Priviţi acest plan/contraplan: zeiţa democraţiei, sculptată în zilele protestelor de studenţii de la Arte Frumoase, îl priveşte în ochi pe Deng Xiaoping. Acum 20 de ani, în piaţa Tiananmen, victoria n-a fost de partea zeiţei. Iar preţul acestei înfrângeri l-au plătit miile de tineri ucişi, bătuţi, mutilaţi de armata “populară” chineză.
Dar, cu toate că n-a reuşit, manifestaţia a lăsat în urmă ceva aproape la fel de valoros ca o victorie:
Respect.
Imi vine in minte proiectul unei sonde spatiale trimisa in univers drept mesaj de intampinare pentru eventuale civilizatii extraterestre. Nu caut acum sub ce forma s-a facut chestia asta, dar din cate imi amintesc utilajul era dotat cu un difuzor “intergalactic” la care se putea auzi o bucata dintr-o piesa simfonica care rula in continuu, pentru a transmite unui eventual auditoriu un mesaj de pace si binevenire din partea planetei Terra.
Daca s-ar mai lansa odata o astfel de sonda, si ar contine si suport video, banuiesc ca pelicula cu “tank man” ar putea sa figureze acolo, sa faca cat mai clar si altei audiente, din ce e facuta, in interstitiile ei cele mai intime, natura asta umana.
S-a ajuns la masacrul de la Tienanmen pentru ca nu s-au aplicat corect teoriile marxiste atat de dragi tie, nu? Altfel, fiind un subiect drag atator crooneri activisti, de la Bono pana la Geldof, era firesc sa fie abordat si de emulul lor de pe Dambovita.
si io care te credeam comunist. ai vazut documentarul despre coreea de nord?