Ca sa ajute Parcul National Retezat si pe vizitatorii lui, 25 de elevi din clasele de silvicultura si de protectia mediului de la Grupul Scolar “Horea” din Deva indrumati de Marilena Max si Gheorghe Utan, au facut pe carausii, in conditii foarte dificile, pe domeniul ursilor din Retezat, impreuna cu rangerii parcului si cu salvamontistii.
Dupa ce o furtuna neobisnuita in zona aceea a distrus acoperisul refugiului Zanoaga, au trebuit carate in spate toate materialele pentru un nou acoperis: scandura pentru astereala, invelitoare, cuie si altele. E lucru de mirare ca o astfel de furtuna s-a produs intr-o caldare glaciara inconjurata de piscuri care o protejeaza din toate partile. Refugiul este relativ nou, fiind construit din piatra si lemn in anul 2003 de catre Administratia Parcului National Retezat, pe malul celui mai adanc lac glaciar din Romania- lacul Zanoaga. Caldarea Zanoaga este teritoriul ursilor a caror urme copiii le-au si vazut. Au avut emotii gandindu-se ca se intalnesc si cu posesorii urmelor, in carne si oase.
Traseul pe care l-au parcurs are o diferenta de nivel de 1375m, pleacand de la Gura Zlata (altitudine 760m) si ajungand la Zanoaga (2135m). Pe harta pare scurt, dar pe teren vezi ca este lung si anevoios de parcurs chiar si cand nu ai de carat greutati mari. Durata traseului este de 6-7 ore la dus si 3-4 ore la intors. Eram ingrijorati ca ajutoarele venite de la Deva- “copii de asfalt” cum le spun eu, vor da bir cu fugitii dupa primul urcus mai serios, dar nu a fost asa.
“Nu m-am asteptat sa aiba atata vointa in ei si mi-era teama ca pe la jumatatea drumului se aseaza jos si nu mai vor sa se miste.” marturisea d-na Marilena Max, profesoara tinerilor.
Cu toate greutatile si problemele de adaptare la altitudine si in pofida rosaturilor de la bocanci, una peste alta, tinerilor le-a placut si mai vor sa ajute.
“A fost chiar foarte frumos. Am vazut o acvila de munte, gentiene, bujori de munte si flori care sunt mai frumoase in realitate decat in fotografii” povestea Alexandra Codrin, cea mai micuta si subtirica din grupul din Deva.
Acum urmeaza munca asa zis calificata, adica construirea acoperisului. Mesteri vor fi salvamontistii de la Formatia Salvamont Hunedoara, organizati de Mec (C-tin Radoi) seful formatiei. Refugiul este folosit de rangeri, salvamontisti si de turistii prinsi de vremea rea in zona lacului.
:: Text si foto: Administratia Parcului National Retezat
E “Marinela Max”, probabil e o greseala de scriere. Frumos articolul.
salut, dragos. stii de asta?
http://www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/c/RetezatNationalParkNationalPark/
Am realizat o harta 3D cu Parcul National Retezat:
http://www.rancaonline.ro/harti/google/retezat.html
trebuie instalat o singura data un plugin de la Google !