Am primit şi eu pe mail acest extras atribuit lui Marx:
Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will eventually lead to communism.
[Karl Marx, 1867]
Cel care mi l-a trimis şi-a intitulat mailul “prost nu era :)”. Pentru conformitate, trebuie totuşi precizat că nu era nici Marx. Nu mi-a sunat autentic (oameni care cumpără tehnologie şi bănci care se promovează agresiv la sfârşit de secol XIX mi s-au părut puţin suspecte), am căutat puţin pe net şi am constatat că nimeni nu e în stare să precizeze o sursă exactă pentru acest citat, iar în alte locuri atribuirea este contestată. Deci nu, nu era Marx.
eu unul nu m-as grabi sa-i fac statui lui Marx si nici tipului caruia ii apartine citatul… 🙂
as incerca mai intai sa inteleg ce presupune un sistem bancar cu rezerve fractionare (in ce masura ciclicitatea in economie- fazele de boom si recesiune – este sau nu ’embeded’ in acest sistem), monopolul asupra productiei de moneda, pericolul populismului (apropo de ‘buy american’ ce l-a inspirat si pe presedintele Basescu sa mearga numai cu Dacia), interventionismului si altele…
ca lectura scurta, recomand un articol o.k. in linii mari (in romana) ce explica anumite cauze generatoare a crizei
http://www.ziua.net/display.php?data=2008-10-10&id=243835
(regret ca e intitulat ‘Papusarii Marii Crize’ si suna a teoria conspiratiei, dar lucrurile prezentate pot fi verificate de catre sceptici)
pentru aprofundarea fenomenelor economice, se gasesc articole foarte bune plus alte texte consacrate pe mises.com si ceva traduceri in romana la http://misesromania.org (reprezentanti ai scolii de gandire economica austriaca, dintre care gasiti: Mises, Rothbard, Hayek, Block si multi altii)
pentru ultimul bastion de decenta in politica americana (dupa mintea mea cel putin) puteti accesa site-ul lui Ron Paul (tipul detine cateva recorduri la donatii online in cursa pt Casa Alba 2008)
http://www.campaignforliberty.com/
e interesant de urmarit ce zice tipul de ceva ani incoace (apropo de cineva care cred eu ca nu era prost) si vazut in ce masura e un batranel senil sau nu.
Toate cele bune,
C.
Ai dreptate, nu era Marx, era Lenin!!! :)))
Ideea e ca le zice bine, ce mai conteaza cine e?
Nu e Marx, e vreunul din criticii sistemului fractional de prin State.
@Mircea Popescu
right you are! atat doar ca acest gen de sistem nu e prezent doar in state, ci in mai toate tarile (e adevarat, variaza nivelul acestei rezerve minime obligatorii de la caz la caz)
Pentru Romania, gasiti regulamenteul BNR privind r.m.o. aici: http://www.bnro.ro/Ro/legi/RMO/RegRMO.htm
in ultima vreme stiu ca se situau in jurul a 18%, dar este prefigurat sa scada pentru a creste nivelul lichiditatilor din piata) – intr-adevar poate fi o solutie de moment, dar ce contine erori sistemice ale caror rezultate le vom resimti cu totii in viitorul apropiat
P.S. nu gasiti amuzant faptul ca pe timp de ‘corectie’ (si nu ‘criza’) foarte multi dintre cei ce imbratiseaza valorile stangii (intr-o mai mica sau mai mare masura) se grabessc sa inhate momeli de genul celei de mai sus? 🙂
pentru cine a aruncat piatra asta in lac,
chapeau bas! 😉
Blogroll?