Florin Dumitrescu a zis-o deja: “Sintem bucuresteni. Sintem – unii mai mult, altii mai putin – francofoni. (…) Fiecare zi este pentru noi, in felul nostru personal, o zi a francofoniei; o zi a francofiliei. (…) Dar… hélas! Asupra acestui oras binecuvintat de liberté se exercita presiuni teribile din partea unor francofoni care ni se pretind stapini. Ne-au impus reguli impilatoare, ne-au pus baraje si ingradiri. Ne-au intors traiul cotidian pe dos.”
Si eu sunt un francofil intratabil. Si totusi. Sommet-ul francofoniei s-a transformat intr-o cacofonie urbana. Nu e posibil sa blochezi o capitala intreaga intr-o tara europeana pentru ca presedintele Frantei trebuie sa se vada cu sefii, sefuletii si dictatorii francofoni din intreaga lume. Reuniunea e un prilej de nesfarsit festivism. Organizatia Internationala a Francofoniei este o non-organizatie pe scena politica internationala. Sommet-ul propriu-zis este un non-eveniment. Tema in dezbatere frizeaza absurdul: cum sa discuti cu Hosni Mubarak et ejusdem farinae despre noile tehnologii in invatamant? Oare Franta si-a pierdut cu totul umorul?
Si cum e posibil sa ma indemne Calin Popescu-Tariceanu sa-mi parasesc orasul pentru ca d-lui are putina treaba de graseiat cu messieurs les Présidents? Orasul meu? Ca sa se plimbe dictatorii din Congo si din Burkina Faso la sosea? De ce fel de reflexe bananiere ma banuieste primul ministru?
Eu vad asa lucrurile: noi avem nevoie de sprijinul Frantei in UE. Franta avea ceva de sarbatorit cu prietenii ei vechi si n-avea unde (la ea acasa tocmai zugravise). Noi, amabili si saritori, am zis sa nu ratam momentul: “Veniti la noi. Nici o problema. La noi inca se varuieste…”. Toate bune si frumoase. Dar nu vii la mine in casa sa-mi redecorezi dormitorul, sa-mi stressezi ciobanescul si sa nu ma lasi sa ma duc la baie, ca tocmai ti-a venit tie cheful sa borasti in chiuveta. Poate la d-l Tariceanu acasa asa se procedeaza. Dar la noi acasa, in Bucuresti, nu mi se pare civilizat.
Acum un an, scriam in Dilema Veche”, incitat de discursul noului ambasador francez, ca francofonia nu e o boala. M-am inselat amarnic. La Bucuresti, francofonia s-a transformat intr-o adevarata ciuperca.
Si nu-mi inchipui nici un moment ca de vina ar fi francezii. Cei care au facut dintr-o reuniune internationala fara miza publica o mancarime nationala sunt tot romanii nostri ultra-zelosi, cei pe tunsoarea carora se mai vede si astazi urma chipiului de plotonier. Sales conards!
Oui, monsieur, on va mourir avec la raison dans notre bras sau asa ceva… Hai ca n-am mai ras de mult timp la un articol de-al tau, chiar mi-era dor :). Frumos!
Indraznesc sa am si eu un punct de vedere care nu-si propune sa-l contrazica pe al tau, ci doar sa-l completeze. De doua zile, spaima de “sommet” a facut din Bucuresti un oras cu o circulatie aproape normala. Multi si-au lasat acasa masinile de care nu aveau neaparata nevoie, asa cum ar putea face si in alte zile mai putin francofonizate, in loc sa claxoneze si sa se enerveze si sa se indese unii in altii pana la loc comanda…
Donc, ca reste comme on a etabli :)!
uimitor, dar omul are dreptate, se circula mult mai bine, chiar pana la otopeni.
mais oui, putain! si ca fait du bien, pourquoi pas? faut juste laisser les choses se derouler sans toute suite chercher une raison, pas vrai?!! mais comme vous etes une personne raisonable c’est plutot difficile de reagir a la legere et patienter au-dela du ‘momentamment’ 🙂
dragos, comentariile tale mi se par critice fara motiv; se stie de multa vreme ca bucurestiul va fi sufocat pret de o saptamana: bucurestiul nu va claca pentru ca sommet-ul se petrece aici; asa ca nu-i bai daca traversezi strada mai greu ori daca pleci la serviciu cu o jumatate de ora mai devreme; oricum, bugetarii se bucura;
si-apoi, e vorba de un angajament pe care romania il ia in serios: e membru deplin al OIF, prin urmare si-a asumat, indirect, si niste responsabilitati; asta e…
supararile lucide ar fi trebuit sa se arate atunci cand romania a intrat in OIF, nu de-abia acum; tratam cauzele, nu simptomele:)
Ai vorbit de indivizi la nivel de “re:branding”. Acelasi lucru se petrece acum si la nivel cultural sau de civilizatie. Francofonia nu e decat o mai veche modalitate de advertising,
reinventata, pe care incercam sa o promovam. Romania este doar un brand, nu?! Ca si Europa. In cazul asta cele cateva zile de offline nu sunt cu nimic mai deranjante decat o campanie ostenitoare la detergenti sau fast food-uri.