Linia verde – Defrisarile

show_43aea4a4e1a073(400, 326);

In editia Liniei verzi difuzata pe TVR1 pe 7 august la 2120 am vorbit despre defrisarile ilegale care au distrus plamanul verde al tarii si au dus la indundatiile catastrofale din ultimii ani.

Impreuna cu Catalin Stefanescu si cu voluntarii Asociatiei Tasuleasa Social, un proiect extraordinar despre care am sa va mai povestesc si cu alta ocazie, am incercat sa aflam de ce si-au taiat romanii craca de sub picioare in ultimii 16 ani si ce se mai poate face pentru a preveni alte catastrofe.

Aceasta editie a fost realizata cu sprijinul Ministerului Apararii, prin amabilitatea caruia am obtinut imagini aeriene care prezinta adevaratele proportii ale dezastrului.

Momentul de maxim entuziasm al emisiunii a fost cand am ingropat o drujba impreuna cu Catalin Stefanescu si am plantat deasupra ei un copac.


Emisiunea poate fi vazuta integral pe site-ul TVR (ai nevoie de RealPlayer, care poate fi descarcat gratuit de aici).

Alin Uhlman Useriu – omul care misca muntii
Foto: Cosmin Bumbutz

:: Afla mai multe:

  1. Şi totuşi cine se ocupă de împăduriri în România? Intră această activitate în competenţa directă a unei autorităţi? Poate ar trebui să încerci să afli asta într-o emisiune viitoare.

  2. Apreciez foarte mult eforturile depuse de cei ce incearca sa salveze Romania si pe romani, din pacate multi nu vor sa fie salvati.Dragos , nu ai vrea sa iti formezi o echipa de oameni, voluntari , capabili cu care sa incerci sa mai salvezi ce mai e de salvat in tara asta? Inteleg ca e placut sa aduni lauri si sa si reusesti sa faci ceva dar nu te simti depasit de situatie de cele mai multe ori?

  3. Te-am descoperit de curand, te urmaresc cu uimire si vreau sa afli admiratia pe care ti-o port, Dragos Bucurenci. S-ar putea sa nu mai am niciodata ocazia sa ti-o comunic, drept pentru care: jos palaria, tinere idealist! Sper sa ajungi la cat mai multi si sa-i atingi cat mai adanc. Fa-o si pentru noi, aceia care nu avem nici “glas”, nici “chip” 🙂 Dar vorbeste doar atata vreme cat ai ceva de spus!
    Se intampla de multe ori sa regretam de cuvintele nerostite. Ma bucur ca e atat de simplu sa-ti spun ca te admir. Succes, lumea e a ta!
    Femeia de 30 ani

  4. Vad ca ai mereu o tinuta de hiker…ale tale sunt ideile astea nastrusnice cu ingropat drujbe, contruit omuleti din peturi, turnat in cap galeti de apa si scris sloganuri narcisiste pe tricouri? Trebuie sa fie, altfel n-ai fi tu. Man, esti parcat rau de tot!

  5. Helau monsieur DB, vin aici cu un comentariu cumva offtopic cumva ontopic, da’ tot trebuie sa intreb
    m-a pocnit azi dimineata cand ma uitam la un documentar despre reciclarea hartiei si mi-am amintit ca durerea asta ma pocnea in fiecare vineri cand duceam gunoiul din atelierul de la scoala
    is studenta la grafica la Arte Plastice si cel putin odata pe saptamana injur scoala aia pentru TONELE de hartie care se arunca la un loc cu alte laturi menajere, in loc sa le recicleze dreacu mai mare rusinea (la arte decorative inca se mai face focul cu lucrari in mijlocul curtii, obicei pe care-l stiu inca de la Tonitza, ca nici aia nu-s mai breji in privinta asta). Si stam mereu (mai multi) si ne-ntrebam cum putem sa facem sa strangem toata hartia consumata zilnic de studentii “hartisti”, niste pubele speciale pentru hartie or smth, I’d gladly do this recycling thingy daca as avea posibilitatile. Fiindca adica tre sa se ocupe putin si scoala sa le duca mai departe. Se poate oare sa discutam vreodata asta (adica sa discuti :)) cu conducerea universitatii, sa ne aranjeze de asa ceva? Ma bag, sustin, dar imi trebuie si sprijin, uniunea aia a studentilor de la noi se ocupa cu un mare ciuciu, nici nu-i gasesti cand vrei sa vorbesti cu ei 🙁
    tnx, astept raspuns si ne vedem de la 1 octombrie pe-acolo daca se poate face ceva and you need my help 😀

    Cristina

  6. Dragos Bucurenci

    @ npunct: tell you what,de ce nu discuti tu asta cu conducerea universitatii si eu te sustin?

    eu sunt student la ita – crede-ma, nu se consuma f multa hartie la specializarea asta.

    dar nu despre asta e vb. problemele care ne privesc nu se rezolva prin delegare statului, ong-urilor sau tipului care apare la televizor.

    e nevoie si de initativa, nu doar de sustinere.

    eu zic sa-ncerci. scrie o scrisoare conducerii universitatii si roaga-i sa ia legatura cu “copacul de hartie” sau vb direct cu “copacul de hartie” si roaga-i pe ei sa vb cu universitatea.

    dar chiar si daca in 7 zile nu ti se intampla nimic bun sau nu primesti o suma mare de bani, nu da sarcina mai departe la alti 7 oameni. cu spirit civic totul este posibil 🙂

  7. ok, voi trimite un mail la domnii cu copacul pt. niste info si astept 1octomvriele sa dau cu semnaturile-n rectorita :). Dar daca intr-un an nu reusesc nimic (doa’ feres’), pot s-o dau mai departe? nu de alta, dar termin scoala si nu ma mai vad revenind vreodata pe acolo.
    m-am gandit s-apelez la tipu’ de la televizor fiindca institutiile de pe la noi, de prin dreapta hartii, devin foarte prompte si interesate abia cand apar tipii de la televizor si le sugereaza ceva.
    Dar nici o problema daca nu.
    Sper sa recicleze si hartia de la cereri. Secretarele au tevi pentru hartoage, ca-n Brazil, care duc cred eu, direct in beciurile Casei Poporului 🙂

    Cheers si spor la copaci

  8. Bucuurenci, Bucuurenci;
    fratele meu iesti.
    Bucuurenci, Bucuurenci;
    tu ma-nveselesti….

    Da ce-ti veni tie mon cher sa te dai cu MnA/N?
    Cum se impaca ecologia cu o institutie care de-a lungul istoriei s-a dovedit a fi principalul factor de poluare sociala?
    Sau, cu alte cuvinte de ce nu i-ai pus si pe ei intr-un sac sa zici “armata e gunoi….!”

  9. @sempere

    Romsilva se ocupa. Si chiar anul acesta am si facut-o in draci. poate dragos iti urmeaza sfatul si prezinta si asta intr-un din emisunile viitoare. nu numai cele rele..

  10. Mă bucur pentru iniţiativa Copacul de hârtie din Bucureşti. La firma la care lucrez în Cluj reciclăm hârtia şi plasticul dar pot să zic că ne-am lovit de multe probleme cu centrul de reciclare până am ajuns aici. Pe când vom avea preluarea selectivă a gunoiului peste tot?

  11. Bravo pentru emisiune!
    Este bine ca se mai gaseste cineva care sa arate macar o mica parte a dezastrului cu care se confrunta Romania.
    Va propun sa faceti un serial cu monstruozitatiile care se intampla la nivel de arii protejate(parcuri nationale si naturale, aici se taie miseleste, si se vaneaza cu nerusinare. Avem aceste arii protejate doar pe hartie…
    Astept cu nerabdare sa vad reportaje din ariile protejate.
    Biroul de mediu

Leave a Reply