Aveam 18 ani şi făceam meditaţii la logică şi filosofie pentru admiterea la facultate. Şi eu şi proful şi celălalt coleg eram fumători, iar lecţiile aveau loc într-o bucătărioară din Bucureştii noi.
Într-o bună zi, ţigara pe care tocmai o aprinsesem şi pe care o ţineam într-un echilibru precar în aceeaşi mână cu care încercam să scriu, mi-a alunecat printre degete şi a căzut pe jos. M-am aplecat maşinal după ea, am stins-o cu un gest scurt, după care am rupt-o ca să încapă în scrumieră, am scos o nouă ţigară din pachet şi mi-am aprins-o. “Aşa, băi, Dragoşu, mi-a plăcut cum ai judecat”, m-a felicitat proful. “Păi n-ar fi mai mare păcatul să te cureţe, Doamne fereşte, vreo hepatită vulgară, ca pe ultimul ignorant nespălat, înainte să apuci să faci şi tu un cancer de om serios?”. Am pufnit toţi trei în hohote de râs. De altfel, zâmbesc şi acum când îmi amintesc scena. Cred că niciodată un gest n-a putut surprinde mai bine caraghioslâcul idioţeniei perfecte spre care dependenţa de nicotină îi împinge pe fumători.
Am cunoscut de-atunci nenumăraţi fumători ipohondri şi molismofobi (e un nume pretenţios pentru cei care se şterg la gură cu şerveţele dezinfectante după ce dau mâna cu cineva), temători de zborul cu avionul sau de folosirea ascensorului, de antenele GSM sau de apa de la robinet. La prima vedere, un fumător obsedat de igienă sau de poluare e o contradicţie în termeni. În opinia nefumătorului, aşa ceva n-ar trebui, pur şi simplu, să existe. Dar o problemă nu dispare dacă alegi să nu te uiţi la ea.
Am îngroşat eu însumi vreme de foarte mulţi ani rândurile acestor bolnavi excentrici şi ştiu în ce hal te poate prosti mecanismul adictiv al fumatului. Fumătorii cronici sfârşesc mai întotdeauna prin a fi o serie de contradicţii ambulante, mărşăluind cu ochii închişi spre cimitir.
De fiecare dată când cineva sau ceva încearcă să-i risipească vălătucul de fum care-i întunecă judecata, fumătorul deschide Micul Tratat de Scuze şi Sofisme, din care recită o prostie liniştitoare. Am să reiau, pentru a le putea contempla mai bine, patru dintre cele mai populare astfel de pasaje.
Orice fumător care se respectă cunoaşte pe cineva al cărui unchi a fumat două pachete pe zi toată viaţa şi a trăit bine mersi până la bătrâneţe. Dacă a mai avut şi o prietenă care a trăit ca o sfântă şi s-a prăpădit fulgerător în floarea vârstei, nimic nu-l va mai convinge pe omul nostru că, de fapt, un fumător din 6 şi o fumătoare din 8 vor face cancer pulmonar, în vreme ce doar un nefumător din 77 şi o nefumătoare din 71 se expun aceluiaşi risc. (Villeneuve 1994, Can. J. Public Health)
“Eu nu sunt dependent, fumez din plăcere” e un loc comun la fel de stupid, frecventat cu asiduitate de cei mai mulţi dintre dependenţi. Cereţi-i cuiva care n-a pus o ţigară în gură de trei săptămâni să tragă un fum în piept. În fracţiunea de dinaintea declanşării unui acces de tuse înnecăcioasă, va simţi “plăcerea” unui gust acru şi înţepător şi a unui miros urât. Sunt aceleaşi senzaţii pe care le-am trăit cu toţii ca fumători începători, dar a căror amintire este blocată cu trecerea anilor. Niciun fumător nu se apucă să fumeze din plăcere, iar singura plăcere pe care ajunge să o resimtă după o vreme este dispariţia vremelnică a sevrajului când aprinde o nouă ţigară. E ca plăcerea celui mort de foame, pentru care orice mâncare e “gustoasă”.
Propuneţi-le prietenelor voastre care “fumează de plăcere” de câţiva ani de zile următorul test: să nu fumeze o săptămână. Nu să se lase de tot, dar să-şi impună această pauză. 7 zile fără nicio ţigară. Abia după ce se vor confrunta cu un sevraj în toată regula, vor începe să-şi dea seama cât e nevoie şi cât e plăcere în decizia de a-şi aprinde o nouă ţigară.
Topul n-ar fi complet fără celebrele “mă ajută să mă calmez” sau “mă concentrez mai bine când fumez”. Desigur, pentru cineva deja furios sau care are o problemă de rezolvat, sevrajul nicotinic nu e de niciun folos. Are sens să încerci să calmezi pentru scurtă vreme sevrajul pentru ca abia apoi să te ocupi de ceea ce a cauzat accesul de furie sau de rezolvarea problemei. Dar în cele câteva minute cât sevrajul dispare, furia nu este mai mică, iar problema nu e mai uşor de rezolvat.
Dacă un nefumător aflat în aceeaşi situaţie şi-ar aprinde o ţigară n-ar afla decât că i-e şi mai greu să-şi canalizeze furia spre ceva constructiv sau să rezolve creativ o problemă în vreme ce tensiunea şi pulsul i-au luat-o razna, iar creierul a început să dea rateuri din lipsă de oxigen. Ţigara-proptea, cea care ne calmează, ne ajută să ne concentrăm sau care ne e alături în cele mai grele momente, este cea mai înşelătoare ţigară. “M-am lăsat acum un an, dar în martie a murit bunicul şi m-am reapucat.”, îmi spunea cineva zilele trecute. Deloc surprinzător, bunicul nu părea să se simtă mai bine în urma acestei decizii.
N-am scris cu scopul de a convinge pe cineva. Fumătorii sunt primii care resping orice formă de compasiune pentru că insistă să-i credem că suicidul e alegerea lor. Dar, dacă nu ne dau voie să-i plângem, cred că nimic nu ne împiedică să râdem zdravăn de autoamăgirea neroadă în care se scaldă. În definitiv, chiar şi ridicolul ucide mai blând decât o face cancerul.
:: Elle, septembrie 2008
Nu cred ca e vorba de prostie. Nu mi se pare ca fumatul are de-a face cu inteligenta sau lipsa ei. Toata lumea stie foarte bine ca ar trebui sa nu manance dulciuri sau grasimi dar putini o fac. Sa nu subestimam puterea obiceiului.
Apucatul de fumat intr-adevar nu se face din placere, ci de multe ori dintr-o nevoie sociala destul de importanta de acceptare într-un grup, de rebeliune fata de interdictiile fixate de adulti in perioada adolescentei (cred ca majoritatea fumatorilor fumeaza prima tigara înainte de 20 de ani). “Tigara, cafeaua si alcoolul sunt pentru oameni mari”. Nici un copil nu s-ar apuca din placerea gustului de fumat sau de baut lichide amare sau întepatoare. Insa tinerii in cautarea identitatii au diverse strategii. Nu zic ca fumatul este o idee buna, dar cred ca are o functie de integrare in anumite cercuri. Este pâna la urma vorba tot de conformism, dar un conformism la un grup minoritar.
Apoi nu mi se pare ca dependenta fizica e cea mai periculoasa, ci dependenta psihologica. Nevoia de a umple timpii morti, asteptarile, momentele penibile, tacerile, cu acest ritual autodistrugator.
Sprijinul exterior cautat gesturi din astea arata o stima de sine destul de fragila.
Nu cred deci ca prostia este explicatia. Sunt motivatii mai complexe. Unii se lasa altii nu, pe când de prostie nu poti scapa. Sau folosesti argumentul prostiei ca sa-i rusinezi pe fumatori?
Majoritate fumatorilor fumeaza automat. O parte din ei au asociat fumatul cu placerea unui moment de relaxare sau cu placerea companiei unor prieteni buni si au impresia ca fumatul le aduce placere… 🙂
Daca un fumator ar depune efortul de a fii mai atent… efortul de a intelege ce face… poate ar gandi altfel.
Din pacate lumea nu vrea sa se trezeasca… lumea vrea sa doarma…
Maestru spunea ca primul pas spre a te trezi este sa recunosti ca nu vrei sa te trezesti… 🙂
Oare fumatorii inteleg ca banii lor sustin o industrie care ucide? Prin banii pe care ii dau pe tigari sustin o industrie care inrobeste si ucide un numar impresionant de oameni.
Ce se intampla cu banii care sunt dati pe un pachet de tigari? Ce studii se fac cu acei bani? Stiu oare cei ce fumeaza ca destule companii au apelat la psihologi pentru a-si face mai eficiente reclamele? Stiu oare ca sunt manipulati?
Maestru spunea ca primul pas spre a te trezi este sa recunosti ca nu vrei sa te trezesti. Deci recunoaste ca nu vrei sa te lasi de fumat… in ciuda a tot ce ai aflat despre el. Recunoaste si constientizeaza ce faci.
De acord cu Dana cu privire la cauzele fumatului. Cred ca cei mai multi dintre noi ne apucam de fumat din teribilismul si nevoia de integrare specifice primilor ani de liceu.
Dragos insa, mi-ai facut ziua amintindu-mi de bucatarioara unde mi-am tocit si eu vreun an din viata. Iar replica profului e geniala. Atat de tipica lui. Mai stii ca avea mustata ingalbenita de la fumat? Am inteles ca, din pacate, nu s-a lasat intre timp…
Nici eu nu cred ca are vreo legatura cu prostia, decat in cazul in care o definesti pe aceasta ca fiind inconstienta sau chiar ignoranta dar vizand doar o chestie anume si anume propria sanatate. Cat despre fumatul din placere, te contrazic puternic. M-am lasat de doua de fumat pana acum, o data doi ani, o data noua luni, dupa primele luni am inceput sa poftesc dupa gustul unei tigari mentolate, si de fiecare data am cedat, din pacate. Acum fumez paie mentolate cam o data pe saptamana, mai fac si acum excese in acest sens, continui sa vreau sa ma las, dar incerc sa ma pregatesc pentru totdeauna de data asta.
In articolul asta te concentrezi mult pe partea de dependenta fizica a fumatului (care la mine a fost 0. nu am simtit nici un disconfort fizic in primele luni in care m-am lasat, din contra. nu am simtit deloc nevoia sa fumez – in primele doua luni), cand de fapt si in spatele lui “fumatul ma calmeaza” /”fumatul ma ajuta sa ma concentrez” se ascund comportamente securizante, intamplator sau nu legate de fumat. altii isi bataie piciorul, altii mananca dulciuri in cantitati industriale, etc. Nu are legatura cu nevoia fizica, ci cu nevoia unui comportament familiar, automat.
Nu vreau sa neglijez importanta dependentei fiziologice (care probabil in cazul multora exista) dar mai importanta mi se pare o analiza profunda a obiceiului de a fuma inainte de a renunta la el, pentru a putea fi pregatit pentru capcanele in care vei fi in pericol sa pici mai apoi. Cred sincer ca iti trebuie o pregatire absolut constienta inainte lasatului de fumat. Cum spunea un prof de-al meu din facultate: “Inainte sa ma las de fumat, m-am pregatit, m-am imaginat pentru tot restul vietii fara tigara in mana si mi-am luat la revedere de la o placere”. Omul nu mai fumeaza de mai mult de 10 ani si ce mi-a placut a fost ca a inteles ca fumatul privit ca un viciu nu face decat sa invinovateasca, iar asta nu e niciodata o cale sanatoasa de a te lasa de ceva. Gasesti o adictie mai sanatoasa din punct de vedere fizic, dar mai periculoasa din alte puncte de vedere.
Va recomand „Fetiţa şi ţigara”, a lui Benoît Duteurtre. Incepe sa fie din ce in ce mai putin neverosimila cartea.
Ma scuzati, dar eu nu am citit nicaieri de prostie. Ridiculitatea nu este acelasi lucru cu prostia, dupa parea mea.
Imi place articolul, imi place mult cum scrii!
E oleaca exagerat sa numesti “prosti” probabil 70%-80% din cititorii tai, nu crezi?
Gata, am inteles silogismul tau. Daca toti fumatorii sunt prosti, si toti fumatorii mor mai tineri, atunci “prostii mor mai tineri”. Hmmm, asa sa fie oare…Stii tu, ca doar ai facut meditatie la logica. Deci daca toti S sunt P si toti S sunt Q rezulta ca toti P sunt Q ? Glumesc, este o chestiune serioasa cu atat mai mult cu cat in Romania a crescut numarul fumatorilor, in special in randul femeilor.Insa o campanie orientata impotriva acestui tip de adictie, la noi, pot spune ca lipseste cu desavarsire.Sau este prea “subtire”.
mi se pare o ipocrizie ieftina sa explici prostilor efectele daunatoare cand fumezi de la 14 ani cate 3 pachete de tigari pe zi timp de 10 ani apoi sa faci pe luminatul si de-sus-privitorul asupra problemei.
cum la fel de ipocrit mi se pare sa faci o campanie in Real de interzicere a distribuirii de pungi din plastic gratuit cand in jurul tau sunt tone de ambalaje numai din plastic a peste 90% din produsele expuse acolo.
ah, mai voiam sa spun si de fixatia orala. E cu atât mai greu sa te dezbari de fumat cu cât e un mijloc de securizare orala învatata din pruncie (copilul la sânul mamei se linisteste).
Se aseamana din acest punct de vedere cu tulburarile de alimentatie si reconfortarea prin rontzaieli sau crize bulimice. Sau mestecatul gumei. Sau spartul semintelor.
kent, schimba tigarile !
Super tare faza 🙂 profu’ e cumva domnul Sandoiu de la Sfantu Sava?
Cu riscul de a isteriza asistenta fumatoare va spun ca fumatul = lipsa de ocupatie. Cand nu ai ceva mai bun de facut, fumezi, aproape invariabil. Exceptie face tigara “de nervi” pentru care inca militez.
De ce la petreceri fumam un pachet de tigari incat a doua zi nu mai putem vorbi? De plictiseala daca petrecerea nu e petrecere sau de singuratate, cand nu cunosti pe nimeni.. As adauga si de emotie cand zaresti in coltul opus o optiune interesanta, hm, ce vremuri!
Si totusi, daca aveti un milion de lucruri de facut pe zi, veti uita sa fumati. Mai ales de cand cu spatii de fumat gen ghereta, la subsol. Adio placute fumuri. Are tigara si rostul ei, poate fi momentul de glorie al zilei care trebuie consumat corespunzator, stand comod si fara sa tremuri de frig.
Sincer, cred ca interzicerea fumatului oricand-oriunde cumulata cu slujbele nebune pe care le avem ne vor aduce pe calea cea buna. Mai deraiem ocazional, la nunti si botezuri, dar ca sa vin si eu cu un celebru stereotip, “suma viciilor trebuie sa ramana constanta”. Iertati banalitatea.
Eu am fost fumatoare de tipul “Fumez-de-placere-nu-de-nevoie” si acum ceva timp m-am lasat. Definitiv. Deci se poate. Si da, sunt mandra de mine. Si am realizat ca nici macar nu fumam de placere, ci de fite. Simplu.
“depandenta”,”sevraj”,”nicotina”, bla,bla,bla…e vorba doar de vointa. fumatul nu genereraza niciun fel de dependeta. gestul de a duce tigara la gura, obisnuinta de a asocia tigara cu cafeaua,bautura,prietenii, obisnuinta de a “chiuli” 10 minute in pauza de tigara, fitele de smecher cu tigara in gura -astea sunt de fapt ceea ce media numeste pompos “dependenta de nicotina”. dupa care apar cateva oengeuri care strang niste sume frumusele pe tema asta, apar niste giganti economici care vand pastila-minune care te ajuta sa fumezi mai putin, apar niste giganti economici care-ti vand tigarea ultra-mega-super-lait cu filtru in 10 straturi, dupa asta media iti susura in ureche “esti dependent prostule. du-te si cumpara-ti un pachet,nu vezi ca esti dependent? sau cumpara un nicorette. sau cumpara ceva,orice! nu te uiti la tine ca esti dependent? cumpara dracului ceva, ca doar nu investim atat ca sa te lasi tu de fumat de buna voie!” etc. ca fumatu-i nociv,asta-i clar si dovedit. ca fumatul provoaca dependenta, asta-i o tampenie care-i umple pe unii de bani. toate studiile alea “stiintifice” ale diverselor asociatii medicale, care povestesc despre mecanisme declansatoare si eliberari de dopamina, sunt niste tampenii platite. si conform acelorasi “studii” nicotina dispare din organism in 48 de ore.deci daca n-ai fumat doua zile,n-ar mai exista “dependenta”. avand in vedere ca prostii au cateodata o vointa de “berbec”, cred ca titlul corect era: “oamenii fara vointa mor tineri. si prosti.”
Am fumat 12 ani: de la 16 la 28. Am incercat sa ma las de citeva ori, dar nu am reusit. La 28 de ani am ramas insarcinata si am decis ca nu trebuie sa mai fumez (macar pe perioada sarcinii). Un declic s-a facut in capul meu: de cind am aflat ca voi avea un copil, pur si simplu nu m-am mai gindit la tigara. Dupa citeva saptamini am pierdut sarcina; din toata experienta asta m-am ales cu un lucru bun: nu m-am mai apucat de fumat. Acum am aproape 30 de ani, sunt din nou insarcinata, iar peste 2 luni de zile voi naste.
Eu cred ca noi suntem dependenti de gest; bine, din punct de vedere medical s-a demonstrat ca nicotina provoaca dependenta, dar in cazul meu nu a fost asa. In momentul in care am zis ca nu mai fumez, nu am mai fumat, pur si simplu. Cred ca totul tine de vointa.
Dupa ce nu am mai fumat, m-am simtit mai curata, mai sanatoasa.
asta e de acum 2 luni in elle….
Eu fumez. Din plictis.
Cum ar veni ca la un moment dat ai fost si tu genu asta de om caracterizat scurt printr-un cuvant care incepe cu litera P (si se termina cu literele R O S T)… No ofense! Pana intr-o zi, cand te-ai lasat de fumat..
Dragoshelu’
E bine ce zici, indraznesc sa spun, nu c’ai avea nevoie de aferim de la anonimi; cioaca e cu ratia aia de 1 din 6 fumatori face boala rea. Ca sa fie mai concludenta chestia e bine sa ne mai documental si sa observam evidenta: daca traiesc si fumeaza suficient de mult, 9 din 10 fumatori mor de cancer la plamani!!!! Multi fumatori mor din alte cauze (infarcturi, alte cancere, atacuri cerebrale, etc..) inante sa dobandeasca teribilul cancer pulmonar….
Tigarile cu filtru sunt cu mult mai cancerigene decat cele fara filtru, din doua cauze: primo – filtrul opreste exact ce trebuie din fum dar contamineaza ceea ce se inhaleaza cu compusi cancerigeni pur-sange rezultati din structura sa proprie de acetat polimer sau si mai complexa; secundo – tigara cu filtru se poate fuma pana la carton, deci mizeria adunata in ultima treime a tigarii se mai coace odata si miasmele cancerigene 100% sunt inhalate cu nesat. De unde si gustul oribil al ultimelor fumuri dintr-o tigara fumata pana la filtru. Ultima treime a tigarii – recomandau medicii pe vremuri – ar trebui lasata in pace.
Io atat am vrut sa spun, poate cu folos. Altminteri, am fumat 24 de ani si m-am lasat de frica nu din convingere. E nasol cand ajungi la tomograf, fratilor fumator….. Si cand iti baga pe vena solutie de contrast …. si cand astepti sa ti se dea rezultatul. Nu prea te mai poti gandi atunci la altceva decat la the Big “C”. Atunci iti dai seama ca mereu ai stiut dar ti-ai spus – ca si tembelii care merg cu 150-200km pe ora in Romania!!! – ca n-o sa ti se intample tocmai TIE !!!!! Mda…
Sanatate si la minte si in rest.
http://osocio.org/message/smoking_is_the_stupidest_way_to_commit_suicide/
si inca una
http://osocio.org/message/children_who_watch_their_parents_smoke/
prietene, tu ce plm incerci sa ne explici? Ca nu e bine? asta stim cu totii… dar de ce tocmai tu? Daca vrea plm ceva, face, ce tot atata, la fel ca religia, la fel ca stadionul, la fel ca orice cred eu ca vreau sa fac si ca am nevoie… Nu am nevoie de tine sa imi zici ce e bine si ce nu… Da, stiu ca tigara e un mare cacat, stiu ca nu e bine ca fumez, dar in acelasi timp ma bucur cand aud ca cineva nu fumeaza si asta nu pt ca zici tu sau altul, ci pt ca EU fumez… TU ai ales sa nu, deci ce plm imi explici mie?
Cand va veti hotari sa reuntati la “placerea” de a fuma,va asteapta o echipa de sprijin aici :
http://www.stopfumatul.ro/forum/index.php
Fractiunile de logica din text unde le incadram?