Cum poți lua de la stat ca să dai la cei care chiar au nevoie de banii tăi

Cu toate că de la o vreme stă mai mereu strâmb, statul român nu reușește aproape niciodată să mai judece și drept. Asta s-a întâmplat și cu decizia de a schimba termenul pentru depunerea formularului 230. Pentru cine (încă) nu știe, acesta este formularul prin care fiecare dintre noi poate sprijini o cauză socială. Prin urmare, 2% (acum, pentru unele organizații, 3,5%) din impozitul anual pe venit poate să fie direcționat către o cauză în care credeți prin completarea deja menționatului formular 230.

Ce a făcut statul? Ei bine, a modificat termenul de depunere a formularului din 25 mai în 15 martie 2019. Prin urmare, ONG-urile au acum mult mai puțin timp la dispoziție (jumătate din cât era până anul acesta) pentru a putea derula campanii prin care să strângă fonduri prin depunerea formularului 230.

De ce este bine să nu rămâi nepăsător și să redirecționezi acest procent către un ONG? În primul rând, deoarece nu te costă absolut nimic ca să o faci. În al doilea rând, deoarece aceste fonduri reprezintă o sumă importantă de bani pentru organizațiile non-profit care, în acest fel, își vor putea desfășura programele, fiecare în zona sa de activitate.

Dacă alegi să nu depui formularul, banii pe venitul obținut de tine în anul anterior se vor duce în buzunarul statului (citește pensii speciale, borduri de lux și catedrale).

Eu vă îndemn ca, anul acesta, până în 15 martie, să redirecționați, printr-o procedură simplă și transparentă, 3,5%* din impozitul pe venit către Hope and Homes for Children. În acest fel, puteți să susțineți copiii, familiile și pe tinerii din programele desfășurate de Hope and Homes for Children în România.

Prin completarea formularului 230 îi puteți ajuta pe tinerii care părăsesc sistemul de protecție și care se află în programele Fundației să își găsească un drum al lor, să își însușească o meserie care să le dea șansa de a avea un viitor.

Cu fondurile obținute de la donatori individuali sau companii, Hope and Homes for Children face de 21 de ani reforma sistemului de protecție a copilului din România. Închide orfelinate care schilodesc copilăria și viitorul copiilor care ajung în ele. Ajută copiii din familiile sărace să rămână acolo unde le este locul, alături de părinți, și să se bucure de copilăria pe care o merită. Sprijină tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului să înceapă o viață pe cont propriu.

La această direcție din activitatea Fundației mă voi referi acum – în fiecare an, aproximativ 3.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani părăsesc sistemul de protecție a copilului fără a fi pregătiți pentru o viață independentă sau având o pregătire extrem de limitată, iar personalul care interacționează cu ei este rareori instruit să îi ajute în acest sens.

Odată cu părăsirea instituţiei care le-a fost singura casă încă din copilărie, tinerii se trezesc în mijlocul unei societăţii incapabile să le asigure sprijinul de care au nevoie în perioada de tranzit de la viaţa din instituţie la viaţa independentă.

Tinerii care părăsesc sau urmează să părăsească sistemul de protecţie a copilului reprezintă o categorie vulnerabilă expusă riscului excluderii sociale și marginalizării, aceștia întâmpinând greutăţi la angajare, fiind expuși șomajului, vagabondajului și delincvenţei. Această categorie de tineri cade adesea victimă a criminalităţii, consumului de droguri și exploatării.

Pentru amatorii de statistici, menționez că, pentru a sprijini un tânăr în vederea integrării socio-profesionale, costul este de 1.000 euro anual. În acest cost sunt prinse sesiuni de consiliere, sesiuni de formare profesională a tinerilor, mediere și recomandări cât și asigurarea de locuințe și un buget minim de subzistență.

Din 2002, de când Hope and Homes for Children a început programele pentru asistare și sprijinire a tinerilor care părăsesc sistemul, a sprijinit 1.168 de tineri în integrarea cu succes în societate. Fundația, alături de partenerii cu care lucrează, i-a ajutat pe acești tineri să își găsească propriul drum. Le-a facilitat accesul către o meserie, oferindu-le astfel șansa de a avea un viitor.

Prin urmare, nu uitați că, până în 15 martie, puteți să alegeți ce se întâmplă cu banii proveniți din impozitul pe venit: printr-o procedură simplă despre care puteți afla mai multe detalii aici, puteți să îi susțineți pe tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului să își ia destinul în propriile mâini, ajutându-i astfel nu doar pe ei, ci societatea în care trăim să funcționeze mai bine, mai firesc, acceptându-i și oferindu-le o șansă celor mai vulnerabili semeni ai săi.

* Fundația Hope and Homes for Children oferă servicii sociale licențiate.

 

 

Leave a Reply