Mihnea cel bun

Mihnea Constantinescu

Una dintre cele mai de preț amintiri cu Mihnea o am de acum cinci ani, de la ceremonia de acordare a distincției de Cavaler al Legiunii de Onoare, o distincție care nu se acordă, de regulă, decât înalților demnitari. Cu modestia care-l caracteriza, Mihnea, care a fost toată viața înalt funcționar, niciodată demnitar, a ținut să precizeze că o acceptă în numele tuturor funcționarilor invizibili care fac de ani de zile administrația românească să funcționeze. Cei adunați în acea seară de octombrie la Ambasada Franței știam foarte bine la cine se referea, la oamenii care au contribuit decisiv la integrarea României în Uniunea Europeană și cărora le datorăm cel mai înalt grad de securitate de care țara noastră s-a bucurat vreodată în istorie, grație apartenenței la NATO.

Eram în spatele CEO-ului uneia dintre cele mai mare companii românești, care s-a întors către un alt invitat și i-a șoptit: „Dacă mai aveam zece oameni ca Mihnea în administrație, îți imaginezi unde era România astăzi?”

Era prima dată când îl ascultam pe Mihnea rostind un discurs scris pentru el însuși. El, care ținuse probabil sute de discursuri tehnice și care scrisese, probabil, alte sute de discursuri politice pentru miniștrii și prim-miniștrii pentru care lucrase, avea acum ocazia să vorbească despre sine. A făcut-o cu acea rară combinație de inteligență, modestie și eleganță care l-a caracterizat întreaga viață. A fost un domn în adevăratul sens al cuvântului, care nu făcea niciodată caz de calitățile lui.

Cum să-i explici cuiva care nu l-a cunoscut cine a fost Mihnea Constantinescu? Sunt atât de multe lucruri de spus, cuvintele vin unele peste altele și, oricât de multe detalii i-ai da interlocutorului, niciunul nu pare să-i facă dreptate, cum spun englezii, acestei figuri absolut solitare în peisajul administrației românești.

„Ultimul tehnocrat”, cum l-a numit Lelia Munteanu, sau „«un grand serviteur de l’état», un mare om în serviciul statului”, după spusele primului său șef în Guvernul României, Petre Roman? Mă tem că România nu va mai cunoaște multă vreme un funcționar capabil să fie șef de cabinet pentru trei prim-miniștri din generații, partide și orientări politice diferite, un om apreciat în egală măsură de Familia Regală, de toți jurnaliștii care l-au cunoscut, de întreg corpul diplomatic, în frunte cu ambasadorii americani, în fața cărora a reprezentat întotdeauna acea Românie mai bună în care și-au pus speranțele și pentru care s-au pus chezași.

Dar cine nu-l știa pe Mihnea Constantinescu? Pe el, omul care părea să cunoască pe toată lumea, părea că-l știe, de asemenea, oricine.

„If you want something done in Romania, you need to talk to Mihnea”, le spunea Prințesa Marina Sturdza tuturor ambasadorilor nou veniți la post.

A fost, ani de zile, omul din umbra înaltei administrații de stat, care a făcut guverne să funcționeze și la care diplomația românească s-a raportat ca la un model. Nu știu pe nimeni în Ministerul Afacerilor Externe care să nu vorbească cu o deferență extraordinară despre Mihnea. A fost un reper pentru tinerii diplomați și omul pe care s-au bizuit toți șefii diplomației românești.

Cred că sunt mii de oameni pe care Mihnea i-a ajutat. Și când spun că i-a ajutat mă refer la întâlniri deschizătoare de drumuri, la înlăturarea unor absurde piedici birocratice, la punerea la aceeași masă a unor instituții care nu știau să dialogheze, totul pentru ca oamenii care mișcă ceva în țara asta să-și poată duce proiectele mai departe. Așa l-am cunoscut și eu pe Mihnea și puțină lume știe că a jucat un rol hotărâtor în fondarea Asociației MaiMultVerde. N-a făcut decât să mă încurajeze să merg pe drumul meu într-un moment de mare îndoială, dar încrederea lui a contat enorm. I-am prezentat apoi alți oameni care aveau nevoie de sprijin pentru proiectele lor și n-a ezitat niciodată să-i ajute, deși nu avea nicio datorie s-o facă.

Dragos Bucurenci Mihnea Constantinescu

De duminică dimineață citesc tot ce se scrie și se spune despre el și mă încălzește să știu că e unul dintre puținii oameni care au fost admirați și respectați aproape unanim în ultimele trei decenii. De la politicieni, jurnaliști, activiști, intelectuali, moguli media și pâna la oameni simpli, aproape toți cei care au avut vreodată o interacțiune cu acest om absolut special îi păstrează o amintire plină de recunoștință.

Rar m-am simțit mai privilegiat să pot numi pe cineva prietenul meu. Mihnea nu mi-a fost prieten în adevăratul sens al cuvântului, mi-a fost unul dintre cei mai importanți mentori, dar el avea bunătatea să se poarte ca și cum nu așa ar fi stat lucrurile. N-am știut niciodată ce am făcut să merit acest privilegiu, dar niciodată nu m-am simțit mai mândru ca astă iarnă când ne-am întâlnit la reședința unui diplomat străin, care m-a introdus amical, neștiind că ne cunoaștem: „This is my friend, Dragoș”. „He is my friend, too”, a răspuns zâmbind, Mihnea, căruia boala aceasta nenorocită îi luase deja aproape totul, dar nu și generozitatea, nu și căldura. Mulțumesc, dragă Mihnea. Întotdeauna am sperat că vom ajunge într-o zi să lucrăm împreună, chiar dacă ne despărțeau câteva decenii.

Ani de zile mi-am reproșat că nu m-ai refuzat niciodată, că ți-ai făcut mereu timp să ne vedem și că m-ai ajutat întotdeauna cu un sfat, cu o introducere, de fiecare dată când te-am rugat, iar eu n-am fost niciodată în stare să fac absolut nimic pentru tine.

Acum două săptămâni, când ne-am văzut ultima dată la Nisa, a fost prima dată când m-am îndoit că vei birui. Erai atât de slăbit încât te clătinai, dragă Mihnea, dar nu-ți pierdusei umorul. Era o vreme tare urâtă, ploua apăsat și n-ai vrut să te conduc. Ai insistat că te descurci singur, dar n-am putut să te las. Te-am întrebat dacă nu vrei totuși să-mi dai brațul și ai acceptat, parcă jenat că trebuie să recunoști că, de data asta, ai nevoie de puțin ajutor.

Am mers puțin împreună, apoi m-ai asigurat că mai ai foarte puțin până acasă și ai insistat să merg în cealalată direcție, unde-mi lăsasem mașina, ca să nu răcesc. Privirea ta de vechi diplomat nu m-a lăsat să protestez și de această dată: îmi făcusei deja o concesie, era rândul meu să-ți fac una. Ne-am îmbrățișat și te-am condus cu privirea. Pășeai încă nesigur, dar la fel de elegant cum te-am cunoscut mereu. Drum bun, dragă Mihnea. O să-mi lipsești. O să ne lipsești tuturor.


Foto: Liviu Sova / Agerpres
  1. Multumesc din inima pentru aceasta vizita si pentru clipele furate singuratatii ce inconjura suferinta! Dzeu sa ii aseze sufletul intre cele harazite fericirii!

  2. Mihaela Muraru – Mândrea
    22 noiembrie la 16:56 ·
    ADIO MIHNEA…
    Cu mai bine de treizeci de ani în urmă, tu îmi aduceai din când în când, câte un trandafir roșu însoțit de zâmbetul tău de înger…de sufletul tău plin de frumuseți subtile…de spiritul tău conectat la cunoașterea universală…iar eu astăzi, a trebuit să-ți aduc doi trandafiri, unul roșu și unul alb, simbolul iubirii pure și ascunse de vicisitudinile timpului pe care l-am trăit și în care a trebuit să construim discret pentru Țara pe care o iubim…pentru pămâ…
    Vezi mai mult
    Fotografia postată de Mihaela Muraru – Mândrea.
    Fotografia postată de Mihaela Muraru – Mândrea.
    Fotografia postată de Mihaela Muraru – Mândrea.
    Fotografia postată de Mihaela Muraru – Mândrea.

    +10
    10 comentarii4 distribuiri
    50Tu, Stan Ramona, Mihai Petrescu şi alţi 47
    Tristeţe
    Vezi mai multe reacţii
    Comentează
    Distribuie
    Comentarii
    Vezi încă 6 comentarii
    Miseta Anca
    Miseta Anca Condoleanțe! Domnul sa il odihnească În pace!
    1
    Administrează
    TristeţeVezi mai multe reacţii · Răspunde · 1z
    Adrian Badea
    Adrian Badea Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! România este mai saraca fara el !
    1
    Administrează
    TristeţeVezi mai multe reacţii · Răspunde · 1z
    Mihaela Muraru – Mândrea
    Mihaela Muraru – Mândrea Așa arăta Mihnea când ne-am dedicat viața României…
    Administrează
    Fotografia postată de Mihaela Muraru – Mândrea.
    3
    Îmi placeVezi mai multe reacţii · Răspunde · 1h · Editat
    TC Fatma Carman
    TC Fatma Carman Dumnezeu sa-l odihneasca!
    1
    Administrează
    TristeţeVezi mai multe reacţii · Răspunde · 6h
    Mihaela Muraru – Mândrea

    Scrie un comentariu…

    Mihaela Muraru – Mândrea
    20 noiembrie la 18:30 ·
    Pentru Mihnea CONSTANTINESCU…

    Atunci când îți moare un prieten, ți se smulge din suflet, spirit și minte o parte din viața ta…Moartea lui Mihnea CONSTANTINESCU este cel mai îngrozitor lucru, pe care-l trăiesc acum…o parte dintre gândurile mele legate de poezie, iubire și dragoste pentru România pleacă odată cu el…Eu eram ,,arhitecta” de la Energetică, el era studentul eminent al Facultății…a lui Petre Roman pe care îl admira, îl iubea ca dascăl…citeam împreună poe…
    Citeşte mai departe
    Fotografia postată de Mihaela Muraru – Mândrea.
    Fotografia postată de Mihaela Muraru – Mândrea.
    16 comentarii8 distribuiri
    67Tu, Hintea Loredana, Gheorghe Livinschi şi alţi 64
    Tristeţe
    Vezi mai multe reacţii
    Comentează
    Distribuie
    Comentarii
    Vezi încă 12 comentarii
    Andy Costi
    Andy Costi CONDOLEANȚE …. .
    1
    Administrează
    TristeţeVezi mai multe reacţii · Răspunde · 3z
    Andy Costi
    Andy Costi
    1
    Administrează
    TristeţeVezi mai multe reacţii · Răspunde · 3z
    Nica Gabriela
    Nica Gabriela Condoleanțe
    1
    Administrează
    TristeţeVezi mai multe reacţii · Răspunde · 3z
    Dan D. Farcas
    Dan D. Farcas Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa te consoleze pe tine.

  3. Deși te urmăresc într-un fel sau altul, nu mă așteptam să îl cunosti pe Mihnea. Pentru mine?! Și acum îmi dau lacrimile când mă gândesc ce a reprezentat. Pentru alții….cred că la fel – indiferent de cine vorbim.

    Am fost joi, in ziua înmormântării la el. Dimineața la 8:30, eram doar eu și o doamna lângă el. Sincer, mă așteptam să fie ffff multa lume, dar eram doar 3 (el, eu și acea doamnă). Parca am avut acea liniște pe care o aveam mereu cand vorbeam cu el. Am putut să îmi spun gândurile, poate multe lucruri pe care nu am apucat sa i le spun când trebuia, sa ii transmit mulțumirile pt ce a însemnat și înseamnă pt mine.
    Ce m-a marcat?! Capela și cum era așezat. Cum intrai in parte dreapta. De la intrare nici nu se vedea. Mă așteptam să fie în mijloc, dar nu, avea un loc discret la fel că modestia care i-a caracterizat viața.
    D-zeu să-i ierte păcatele.

  4. Violeta Herescu

    In tot ce s-a scris, cuvintele spuneau simplu si maret, totodata, ce a inseamnat Mihnea Constantinescu in viata fiecaruia.
    Un Om Adevarat mai presus de zbuciumul acelor ani.
    Va multumesc ca ati strans buchetul cu lucruri infaptuite de Omul Mihnea Constantinescu in cursul vietii.
    Va multumesc ca ii tineti imaginea vie pentru noi toti.

  5. Mie mi-a inlesnit viata de jurnalist si de antreprenor, prin discutii, schimburi de idei si, nu mai putin important, prin darnicia lui cu informatii strategice si din „culisele” carora, parca, el poseda o cheie.

    Felicitari Mihnea pentru realizarile tale uimitoare! Tu ai fost si vei fi mereu un adevarat mare om al statului. Cred ca suntem norocosi ca tara noastra a avut si va avea mereu suflete speciale care isi dedica vietile pentru a face lumea un loc mai bun. La multi ani!

Leave a Reply