru că știu că Via Transilvanica nu ar fi putut deveni realitate fără implicarea sa și, mai ales, pentru că, în felul acesta, le-a dat un exemplu foarte important celorlalți președinți de Consilii Județene, care vor trebui să se implice la fel de personal dacă vor ca acest drum să prindă viață și în județele lor.

Eu cred că e foarte important să facem abstracție de diferențele noastre de convingeri și de valori atunci când avem șansa să descoperim proiecte în care ne putem regăsi și la realizarea cărora putem pune cu toții pune umărul. Iar în România e tot mai rar să găsești proiecte susținute de oameni cu convingeri diferite.

Mi-am dorit tot Anul Centenarului să găsim o cale să ne înțelegem mai bine, să mai umplem din faliile care scindează tot mai mult societatea românească. Și s-a întâmplat exact pe dos. În jurul meu, toată lumea se radicalizează, toată lumea iubește să urască. Iar eu nu fac excepție.

La Tășuleasa mi s-a părut că întrezăresc un antidot: poate că soluția nu este, cum am crezut dintotdeauna, să discutăm despre diferențele dintre noi. Sau, mai exact, poate că soluția nu este să începem cu asta.

Poate că e mai bine să ne apucăm, pur și simplu, de un proiect sau de un drum. Să facem ceva împreună sau să pășim pe un drum împreună, fără să ne vorbim, doar cu o strângere de mână și o înțelegere din priviri.

Mi-a făcut tare bine să iau pauza asta. Duminică m-am întors la București și a reînceput hărmălaia. M-am întors la ura noastră cea de toate zilele. Poate că la anul o să pășim mai mulți pe Via Transilvanica și o să ne înțelegem mai bine. Cale bună!

Via Transilvanica Andreea Esca Dragos Bucurenci Tibi Useriu Alin Uhlmann Useriu Toma Coconea Radu Moldovan

Via Transilvanica Andreea Esca Dragos Bucurenci Tibi Useriu Alin Uhlmann Useriu Toma Coconea Radu Moldovan

Via Transilvanica Andreea Esca Dragos Bucurenci Tibi Useriu Alin Uhlmann Useriu Toma Coconea Radu Moldovan

Via Transilvanica Andreea Esca Dragos Bucurenci

Via Transilvania Tasuleasa Social

Via Transilvanica Andreea Esca Dragos Bucurenci Tibi Useriu

Via Transilvanica

Pentru ca acest drum să devină realitate, el are nevoie și de sprijinul tău. Poți face istorie pe www.viatransilvanica.com, sau pe Facebook!

Foto: Mani Gutău și Mihai Țuțu
Foto cover: Andrei Dăscălescu
  1. Daca nu ati fi plasat pastila despre “referendumul urii” imi scoteam palaria in fata acestui text.
    Desi nu sunt de acord cu dvs in multe privinte, va preciez inteligenta si aptitudinile.
    Dar prin aceste mici “sapaturi”, groapa dintre oamenii care gandesc diferit se va adanci tot mai mult – death by a thousand cuts.
    As vrea sa cred ca si dupa 8 octombrie ne vom putea privi in ochi si ne vom putea strange mana, indiferent de atitudinea fata de referendum si de rezultatul acestuia.
    In orice caz, apreciez implicarea dvs si a tuturor celorlalti in acest proiect superb.
    Respect!

    • Mulțumesc pentru comentariu și pentru apreciere. Am ezitat dacă să-l numesc astfel sau nu, dar am vrut să fie limpede pentru toți cititorii blogului ce simt eu în legătură cu acest referendum ca să fie și mai limpede ce simt în legătură cu cei care l-au organizat sau care îl susțin, așa cum sunt liderii PSD.

  2. Acest Referendum a fost organizat de peste 3.000.000 de semnatari. Daca PSD vrea sa pretinda ca e al lor, nu e deloc asa. Admir ceea ce ati facut acolo. Dar de unde ura asta pentru cei care voteaza Da? Pentru cei care vor sa isi exercite drepturile. Pentru a avea drept de vot au murit multi tineri. De ce sa nu profitam acum cand putem.
    Nu exista un criteriu de (ne)vizitare al Via Transilvanica faptul ca ai votat la Referendum, nu?

  3. United we stand, divided we fall. Nu sunt de acort cu ‘ura’ sau asa perceputa ura pe care traditionalistii are avea-o fata de , let’s say, liberals. Nu cred ca ei neurasc pe noi, ca om fi un pic conservatori, so clar nu cred ca un crestin adevarat poate ura la modul real person cineva. Bula in care traiesc eu e definite de tolerare , Mai bine spus complete ignorarre a celor care sunt diferiti. I don’t know that much people, de ai zic can e o Bula, si clar nu pot generaliza ca toti pe care ii cunosc, mostly people in their 20s late 20s, early 30s or fi toti asa. Eu, si colegii Mei, ascultam not gonna get us, la 12-13-14 Ani, so honestly, nu ne a invatat nimeni la scoala said toleram sau sa acceptam cultura gay. We embraced it, not identified with it, some of us, cine stie, and we moved on with our lives. Bula mea era intr un oras mic, de provincie, obvs, si sincer nu am judecat sau urat pe nimeni care, daca are fi vrut SA fie asa, are fi putut fi openly. This referendum is a waste of money. Tot aud spitale, educatie etc. Si realitatea e, we don’t really give a fuck. Nu ne ducem la referendum, not cause o sa boicotam ci pentru can we will just move on with our lives si atat. Am o colega insarcinata, doua de fapt. They don’t care about this. Toata lumea spune, SA faca ce vor, mie nu imi pasa. Si sincer acum daca ar fi sa aleg intre copii care nu au access la educcatie , basic human needs stuff, la un sistem de sanatate care chiar sa fie ok, si dreptul la iubire si sa fii gender neutral si whatever else, as alege tot timpul sa Scot un copil din saracie sa donez din putinul meu catre unixcef si hope, Cei care au timp sa se gandeasa la Ce fel sunt eu, they’re already fucking priveledged and ungrateful. Nu vad de ce Tre SA fie atat de vzibili. Si noi trebuioe sa fim supportive for real. Am o prietenea gay, nu o privesc diferit pentru ca e asa. Eu nu am fost crescuta , eu mi am ales cum sa evoluez. Eu nu am stiut ce sunt in liceu, si nu am avutut niciun conflict in mine sa aflu can se cheama asexual. Do you really think people cared. Si nu au de ce sa le pese. Eu chiar cred, I might be awfully wrong, can sunt Mai multi care mine, cu anxietate, depresie decat persoane gay. Si stii ce, nu. Nevoie de rallies si defenders la dreptul la a trai normal. I choose to live with what I have and what I am. Was. Traim in Bula noatra de adevar. Si chiar nu cred can sunt 3 milioane de Romani care urasc. Cei de la 18 Pana la 40, dpdv Al meu, nu au cum sa fie asa. Bunica MEA, care are 85 de Ani, cand m am tuns scurt mi a zis inter vacanta, ca daca sunt altfel, e ok, ca vremurile s au schbat. I was not bi, or gay or whatever , si o femeie batrana nu a fost invatata de nimeni asa ceva. Parintii, bunicii will love you no matter what. Daca e diferit, I dunno. Saracia, lipsa alimetlor that is a bigger issue in Romania. Teenage pregnancy, ignoramtaa si prostia, those are bigger issue s than the right to love whever I want to live. Nu intleg the fuss about it. Si cred ca e in mod artificial exagerata ca sa uitam how poor we are. Really. Si spiritual si actually so close to poverty. Nu vreau SA caut statisticiin. Nu vreau SA ma intristez. Dar sincer acum, nu stiu in ce bula traiesc eu, clar ma pastilez, dar bula dvs pare prea out of touch cu reality incat sa spui, oamneio urasc persoanele LGBT. Drepturile matter
    Cat la sure sunt gay? Si cat la suta sunt bolnavi saraci sau ambele. Nu aveti decat sa fiti un avocat Al lor, SA fiti vocea celor care asa zis nu ai curaj . My reality is friends and family don’t judge. And honestly, they don’t hate. Poate oi fi eu prea millennial si nu stiu. A special snowflake. Dar cati millennial don’t have access to a normal fucking.g toilet dar au smartphone. Bunicu meu are 99 de Ani. In cateva luni face 100. Nu ma Judeca oorice as fi. L a invatat cineva? I have no fucking clue, ca are opt clase. I just don’t agree with the fact ca la cinci Ani Tre SA fii educat in spirtul culture gay. I don’t. Si daca that’s all it takes o sa spun da. Sau nu. I have no idea macar care e intrebarea. Sunt cr stin, nepractica t, doar care see roaga in sinea ei, si am crescuta cu inger ingerasul me, iubeste to aproapele can PE tine insuti, si da, evolutionism. Am citit biblia, si PE harari. Am Crescut asa Mai mult de jumate din viata mea, confuza., Dar cu cred in dumnezeu si evolutionism. Daca vor SA confused si Mai mult, nu au decat. Oricum refeendumul nu trece,. Cultura LGBT va fi prredata in scolo gender neutral si uu poti fi price vreo tu, Barbara femeie, doar SA iti permiti sa fii asa. Un copil abandonat va fi poate uneori worse off, or better off inter o familie netraditionala. Dar still ce. Who run and managed the household. Who managed the cleaning, cooking , family budget , even you ? Mama. Intreaba toti copii si oamenii Mari. Mama runs the house. Asa ca, it’ll be useless SA spunem societate patriarhara, traditional. Intrebab orice Roman. Ai Mei putini amici/ prieteni approx asta vor spune. Iar unii in weekend au lucruri mult Mai importante de facut, gen, I actually might have cancer. I actually have to undergo a surgery. I actually do have to stop being such a hypochondriac. Si o sa mi fac timp sam erg la vot. SA mi anulez votul. SA fiu intre da si nu.. can asa sunt si in realitatea. E un drept pe care femeile l au castigat cumare efprt, SA aud de la mainly barbati, nu tel du la vot. boicot. No thank you for your kind advi ice, more like said in an imperative way, Inca ceva, Pompeii documentary, teenage years, o familie cu doing barbati so o femeie prinsi de lavasua in lava. Nu stiu in ce bubble traiti , dar eu am trait in a poor -ish family, in cel Mai sarac oras dintara, si mi spun daily I’m grateful for the food, the. Air, chiar.daa e Al naibii de poluat aici, the water, the people who love me and I love back. Si mi cunpsc privilegiul, de a fi avut access la educcatie, si carti so Mai ales iubire din partea parintilor. Care au facut ce au putut ei Mai bine. Si nu, nu avem icoame in casa, Nico macar biblie. Sunt copii anilor late 50s early 60s. So still ce fac. Culeg via pt can buniuleu de 99 de Ani see incapataneaza SA praseasca so SA munceasa pamamtul . Vine din tarani liberi, razesi si sunt stra stra nepoata taranulor Carr au toy luptata ca fraiwroo in razboaie pt libertate. So still ce. Au obtinut o. I am a free citizen of this planet. An European citizen. Pot pleca oriu de in like . Ro, 2nd place in lume la hoinarela after Syria. Apparently. Asa ca, sincer ce ai vrea Mai mult. De la copil cu cheia la.gat, care nu se avemtura Mai departe de tomberon , Fara SA I fi spus nimeni asta, impreuna cu copii de la scara, la copil almost doamna, cu cartela la gat. Working overtime whicj doesn’t pay here, dar, simt CA muncaea paid off so am satisfactie personal in what I do. E doar un mod de a spune, get out of your bubble, . Si vezi c exista multe alte bubbles. Dar daca e SA favem in 2 d ven diagrams, sunt sigira can sunt multe lucruri in communn care SA ne apropie. Si prefer ca un copil de cinci Ani SA invete multimi, SA adune, SA scrie, like my sister did. SA I vete pe derost capitalele lumii, si steagurile lumii SA le nimereasca oricand. SA stie somnoraose pasarele ca noi si nu sa I se explice c SA fie tolerant . I. Am a rock in need of an ocean. Pot fi orice. Nimeni nu tell invata cum sa fii puternic, cand depression fucking runs in the family like heart diseases. Dar eu am imvata de una singura c SA fiu. Si. Tired of this ‘swear word’. Dar sincer din ‘swear word’ se face chirpiciul. Si asa sunt o gramada de case in ro. Get your priorities straight. Si vezi cum suna. Sun amenintatpr, imperatov Mai lipsea semnul exclamarii .dar sincer, get out of your bubble. Take it as a kind advice. I know I’m not getting out of mine too often.ura nu si are locul aici.

  4. Stefi Micliuc

    Ca unul caruia ii place muntele, admir si salut acest proiect chair daca stiu despre el de ceva vreme. E frumos atunci cand proiecte de genul acesta unesc oamenii si nu stiu de ce referendumul e dat ca exemplu negativ !!?? In UK unii au votat Brexitul altii nu…e acelasi exercitiu in care unii sunt de o parere iar altii de alta parere. Acum, ca media a reusit sa prezinte situatia ca si cum societatea din România ar fi scindata in doua, asta e altceva. Legat de ură …da, depinde pe cine asculti…Personal pot sa stau la o cafea cu un homosexual chiar daca am convingeri diferite de ale lui. Insa fara sa fiu un sustinator al PSD, in februarie ac la manifestarile de strada din toata Ro huiduielile gen M_ _ E Dragnea oare ce transmiteau !!?? Pacea, respectul, civilizatia ? Vom fi o societate MATURA atunci cand vom putea da voce convingerilor sau diferentelor noastre fara balacareala asta in noroiul Balcanic in care suntem de secole si din care parca NU mai putem iesi. Interesant ca oameni cu scoala care au colindat mapamondul in lung si-n lat si au avut de unde sa se inspire legat de civilizatie, respect si bunul simt, nu au reusit sa dea glas unei abordari echilibrate, centrate pe adevar al acestui referendum. L-au facut PSD-ist, al celor habotnici si inapoiati, al urii si invrajbirii… Oare chiar asa e? Evident multi preoti au facut un mare deserviciu, ca de obicei de altfel, cand i-au amenintat pe proprii enoriasi cu iadul daca nu merg la vot. Salut initiativa “talibanilor” de la Coalitia pentru Familie si astfel de proiecte initiatie de 3 mil. de cetateni sa tot fie. Poate va avea castig de cauza si “Fara penali in functiile publice” daca evident culoarea politica se va schimba in viitorul apropiat. Initiativa care de altfel este atat de salutata…De ce ? Pt. ca subliniaza valori ca cinstea, omenia si bunul simt? Si referedumul acesta ce subliniaza oare? Valorile familiei? … nu, nu, ura importiva celorlalti ! …asa vrea media ! E bine totusi ca sunt unii care nu fac indigestie de la tot “rahatul” pe care o parte din media bolnava din Ro il propaga. Revenind la proiect…este un mic exemplu ca totusi se poate ! Bată-l vina de rating că acest proiect ar fi trebuit sa fie pe burtiera tuturor TV-urilor din Ro.

  5. Mulțumim mult, Dragoș, pentru această poveste minunată și inspirațională!
    @Roxana 3 Milioane, dintre care mulți morți, copii și mă întreb oare câte dublur (vezi știrile de astăzi). Plus oare câți au fost în cunoștință de cauză și nu au votat doar ce le-a dictat popa (cum fac ei de fapt acum în zilele astea să mobilizeze oile pentru a merge la referendumul urii, manipulării și fraudei, ca să-i spunem mai detaliat pe nume)?
    Oare câți mai rămân? Și oare ce rezolvă această prostie? Ne aduce bunăstare? Va conștientiza oamenii să nu mai abandoneze copiii? Va rezolva adevăratele probleme ale familiei “tradiționale”? Ne va ajută ca societate să evoluăm, să ne scăpăm de mafioții care ne conduc, ne fură, ne mint și ne manipulează de atâția amari de ani? Din contră… Ne divizează și mai mult și hrănește ura, extremismul și ignoranța.

  6. Un început promițător.
    Ar trebui extinsă însă Via Transilvanica și continuată cu Via Moldova – Via Muntenia – Via Oltenia – Via Banat – Via Dobrogea și să le numim Via Viva România.

  7. Salut,

    Ma bucur sa vad ca promovezi astfel de proiecte. E de apreciat ca exista oameni care construiesc in astfel de vremuri, in care in Romania pare ca mai mult se distruge.

    Asadar, partea din articol despre Via Transilvanica, implicare si constructie mi-a placut. In schimb, partea cu referendumul si promovarea lui Radu Moldovan m-a bulversat.

    Am citit cu uimire cum in articolul tau il prezinti pe Radu Moldovan in antiteza cu . Radu Moldovan, alaturi de ceilalti mai mici sau mai mari pesedisti prezenti la eveniment, este un sustinator convins si notoriu al lui Liviu Dragnea. Ai spus ca te-ai bucurat sa il vezi la Tasuleasa, sunt curios daca privesti cu aceeasi caldura postarea de pe pagina dansului din 6 octombrie, ora 4:20 PM, in care acesta explica cum a votat la mizeria de referendum pentru “normalitate”. Iti spun sincer ca nu ma legam de acest aspect daca articolul nu era despre Via Transilvanica, Referendum si Radu Moldovan – toate in aceeasi oala.

    Sunt de-a dreptul curios daca a meritat sa il mentionezi in articol de 4 ori si sa il incluzi ca si tag.

  8. Salut,

    Ma bucur sa vad ca promovezi astfel de proiecte. E de apreciat ca exista oameni care construiesc in astfel de vremuri, in care in Romania pare ca mai mult se distruge.

    Asadar, partea din articol despre Via Transilvanica, implicare si constructie mi-a placut. In schimb, partea cu referendumul si promovarea lui Radu Moldovan m-a bulversat.

    Am citit cu uimire cum in articolul tau il prezinti pe Radu Moldovan in antiteza cu “traditionalistii” ipocriti, in frunte cu Liviu Dragnea. Radu Moldovan, alaturi de ceilalti mai mici sau mai mari pesedisti prezenti la eveniment, este un sustinator convins si notoriu al lui Liviu Dragnea. Ai spus ca te-ai bucurat sa il vezi la Tasuleasa, sunt curios daca privesti cu aceeasi caldura postarea de pe pagina de fb a dansului din 6 octombrie, ora 4:20 PM, in care acesta explica cum a votat la mizeria de referendum pentru “normalitate”. Iti spun sincer ca nu ma legam de acest aspect daca articolul nu era despre Via Transilvanica, Referendum si Radu Moldovan – toate in aceeasi oala.

    Sunt de-a dreptul curios daca a meritat sa il mentionezi in articol de 4 ori si sa il incluzi ca si tag.

  9. Un articol mişto, într-adevăr Via Transilvanica este un traseu pentru drumeţii şi am înţeles că în cea mai mare parte a sa, drumul, va fi marcat cu borne realizate de studenţi din toată ţara şi este un proiect realizat cu ajutorul voluntarilor. Mai rar aşa ceva. Dacă am fi mai puţin egoişti şi ne-ar păsa mai mult de ţara asta, cu siguranţă am duce-o mai bine.
    Cât despre referendum, ………… ştii cum se zice, “Bate Cuba!” 🙂 a ieşit cum trebuia.

Leave a Reply