Unchiul meu avea o vorba: “Cartea e buna, da trebuie sa stii cand sa te lasi de ea!”. De o vreme, am inceput sa-i dau dreptate.
Foto: Mirelamiada
Studiile, ca si drogurile, dau toleranta. Aceeasi doza nu mai are acelasi efect dupa o folosire indelungata. De-aia unii ajung sa nu se mai sature. Diferenta intre studii si droguri e ca de studii nu se moare. Baga-ti in vena un gram de marfa pura sau arunca pe git cinspe pastile deodata: ti-ai facut rost instant de o intilnire de gradul III cu Sfintu Petru. Fa in schimb dreptul si A.S.E.-ul, sari la interval cu un master in psihologia maselor, unul in managementul turismului agricol si unul in programare orientata pe obiecte, baga la CV si un doctorat summa cum laudae, invata o jumatate de duzina de limbi straine, dintre care cel putin doua moarte si crede-ma pe cuvint: nimeni n-a murit din asta. Ulcerul se trateaza astazi mai lesne decit blenoragia. Iar ridurile sint doar un disconfort firesc care vine odata cu batrinetea.
Daca-i intrebi, unii nici nu mai stiu pentru ce studiaza. Sint multi care-si inchipuie ca da bine. Dar aparentele insala. Daca te plimbi afectat pe plaja din Vama Veche mototolind in mina o brosurica Galimard si comentind acid castelul noului Mitocan, o sa te trezesti creditat in alb ca absolvent de Litere sau Arhitectura. Daca n-o sa fii in stare sa legi conversatie la crisma de pe plaja decit pentru a cersi o bere fostilor colegi de facultate, prietenii lor se vor intreba legitim din ce vagauna ai iesit. Iar doctoratul tau in problematica dublei etimologii a cuvintului “tircovnic” nu-ti va asigura nici macar un loc la posta celei mai uzate vamaiote.
Am auzit ca o bulgaroaica cu cinci master-uri la activ si un coeficient de inteligenta in valoare de 200 de unitati nu-si gaseste o slujba. Stirea mai spunea ca acelasi IQ l-a mai avut doar Marie Curie, singura femeie care a cistigat doua premii Nobel. Nu stiu cit de credibila e informatia dupa care cineva i-a masurat la inceputul secolului trecut IQ-ul d-nei Curie, dar stiu ce tzeapa a luat savanta poloneza cind n-a fost primita in Academia Franceza, cu Nobel-urile ei cu tot. Si cam stiu si ce tzeapa va continua sa ia bulgaroaica la urmatorul ei interviu pe motiv de supradoza de master-uri.
hi, nici io nu-mi poci gasi de lucru in Romania, desi – inainte de a veni la studii in Ro – aveam 4 slujbe (la Chisinau). m. vklvsk, doftor in filologie, scriitor (cu BI de Brasov)
de cand se masoara utilitatea inteligentei ori rostul invatarii in chenzine si diplome?
cu siguranta nu foarte de mult 🙂 dar, apropos, in ce se masoara utilitatea?
un raspuns pe bune zice ca in nimic; nici n’as putea pune degetul pe utilitatea ca atare, cum nici tu nu poti pune mana pe’un fruct (hegel dixit), dar stii ca o portocala iti poate stinge la o adica, setea;
asadar se masoara utilitati, nu “utilitatea”;
in functie de ce tip de utilitate e vorba, se gasesc si surogate de masura: pentru aia economica de pilda, preturile, pentru astalalta, a mintii, mie patalamaua mi se pare nesatisfacatoare
de-aia nici n-am vorbit de utilitatea mintii, ci de utilitatea studiilor. si, in lipsa de ceva mai bun, nu vad de ce nu s-ar masura utilitatea lor (si) in probabilitatea de a-ti gasi o slujba. nu mi-e foarte clar de ce si-ar dori cineva sa devina somer. rentier, da, dar doamna cu pricina nu e rentiera nttz ttz ttz!!!
si ce’a mancat bulgaroaica cat timp a turnat 5 mastere?
si ce’a mancat bulgaroaica cat timp a turnat 5 mastere?
Hehe! Haideti mai oameni buni! Trebuie sa va fi dat seama pana acum ca cine nu are chef sa munceasca, baga la inaintare scuza asta. Studiile nu dau dependenta. Lenea da. Studiile indelungate sunt doar o metoda de a lenevi nestingherit.
Traiasca asadar lenea, mama tuturor virtutilor..
Pacat ca bulgaroaica n-are suficienta inteligenta incat sa nu spuna de TOATE master-urile pe la fiecare interviu. Pacat ca nu stie sa se adapteze pentru fiecare interviu in parte si, eventual, sa spuna doar de un master, cel mai apropiat de job-ul pe care-l vizeaza… Puii mei, sunt atat de multi (granzi) doctoranzi si la noi, care au o placere nebuna sa scrie in CV toate traducerile de articolase pe care le-au facut… si dupa aia sa se planga ca nu-i vrea nimeni…
hmmm,,,,nu e chiar asa. Studiile sunt bune si posibilitatile nelimitate sa ai cate MA vrei sau doctorate. Problema e ca poti uita pe traseu de ce le faci…
dar de cand inveti “to get a job” ?se poate invata si din motive mai nepalpabile…de exemplu poate ca nu iti gasesti locul…mai sunt si cazuri din astea de oameni care au ei un stres metafizic pentru care au sau nu culpa
insa privind lucrurile din perspectiva abordata aici: DA, sunt total de acord cu faptul ca invatatul prelungit nu te propulseaza rapid in zone roz, corporatiste 🙂
hihi. acum trebuie sa subscriu ca o gargaritza care s-a lasat (aproape) la timp de studii? I can do that.
si totusi, Marie Curie n-a fost primita in Academie pentru cu totul si cu totul alte motive decat inteligenta ei…