Editura Litera a lansat de curând un dicţionar explicativ online care utilizează Dicționarul proverbelor românești, Marele dicționar universal al limbii române ( ediția 4 ), Dicționarul de sinonime, antonime și paronime, Dicționarul geografic universal, Dicționarul universal de filme şi Dicționarul de filme românești.
Eu foloseam până acum DEX Online şi încă nu mă pot pronunţa asupra diferenţelor – ambele surse par la fel de bine documentate şi de relevante. DEX Online mi-e simpatic în primul rând pentru că este un proiect colaborativ sub licenţă GNU.
Ce are, totuşi, în plus dicţionarul celor de la Litera este un plugin pentru Firefox: o mică bară de căutare în partea de jos a browser-ului. Asta chiar e o treabă deşteaptă. Aştept aplicaţia pentru Blackberry şi pentru iPhone.
Conform Litera, cea mai frecventa greseala pe care o stiu eu din limba romana, folosirea cuvantului “locatie” cu sens de loc, pozitionare (cand de fapt inseamna dare in chirie) nu mai e greseala. Sensul 3 acopera acest lucru.
Conform dexonline insa… ramane o greseala. Deci cum e?
multumesc de informatie…
thanks, cool dict …
@Andrei, din câte ştiu, şi lingviştii din Academie acceptă mai nou acest sens. Oricum, e atât de răspândit, încât ar fi sfârşit oricum prin a fi acceptat mai devreme sau mai târziu. Dar e un argument în favoarea DEX-ului de la Litera, care este o operă originală foarte recentă transpusă online, în vreme ce DEXOnline foloseşte dicţionare, totuşi, destul de vechi (5-10 ani).
poti adauga dexonline ca si custom search, in casuta unde-i google, wikipedia, etc.
o initiativa faina.