Maine, marti, 11 septembrie, pe TVR1 la 21:20 o editie speciala “Linia verde” dedicata cazului Rosia Montana.
Joaca tot in tabara “verzilor”: Daciana Sarbu se imbraca in miner si planteaza flori, iar Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu sare in fân.
De cealalta parte, Dan Chisu si reprezentanti ai RMGC iau apararea proiectului minier.
O editie Linia verde filmata la cald, chiar in timpul FânFest-ului.
Mai multe detalii aici.
Emisiunea poate fi vazuta integral pe site-ul TVR (ai nevoie de RealPlayer, care poate fi descarcat gratuit de aici).
recunosc ca nu am avut nici eu rabdare sa citesc pana la capat textul,sarindu-mi in ochi doar numele de dan chisu. si intreb, aronganta mica si inculta, ce legatura are dan chisu cu treaba asta? dar sa imi fie cu iertare daca o sunat aiurea ca nu treia.
best regards
ai cam lipsit… credeam că ţi-ai băgat moderare şi la posturi, nu numai la comentarii. 🙂
Bucurenci, tu cu cine tii? Cumva cu cei care vor sa faca exploatatie miniera la Rosia Montana, pentru ca asa reiese din “discursul” tau jurnalistic…
Lasa-ne frate cu “cianura sau saracie” pentru ca raportul este cu totul altul.
@ coffeetea: Si eu si echipa de productie am tinut sa facem o editie echilibrata despre Rosia Montana si cred ca asta ne-a si iesit.
Etica jurnalistica cere sa echilibrezi sustinatorii unei cauze cu sustinatorii pozitiei adverse. Pentru ca ii aveam pe Daciana Sarbu si pe Bogdan Olteanu de o parte a baricadei, am vrut ca si RMGC sa aiba o personalitate publica in tabara lor. Marturisesc ca, in afara de Dan Chisu, a fost cam greu sa gasim pe cineva…
De altfel, TVR a cerut o vizionare speciala inaintea difuzarii ca sa se asigure ca editia nu este una partinitoare. Comentariul lor, dupa vizionare, a fost ca emisiunea este “impecabila”.
@ otilia: La TVR prezint o emisiune care trateaza subiecte de mediu, nu sunt acolo ca sa-mi exprim opinia, cum facea Paul Everac pe vremuri.
Am incercat sa sugerez care este pozitia mea prin intrebarea “intre saracie si cianura voi ce-ati alege?”. Daca tu ai alege saracia, in fine, asta e alegerea ta…
Le-am spus si unor fanfestisti care m-au intrebat la Rosia ce caut alaturi de cei de la Rosia Montana Gold Corporation: la “Linia verde” am obligatia sa prezint punctele de vedere ale tuturor partilor implicate. Punctul meu de vedere mi-l exprim in “Evenimentul Zilei”, unde semnez un editorial, pentru ca fac diferenta intre pozitia de moderator si cea de editorialist.
Saptamanile astea veti citi in EvZ care este pozitia mea in legatura cu subiectul Rosia Montana.
de cativa ani traiesc pe sub pamant. nu televizor, nu radio, nu ziare. stiri razlete. in incercarea de a iesi din alienarea mea am ajuns, intamplator, sa citesc acest blog. impresionant ca in romania exista oameni perocupati de probleme de mediu, ca se spune ceva, ca se face ceva. indiferent de ce parte a baricadei, problemele sunt puse pe tapet. atat timp cat forteaza publicul sa constientizeze aceste probleme nici nu conteaza ce si cum spune. de gandit putem gandi si singuri.
Alta Otilie, aceeasi enigma:
http://www.faracianura.ro
Votează pentru o Românie fără cianuri
Greenpeace CEE împreună cu alte peste 20 de organizaţii non-guvernamentale au format coaliţia „România fără Cianură” pentru a sprijini promulgarea legii privind interzicerea cianurii în minerit în România. Legea îi are ca iniţiatori pe Senatorii de Cluj Peter Eckstein Kovacs (UDMR) şi Gheorghe Funar, a fost aprobata de Senat (78% dintre senatori au votat DA în favoarea interzicerii cianurilor) şi a fost inaintata Camerei Deputaţilor, urmând a fi votată în plen în a doua jumătate a lunii septembrie. Coaliţia „România fără Cianură” a creat site-ul http://www.faracianura.ro care se doreşte a fi un mijloc de mobilizare a susţinătorilor acestei iniţiative legislative. Vizitatorii paginii de internet pot vota pentru interzicerea cianurii în minerit şi pot trimite o petiţie Deputaţilor din circumscripţia electorală din care fac parte, solicitându-le să susţină propunerea legislativă şi să meargă la vot (http://www.faracianura.ro/vot.php).
Mineritul cu cianuri este una dintre cele mai murdare industrii din lume. Printre efectele pe termen lung se numără poluarea cursurilor de apă şi a pânzei freatice, distrugerea vieţii acvatice a râurilor şi otrăvirea unor specii de păsări. Cianura este una dintre otrăvurile cu cel mai rapid efect: inhibă respiraţia, alterează transportul de oxigen la nivel celular şi către creier şi descreşte presiunea sanguină. Pentru om, o linguriţă cu 2% soluţie de cianură este fatală. Accidente şi deversări de cianuri la exploatările miniere au loc anual în toate colţurile lumii.
In 2000 a avut loc unul dintre cele mai mari accidente ecologice din România: iazul de decantare a unei mine din Baia Sprie s-a rupt, apa cu cianuri ajungând până în râul Tisa şi apoi în Dunăre. Din cauza poluării au murit sute de tone de peşte, iar România a fost nevoită să plătească despăgubiri de peste 100 de milioane de dolari Ungariei din cauza accidentului produs.
La 7 ani după tragicul eveniment din Baia Mare, în România nu există încă reglementări care să prevină apariţia unor dezastre ecologice similare. România are acum o oportunitate şi o datorie morală faţă de proprii cetăţeni şi faţă de statele vecine de a pune capăt acestei tehnologii periculoase.
Pagina de internet http://www.faracianura.ro pune la dispoziţie celor interesaţi informaţii detaliate despre cianura de sodiu şi riscurile asociate utilizării acesteia la scară industrială, în minerit. Spre exemplu, între 1998 şi 2006 s-au produs în lumea întreagă 25 de accidente grave cu cianuri.
În mai multe regiuni din lumea întreagă, prin manifestarea opiniei publice, folosirea cianurii în minerit a fost interzisă. Stă în puterea noastră să avem o Românie fără cianuri. Dacă nu pentru noi, atunci măcar pentru copiii noştri.
Salut Bucurenciule !
am incercat pe http://www.faracianuri.ro …
nu incarca, sau nu exista…sau este blocat.
Mai bine murim saraci decat otraviti.
De otrava mori imediat, in saracie mai poate omul sa se zbata un timp…:)
Apropos ! de cand faci emisiunea Verde, parca simt mai mult ozon de import.
A intrebat cineva daca cianurarea este aprobata in Canada? Nu, iar raspunsul la o astfel de intrebare este tot NU. Cianurarea nu este permisa in Canada. Asta ar trebui sa fie cel mai puternic argument impotriva unei companii ce vrea sa faca intr-o alta tara (fie ea Romania sau alta) ceea ce la ei in tara e ilegal.
Cianurarea – tehnologie de ultima ora? Minciuni. Nu se mai aplica decit la proiecte existente in Africa si America de Sud.
isi face cineva probleme ca Rosia Montana trebuie neaparat dezvoltata? De ce? Poate sa ramina frumoasa si naturala, chiar mai frumoasa fara oameni. Localnicii de acolo, cei care stiu sa traiasca fara sa raneasca natura, pot sa o faca si fara exploatari miniere. Cine nu, e liber sa plece de acolo. Aduceti-va aminte cuvintele lui Stefan cel Mare: “Rosia Montana nu e a voastra, ci a urmasilor vostri…” de ce trebuie scos aurul ala afara neaparat acum? Poate ca nepotii nepotilor nostri or fi mai destepti si o vor face fara cianuri.
ERRATA
@Otilia
Am vrut sa zic “daca tu ai alege cianura…”, mi-a iesit “daca tu ai alege saracia”
MEA CULPA
o fi fost act ratat 😛
aceeasi otilie anonima 🙂
@ malaescu
site-ul nu se deschide pentru ca se numeste http://www.faracianura.ro – la singular, nu la plural, cum ai scris tu