Puţină lume mai ştie azi că Horia Patapievici a fost arestat pe 21 decembrie şi că a trecut timp de 26 de ore prin infernul de la Inspectoratul General de Miliţie şi de la Fortul Jilava. Povestea crâncenă a acelei nopţi a publicat-o prima dată în Revista Memoria, apoi în volumul Politice, iar de curând a reluat-o sub forma unui audiobook.
Am certitudinea că, dacă în ziua de 22 decembrie 1989, regimul comunist din România nu ar fi căzut, majoritatea celor care au fost arestaţi cu o zi înainte ar fi fost împuşcaţi. Evenimentele ar fi avut deja cursul deja exersat de criminali la Timişoara: bătaie, arest, tortură, împuşcare – distrugerea cadavrului.
Din acest motiv, pentru că ştiu cui îi datorez viaţa, pentru mine, din 22 începând, oamenii se împart în două categorii: cei care au ieşit în dimineaţa zilei de 22 să demonstreze ştiind că riscă să fie împuşcaţi, – şi cei care mi-au salvat viaţa; şi sunt cei care au refuzat să protesteze, şi care, în concepţia mea, au consimţit la ştergerea mea dintre vii. Rudele mele de sânge, de pildă, nu au demonstrat în ziua de 22: aşteptau, cu pusilanimă prudenţă, să vadă ce se mai întâmplă. Ca mare parte din poporul căruia îi aparţin prin naştere, aşteptau şi ei ca lucrurile să se hotărască prin alţii, iar ei doar să profite, într-un sens sau în altul.
Nu voi uita niciodată.
Am citit politice in clasa a 9a cumparata dintr-un anticariat de la Universitate. Apoi din nou in clasa a 12a. Pot sa spun, judecand doar din cartea respectiva, ca domnul Patapievici a dezvoltat obiceiul de a raporta absolut orice eveniment mic sau mare din perioada Revolutiei(si nu numai) la experienta personala. Greseala dumnealui este generalizarea spasmelor proprii. Atata tot doar. In rest inchisoarea pe nedrept nu trebuie sa starneasca in noi dorinta de a scoate palaria si a cobora capul
nu trebuie sa starneasca in noi DECAT dorinta….(scuze de greseala)
Hmm, multi oameni au totusi instinctul de supravietuire mai ascutit decât pornirile de solidarizare revolutionara. Nu cred ca e cazul sa facem pe victimele si sa acuzam oamenii speriati care nu au iesit in strada.
Foarte frumos ca unii isi risca viata, dar asta e o alegere. Nu te poti astepta ca toata lumea sa aiba aceleasi prioritati. Când ai copii nu cred ca iti arde sa ii lasi orfani. Ma bucur ca parintii mei nu au fost eroi.
Reactiile oamenilor pot fi diferite….intradevar nu poti judeca …si poate ca multi care au fost acolo in strada au fost din intamplare….