Marian Stas, de la Fundatia CODECS pentru Leadership, a initiat proiectul unui pact pe care ar urma sa-l semneze toate partidele politice daca se va crea suficienta presiune populara.
Este vorba despre un angajament fata de reforma educatiei si bugetarea corespunzatoare a acesteia:
Art 5. Obiectivul strategic al Scolii pe bune este GENERAREA SUSTENABILA, A UNEI RESURSE UMANE NATIONALE INALT COMPETITIVE, capabile sa functioneze eficient in societatea actuala si viitoare. Pentru indeplinirea acestui obiectiv strategic, incepand cu 2012, timp de minimum 5 ani (adica, pana in 2017), Romania aloca 8% din Produsul Intern Brut capitolului cheltuieli pentru Educatie. Pana in 2011, Romania aloca P.I.B. pentru Educatie in urmatoarele procente: in 2008 si 2009 – 6%; in 2010 si 2011 – 7%. In 2012, OPT LA SUTA, din P.I.B. merge la Educatie. Ulterior, acest procent este intre 6-7%, timp de inca noua-zece ani (2018-2025). Directiile de actiune si proiectele necesare indeplinirii obiectivului strategic vizeaza orientarea sistemului educational catre nevoile beneficiarilor acestuia, anticiparea si satisfacerea proactiva a nevoilor actuale sau de perspectiva ale pietei de competente.
Citeste textul integral al petitiei sau semneaza petitia aici.
MArian Stas nu e la prima isprava de acest fel; in toiul grevei care l-a intronat pe agramatul domn Hardau, Marian Stas se autopropunea (spre hazul multora) in functia de ministru. Este adevarat, proiectul pe care-l propunea era coerent, precis asezat intr-o logica manageriala noua. Petitia pe care o propune va avea efectul emotional scontat, va agita o buna parte din societatea civila dar urmarile acestuia nu se pot nici macar intrezari.
Discutabil ramane caracterul tehnic al textului petitiei (care transfera procesul de invatamant intr-o schema economica), precum si conceptia manageriala specifica spatiului american.
Chestiunea se poate restrange la doua abordari posibile: scoala europeana (y compris franceza) considera ca scopul educatiei sta in cultivarea unor valori general umane, ;a care se adauga cele civice. Scoala de peste Ocean concepe invatamantul ca pe o veriga in mecanismul pietei economice.
Avantul domnului Stas este laudabil; dar cred ca e nevoie, deocamdata, de o discutie publica, inteligenta si competenta despre un posibil model de invatamant care sa nu calchieze, ori cat de tentant ar fi, o scoala de gandire sau alta.
Alta idee simpatica in care nu prea pot sa cred… Indiferent cati bani vor fi alocati educatiei, Romania tot nu are habar care e scopul educatiei, cum vrem sa fie tinerii nostri in momentul in care parasesc scoala.