Pentru cei destupati la minte, Monologurile vaginului* e un text aproape zemos, care lubrifiaza drumul spre revelatii repetate. E o carte atat de bine scrisa, incat e aproape pacat ca functioneaza si ca manifest politic. E mai mare pacatul ca atatia si atatia barbati vor gasi in asta o scuza si vor refuza sa o citeasca doar ca sa se razbune pe faptul ca mamele lor nu i-au castrat cum se cuvine inainte sa-i trimita la gradinita.
Cel mai probabil, barbatul mediu alb, urban si educat din Romania se va abtine sa citeasca Monologurile vaginului nu pentru ca a vazut piesa de teatru sau productia TV cu acelasi nume, ci pentru ca e convins ca stie deja destule despre personajul ei principal. Cel pe care pudoarea l-a impiedicat sa priveasca in dormitorul propriu dincolo de labia majora, nu va deschide cu mai multa curiozitate buzele carnoase de pe copertele acestei carti.
Cartea lui Eve Ensler nu-i va schimba nici unui barbat viata. Dar exista riscul ca ea sa aprinda macar o veioza in viata sexuala a cititorilor ei. Din pacate, nu e un text care sa poata fi usor digerat de cei care fac dragoste cu lumina stinsa, de cei care n-au cumparat in viata lor tampoane intime pentru iubitele lor, de cei pentru care “perioada aceea a lunii” poarta acelasi mister ca in vremurile cand jucau lapte gros la peretele scolii.
In felul acesta, unii barbati nu vor afla niciodata ce asemanare grafica amutitoare exista intre buze, vagin, desenul unei inimi si planul aproape oricarei biserici in care au pasit vreodata.
(Academia Catavencu, nr 21)
* Eve Ensler, Monologurile vaginului, Editura Amaltea
“..planul aproape oricarei biserici in care au pasit candva”??!!!Destul de plastica comparatia ta…insa..! Poate ar fi trebuit sa te opresti inainte!Mi se pare un pic fortata !
Este o comparatie pe care mi-ar fi placut sa o descopar de unul singur, dar n-a fost sa fie. Apare chiar in “Cuvantul inainte” al Evei Ensler:
“In anii 1970, pe cand faceam cercetare in Biblioteca Congresului, am descoperit o istorie obscura a arhitecturii care afirma un anume lucru ca si cum ar fi fost la mintea cocosului: planul traditional al majoritatii lacasurilor de cult imita trupul femeiesc. Astfel, se disting o intrare la exterior si una la interior, labia majora si labia minora; un culoar vaginal central inspre altar; doua structuri ovariene curbate de fiecare parte; si apoi, centrul sacru, altarul sau uterul, locul unde au loc miracolele, unde masculii fecundeaza.”
Azi si maine se joaca din nou in Bucuresti. Dixit.
Am vazut si eu piesa la Iasi in Club Black Out. Super tare! 🙂
Comparatia nu mi se pare deloc fortata, insa exprimarea este oarecum ilogic-confuza si straina de regulile limbii romane. “Aproape orice plan al unei biserici” sau “…de biserica” ar fi fost mult mai corect si, de ce nu, mai placut “urechii”…