Când au văzut cât de repede mi-am revenit după operaţie, medicii au spus că am făcut un miracol. A fost o operaţie grea, care durează în mod normal 40 de minute, dar care, în cazul meu a durat trei ore. Şi, totuşi, am ieşit din spital în mai puţin de o săptămână. Dar le-am spus medicilor: «Nu e nici un miracol, e doar pacea mea sufletească. Dacă puteam să fac miracole, credeţi că mai ajungeam să mă operez?»
A fost prima dată când s-a râs în plenul Adunării Parlamentare Europene, în timpul alocuţiunii celui de-al 14-lea Dalai Lama. S-a râs şi s-a aplaudat deopotrivă, iar între vorbitor şi cei prezenţi s-a înfiripat o complicitate ciudată, ca şi cum ne-am fi ferit de cineva, deşi nu ne urmărea nimeni.
Auzisem despre Sanctitatea Sa că e un bărbat carismatic şi mă aşteptam să văd demonstraţia oratorică a unui virtuoz obişnuit să subjuge şi să inspire mulţimile. Dar omul pe care l-am văzut nu venise să facă spectacol. A vorbit atât de colocvial încât aproape a conversat cu cei din sală. Ne-a povestit mici întâmplări din viaţa lui, a glumit, şi-a permis galanterii cu femeile. A părut mereu că nu face decât să-şi dea cu părerea, că nu vrea să spună lucruri definitive. Dar a lăsat impresia de neşters că a unui om care a reflectat foarte mult la părerile lui.
A vorbit despre importanţa implicării femeilor în politică. Despre ce aduc ele nou în luarea deciziilor. S-a bucurat că în Adunarea Parlamentară sunt şi mai multe femei decât văzuse la ultima lui vizită. Apoi a arătat spre una dintre cele care-l ascultau şi a spus: “Some are rather beautiful.”
Poziţia lui în chestiunea Tibetului mi s-a părut inatacabilă. A spus că nu cere independenţa Tibetului, că este în interesul acestuia să facă parte din Republica Populară Chineză. Nu cere decât respectarea identităţii culturale a tibetanilor.
Autonomie, nu independenţă. Şi nu vrem să obţinem asta făcând apel la violenţă. Nimic obţinut prin violenţă nu este durabil. Vrem să dialogăm, vrem să negociem, vrem să ne înţelegem. Ştiu că autorităţile chineze vă reproşează că m-aţi invitat să vă vorbesc şi că vă aflaţi aici. Dar nu au de ce. Noi nu suntem inamicii lor, noi vrem doar să dialogăm cu ei.
Le-a mulţumit europarlamentarilor care au hotărât să ţină post negru o zi întreagă în semn de solidaritate cu Sancitatea Sa. Le-a spus că va ţine şi el post negru în semn de solidaritate cu ei, dar că la călugării budişti postul începe după micul dejun.
Pentru noi, micul dejun este ceva sfânt. Pentru că dimineaţă, când mă trezesc, mi-este îngrozitor de foame. Uneori postul începe la noi şi după prânz. Ba, dacă e nevoie, chiar şi după lăsarea serii. Aşa că am să ţin post alături de voi, dar trebuie să ştiţi că azi am mâncat deja micul dejun.
Şi din nou s-a râs. Cred că am avut cu toţii senzaţia că asistăm la o lecţie predată cu duhul blândeţii. Apoi a adăugat (şi de data asta am ştiut că vorbeşte cu toţi deputaţii aleşi):
Un proverb tibetan spune «Dacă mi-eşti prieten adevărat, arată-mi puterea prieteniei tale.» Aştept să văd puterea prieteniei voastre şi vă mulţumesc pentru că ţineţi astăzi post pentru mine.”
Mă pregătisem să ascult un vorbitor carismatic în sensul hollywoodian al termenului şi am văzut un om a cărui putere stă în smerenie şi blândeţe. Anatomia şi vestimentaţia s-au suprapus din prima clipă peste efigia lui Mahatma Gandhi, iar ceea ce a urmat nu a trădat deloc comparaţia.
Sanctitatea Sa ne-a arătat mai mult decât ne-a vorbit. Pacea sufletească, despre care ne-a spus că este singurul lucru pe care merită cu adevărat să ni-l dorim, este ceea ce am văzut că răspândeşte cu simplitate acest om în jurul lui.
S-a râs mult, s-a aplaudat şi mai mult în dimineaţa aceea în aula Adunării Parlamentare. Dar cu adevărat miraculoasă mi s-a părut energia care s-a adunat în tribunele vizitatorilor, pline ochi cu oameni care s-au ridicat şi au aplaudat în picioare, ca la teatru, şi mai ales felul în care Dalai Lama a făcut să se nască această energie, pe nesimţite, cu dezinvoltură, aparent fără nici un efort.
Şi nu, dacă ar fi putut face cu adevărat miracole, Dalai Lama nu ar fi avut nevoie de un asistent care să-i traducă din când în când câte un cuvânt pe care nu-l stăpânea foarte bine în limba engleză.
Frumos!Liniste!Pace!
“importanta femeilor in politica”…un tip de discurs cvasi absent in Romania.
Ai vazut negocierile pentru formarea noului Guvern? Numai “barbati de Stat” (exprimare a la Oprisan). Sa ne mai miram ca le-a iesit asa de prost si sunt pe cale sa refaca FSN-ul…?
Parca am fost acolo asa ma simt dupa ce am citit asta. Multumesc Dragos!
@medusa Pe testvot.eu era o intrebare de genul “sunteti deacord cu stabilirea unui procent minim de 30% de femei in parlament?” multe partide politice au raspuns la aceasta intrebare cu nu. 🙂 Suntem condusi de o sleahta de misogini 😉
chiar ma gandeam cand ai sa postezi despre `dalai `lama. asteptam cu nerabdare.
adevarat putere se afla inradacinata in blandete.
am auzit putini comunicatori care sa vb de la suflet la suflet. multi dintre ei invata doar tehnici oratorice, dar nu cum sa comunice de la suflet la suflet. cred ca asta este adevarat arta.
frumoasa relatare. din pacate am inteles ca prezenta lui Dalai Lama la Bruxelles i-a infuriat rau de tot pe chinezi, care ameninta tot mai serios cu boicotarea produselor europene (deocamdata doar franceze) in china…
daca tot vorbim despre prezenta femeilor in guvern, ar trebuii spus ca nici guvernul PNL n-a fost mai breaz. nici urma de femei …
mai mult, n-au avut nici o abordare in domeniul egalitatii de sanse. singura institutie care se ocupa de acest lucru a fost minimalizata.
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (de la Strasbourg) e altceva decat Parlamentul European (de la Strasbourg si Bruxelles), care e un organism al UE, in timp ce primul nu are nici o legatura cu UE.
@A, “adunare parlamentară” şi “parlament” înseamnă unul şi acelaşi lucru. Dacă vorbesc de cea de la Bruxelles şi de “europarlamentari”, e evident că mă refer la Parlamentul European, nu la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
In articolul dumneavoastra s-a strecurat o eroare: Dalai Lama cand face afirmatia “some are rather beautiful” se refera la doamna de pe locul 11, si anume Dr. Silvana Kock-Mehrin.
* Koch-Mehrin
Daciana Sarbu sta pe locul nr.726, penultimul rand. In nici un caz nu avea cum sa se adeseze dumneaei.
@Ana, Daciana s-a mutat în timpul discursului de pe locul ei pe rândul al 3-lea. Eu am văzut scena de sus, de la tribuna vizitatorilor, în vol d’oiseau. E posibil să mă înşel, dar e cam greu să confuzi coafura blondă a Dacianei cu o alta.
Daca sunt dubii in privinta personajului caruia Dalai Lama s-a adresat, e foarte simplu: se poate urmari inregistrarea video a discursului lui Dalai Lama, iata link-ul:
http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/faces/vod/player.jsp?date=20081204&askedDiscussionNumber=2&askedInterventionNumber=1&language=en
E cam greu sa o confuzi, si totusi…( 11:54:12)
Daca sunt dubii in privinta personajului caruia Dalai Lama i s-a adresat…deci? care e verdictul.
Eu zic ca Ana are dreptate ;))
ana, respect pentru atentia la detalii 🙂
inclin spre parerea ta
Am urmărit şi eu înregistrarea şi admit că poate a arătat spre dna Koch-Mehrin. Pe aceeaşi linie se aflau mai multe femei şi mie mi s-a părut, privind de sus, că degetul spre îndreaptă spre Daciana. Ca să nu nedreptăţim pe nimeni şi să respectăm adevărul istoric, am rectificat.
L-am intilnit pe Dalai Lama in aeroportul Leh-Ladakh din Jamu Kashmir. Aterizase la putina vreme dupa aeronava noastra si deodata am simtit ca aerul se schimba (…hm…se schimbase la propriu, ca doar eram la 3500m…), parca incremeneste si se umple de o stare de pace si adevar. De undeva au inceput rumorile si armata a impinzit micul aeroport din Himalaya. Sanctitatea Sa saluta garda personala si urca in masina care il ducea la resedinta din Leh. Era un zimbet si o bucurie, contrastind cu sutele de militari care il insoteau si care aveau casti de trasnmisie in urechi si priviri de vulturi. Am reusit sa ii fac citeva fotografii, dar amintirea salasluieste in spirit, nu in jpg-ii de foto.Departe de cuvintele rostite, este un om al gratiei si pacii divine!
Ceea ce va dorim si dumneavostra!
M-ati pierdut intre atatea comentarii despre parlament sau adunare, egalitate intre sexe, tehnici oratorice si “who’s the beautiful there?”….
Nimic nu conteaza si nimic nu poate prima in fata conceptului de a face bine, chiar daca printr-o simpla vorba sau zambind cu simplitate.
Poate ca s-au suparat chinezii, dar cred ca toate au un sens… poate sa ne dam seama ca Tibetul nu este doar al Chinei ci al intregii lumi.
Voi … ati zambit azi macar o data… sa va fie ziua mai buna sau sa o faceti pe a altora mai buna ?
Nu pot sa nu ma zburlesc cand citesc ca Dalai Lama “şi-a permis galanterii cu femeile”. Ma intreb
1) daca nu cumva e o mistificare a autorului
2) daca Dalai Lama vrea sa se smereasca aratand ca e un simplu muritor cu slabiciuni de muritor
3) daca Dalai Lama chiar are slabiciuni de muritor
4) daca Dalai Lama face complimente auditoriului feminin din motive culturale, ca asa se face la noi
5) daca asta e doar o strategie de imbunare pentru captatio benevolientiae cu scopul persuasiunii blande (cu duhul blandetii cum zici)
6) daca Dalai Lama face complimente auditoriului feminin pentru a le procura un moment de placere asteptand sa i se intoarca karma
7) daca reactiile mele disproportionate la galanteriile lui Dalai Lama sunt simptomul unei tulburari obsesiv-compulsive demne de psihiatru
8) daca idealurile feministe nu sunt compromise pt totdeauna intr-o lume in care Great Dalai Lama pays the tribute to good looks
(Si mai inceteaza odata cu englezismele astea ca ma scoti din sarite, isi spuse ea in sinea ei)
Sfintii, ca si ingerii, sunt niste iubitori ai frumosului, frumosul lor are alte unitati de masura. Ei iubesc eleganta discursului logic, simplitatea traiului monahal, armonia chipului unei fapturi, ei recunosc unitatea in diversitate, pincipala lor ocupatie este daruirea.
Sfintia Sa este pentru mine…un prieten apropiat, desi nu ne-am vazut niciodata.