Votez. Pentru că nu cred că dacă aruncăm pisica în curtea unei categorii profesionale rezolvăm ceva. Mie toată chestia cu “clasa politică e aşa şi pe dincolo” îmi pute a generalizare fără temei. Şi poliţiştii sunt proşti, şi judecătorii corupţi, şi doctorii criminali, după aceeaşi logică. Oare ce-ţi mai rămâne de făcut într-o ţară în care totul, dar absolut totul, e stricat? Mă şi întreb de ce nu emigrează cei care judecă aşa. Eu, în locul lor, mi-aş lua lumea-n cap.
Votez. Pentru că asta e datoria mea de cetăţean. Într-o ţară în care toţi ne dăm de ceasul morţii că mereu altul nu-şi vede de treaba lui, înţeleg să încep prin a-mi vedea de treaba mea. La alegeri, treaba mea e să votez. Chiar şi când n-am avut cu cine vota, am mers şi am anulat votul. Ca să fiu sigur că ceea ce m-a motivat n-a fost lenea, ci lehamitea de a alege între două rele prea puturoase.
Votez. Pentru că oricât de pătaţi ar fi liberalii, democraţii sau socialiştii, îi prefer pe oricare dintre ei extremiştilor. Iar absenteismul favorizează intrarea extremiştilor în Parlament. Să alegi între două rele nu e cel mai rău lucru de pe lumea asta. Cel mai rău e atunci când eşti legat de mâini şi de picioare în vreme ce răul îţi cară pumni în figură. Cel mai rău e atunci când eşti dus pe stadioane ca o vită ca să aplauzi răul. Cel mai rău e atunci când răul e peste tot şi îţi spune cât să mănânci, câţi copii să faci şi cum trebuie să-i creşti. Pe lângă asta, să fii lăsat să alegi între două rele mici e de-a dreptul un lux. E un lux de care eu mă bucur cu voluptate.
Votez. Fără să aştept nimic de la clasa politică. Aştept ceva de la clasa care votează. Pentru că cererea reglează oferta. Mă aştept ca oamenii să-şi urmărească aleşii în Parlament. Să ştie cum votează, ce legi fac, ce-i de capul lor. Să le scrie măcar o dată pe an un e-mail. Să-i înjure, dar să-i înjure doar pe cei care merită. Ţintit, motivat.
Şi, din când în când, să-i mai şi laude. Pentru că, dacă o să le repetăm la nesfârşit politicienilor că sunt răi, hoţi şi ticăloşi, or să se smintească chiar şi cei mai cuminţi şi mai harnici dintre ei. Abia când niciun singur om cinstit nu va mai îndrăzni să se apropie de politică de teamă să nu devină peste noapte rău, hoţ şi ticălos, abia când toţi politicienii de bună-credinţă se vor retrage din politică sau vor emigra în Macedonia, abia atunci o să ne luăm cu toţii lumea în cap.
:: un fel de răspuns la întrebările adresate de votezi.ro
e bine pusa problema, dar e greu sa vezi nuantele de onestitate printre magariile fluorescente ale marilor comunisti aflati inca la putere.
De asta, incurajez din toata inima votul nul ceea ce le urez tuturor.
Duminica aceasta poate fi o alta zi obisnuita din viata multora dintre noi sau o zi in care putem face ceva concret pentru viitor. Chiar daca acel ceva nu aduce cu sine mari asteptari, voi vota. Constienta ca voi reprezenta o parte infima in sondajele nationale, dar importanta mai ales ca parerea fiecaruia dintre noi conteaza. Nu-i critic pe cei care nu se vor prezenta la vot, fie din lene, lehamite si alte cele, insa, haideti sa fim responsabili.Si daca tot nu agream in intregime circul politic, macar sa fim noi cei care interpretam rolul clovnului care sa rada la urma, nu ei. Asa ca reactionati corect!
mi s-a grefat pe creier replica mamei, pe care, inainte de a fi-mplinit 18 ani, am intrebat-o de ce voteaza; ea mi-a raspuns ca este dreptul ei si ca nu vrea sa ii lase pe altii sa voteze pentru ea. Destul de corect avand in vedere ca, spre deosebire de mine, primii sapte ani de cetatean cu drept de vot si i-a petrecut, in fapt, fara..
si pana la urma, problema votarii, pe care o invoca absolut toata lumea, spunand ca de fapt nu are niciun rost, ca e o facatura (like our daily small talk, de la care, totusi, nu ne sustragem, n-ar fi tot o facatura)este inca o dovada a unui individualism prost exprimat. si ce daca nu iese cine ai vrut? si ce daca poate ca interesele si viziunea ta nu se concretizeaza in planurile vreunui candidat? constienta ca se va vota va crea si mai multa responsabilitate, de asta sunt sigura. pana una alta, ma duc sa strang fluturasii si ghidurile de campanie, daca asa se numesc, ca au innecat cutiile postale…
Eu am de putin timp drept de vot. Dar am tinut mortis de fiecare data sa merg. Pentru ca indiferenta si lehamitea mi se par o atitudini prin care ii lasam pe altii sa creada ca vor putea face ce vor. Imi place faza cu urmaritul. Degeaba votezi (asta presunpunand ca nu l-ai votat pe acela cu ouale si mobilele, ci pe cal care propune un program coerent) daca nu vezi si felul in care sunt respectate sau nu “promisiunile”. Eu o sa merg pe 27 in club Fabrica la intalnirea cu propusii pentru sectorul meu (se face in fiecare seara o intalnire pentru fiecare sector)si daca ma impresioneaza vreunul il aleg, daca nu, hai cu votul alb!
Si app de fluturasi de campanie…a mai primit cineva seminte de varza electorala? Eu am primit astazi. Ma intreb ce-o vrea sa fie asta? Un mesaj de genul…o sa facem o varza?? :))
Cat de ok poti fi sa te duci la vot in conditiile in care votarea a fost pusa pe 30 noiembrie, din cate stiu studentii sunt lipsiti de dreptul de a vota in alta parte decat acasa, etc?Imi pare rau ca nu o sa fiu acasa sa votez, insa mi se pare ca votul de duminica nu ar fi ajutat cu nimic…nu acum, nu in momentul asta…stii, e adevarat, ar trebui si generatia noastra sa se miste si sa riposteze mai mult impotriva curentului…si totusi…mda, felicitari celor care se duc sa voteze, eu am sa fiu plecata de ziua Romaniei (si implicit in celelalte zile apropiate ei)…prefer eschivarea…
Copilutza, studentii au liber joi si vineri (cel putin la mine la facultate asa e iar prietenii mei de la alte facultati mi-au spus la fel) tocmai pentru a merge la vot acasa. Eu cred ca 2 zile sunt de ajuns. 🙂
Da, si eu votez.
Normal ca votam. Si m-as simti penibil sa spun ca prefer eschivarea.
Apropos de votul studentilor in localitatea de domiciliu permanent, am inteles ca se dau bilete dus-intors gratuite pt studentii care se duc la vot acasa.
Agree. Votez pentru ca e de datoria mea. N-am cu cine, anulez votul. Dar votez 🙂
Ce bine ar fi daca ar vota toti cetatenii Romaniei, ar fi o dovada de responsabilitate democratica.
In schimb, daca nu s-ar duce nimeni la vot, ce s-ar intampla? Sau s-ar duce 5%, e normal ca 5% sa aleaga Parlamentul si pt restul de 95%?
Eu as introduce votul obligatoriu, mai ales pt ca Romania e o tara unde cetatenii inca nu au un simt civic dezvoltat. I-as obliga pe toti sa fie cetateni.
Buna ziua, am citit mesajele voastre ale celor foarte tineri si ma bucur sa vad ca va indemnati sa mergeti la vot! Dati-mi voie sa va dau un sfat : daca anulati votul barati-l cu pixul nu-l lasati necomplectat, cu siguranta cineva il va folosi pentru candidatul preferat !
corect, trebuie sa mergem la vot si sa lasam calculele de genul “votul meu nu va schimba oricum nimic”….
poate ne spui şi cu cine votezi!
Bun ultimul paragraf! Desi fac parte dintr-o categorie hulita, nu mi-a trecut prin cap ca si ei ar avea nevoie de un feedback pozitiv.
Nu pricep cum votul nul e mai bun decat nevotatul; pana la urma si votul anulat favorizeaza extremistii.
Intru-totul de acord. Este o atitudine foarte sanatoasa.
Ignoranta nu face decat sa le dea apa la moara celor pe care ii detestam.
Si eu voi merge la vot, desi alegerea e complicata!