Cam o dată la două interviuri, unui jurnalist îi dă prin cap să întrebe: este ecologia în România o adevărată preocupare sau este ea doar un moft?
Există infinite variaţiuni pe această temă (Este mersul pe bicicletă doar un moft? Este colectarea selectivă doar un moft? Sunt autoturismele hibrid doar un moft? Este vegetarianismul doar un moft? Sunt plantările doar un moft?), dar structura este neschimbată, iar întrebarea mă bântuie cu aceeaşi neadormită insistenţă.
Dincolo de originalitatea ieşită din comun a acestei întrebări, nu pot pricepe nici în ruptul capului ce se află în mintea celui care vine la un popă, să zicem, şi-l întreabă dacă Fecioara era chiar virgină când l-a născut pe Iisus ori poate doar s-a prefăcut? Sau care întreabă un inginer ce părere are despre principiul al doilea al termodinamicii. Sau care îi cere unui literat să-i spună dacă crede că cititul e ceva util sau că e mai mult aşa, un fel de fiţă.
Ce să vă răspund, dragii mei? Nu e un moft. Uitaţi-vă o clipă în jurul vostru, vorbiţi cu nişte prieteni, staţi puţin pe Google. Nu mai e moft de câţiva ani buni. Dar acum, dacă tot v-am prins, ia spuneţi-mi, vă rog, şcoala aia de jurnalism pe care aţi făcut-o a fost pe bune sau n-a fost nici ea decât aşa, doar un moft?
Ştiu, sunt mofturos. Dar aveam un of de multă vreme şi trebuia să-l spun.
Ecologia vi se pare un moft? https://bucurenci.ro/2010/02/moftangii/
RT @dragosbucurenci: Ecologia vi se pare un moft? https://bucurenci.ro/2010/02/moftangii/
Ecologia vi se pare un moft? https://bucurenci.ro/2010/02/moftangii/
RT @dragosbucurenci: Ecologia vi se pare un moft? https://bucurenci.ro/2010/02/moftangii/
Cred ca problema ecologismului a aparut din mofturi. In sensul ca ca ne-am sadisfacut niste mofturi care acum duc la o problema sau ma rog la mult mai multe.
Nu s-a pus bine problema. Nu ecologia (jurnalismul) in sine este un moft. Ci ceea ce reprezinta ele pentru cineva. Asa ca ar fi putut sa te intrebe daca pentru tine ecologia este un moft, la fel si tu ai putea sa ii intrebi pe ei daca jurnalismul a fost un moft pentru ei. Eu am un prieten care are diploma de ghid turistic. Nu are nimic in comun cu turismul, dar are diploma. Pentru el e un moft, ceea ce nu se poate spune despre cineva care lucreaza in acest domeniu cu pasiune.
Un moft?
Probabil pentru cei ce traiesc cu capul in nori si nu observa cum vecinul inca mai arunca restul pranyului pe geam desi nu e nici macar un catel pe jos!
fara sa te superi acum..tu faci cateva greseli majore.
acum o dai cu ecologia la general, dar nu uita ca in romania tu reprezinti ecologia…
Irina, poti sa explici la ce te referi? e greu de inteles mesajul tau fara context. 1) un exemplu de greseala majora. 2) ce inseamna ultima fraza.
Nu vreau sa fiu artagoasa, pur si simplu nu am inteles postarea ta. Intreb pentru ca ma intereseaza subiectul abordat de postarea lui DB, si as vrea sa inteleg cum e privita ecologia de cititorii blogului astuia.
Nu, ecologia nu este un moft, pentru cine crede cu adevarat in ceea ce face sau ceea ce spune. Doar ca unora le mai trebuie ceva timp ca sa inteleaga ca depinde de noi toti ca sa avem o planeta mai sanatoasa si mai curata. Nu stiu daca asta tine neaparat de o educatie “ecologica”ci si de bunul simt al fiecaruia
omg! Unii chiar nu inteleg ca problemele de mediu sunt reale. Colectarea selectiva si vegetarianismul fac parte din stilul de viata al unor oameni constienti si educati(cu sau fara fitze).
Intr-o societate aproape abrutizata, ecologia nu PARE doar un moft, ci aproape un snobism… Dragos, sa nu te superi, te rog!!! Ceea ce faci tu este minunat. (Stii exact la ce ma refer). Insa acum vorbim despre ecologie, nu despre tine…
Deci… sa nu uitam totusi ca in Romania nu exista savoir-vivre, ci POUVOIR-vivre…
Ecologia… interactiunea dintre fiintele vii si mediul lor… Marea majoritate nici nu realizeaza ca sunt vii. Traiesc si atat. Si asta li se pare ca vine de la sine… Mediu… Ce este mediul? O adresa par hasard…
Eu personal as fi mai ingaduitoare cu cei ezitanti in ale ecologiei. Nu este reavointa, ci nestiinta. Nu este ignoranta, ci durere…
Si… despre intrebarile care ti se adreseaza sau despre cei care iti adreseaza aceste intrebari… Trebuie sa fim realisti: inainte de a reprezenta ecologia in Romania, tu reprezinti un anumit gen de barbat (nu intru in detalii…) si asta poate influenta caracterul acid al intalnirilor tale cu o parte a presei… Sau cu o parte a publicului.
Deci… rabdare. Sa fim optimisti. Poate este doar un detaliu de timp… Si relatia dintre om si mediu va fi alta… Relatia dintre om si el insusi. Cu asta incepe totul.
Si… te rog, fara prea multe mofturi. Mofturila…
Dragos, pricep ast of de moft. Eu mi-s raw vegan de-o vreme si toti pamantenii ma-ntreaba: “te-ai apucat ca sa slabesti?” sau “erai bolnava?” sau “si cat mai tii CURA asta?” sau “si daca mananci putina carne – macar de craciun – ce-o sa patesti?”. E greu de perceput principiul ce sade mandru in spatele unei forme de actiune. Oricat de verde si de orice fel de verde ar fi ea. Bafta!
@Casandra
Vezi aici: http://www.newsweek.com/id/130264, exemple de lideri ai organizatiilor ecologiste din lumea intreaga. Citeste despre fiecare…si apoi compara. Fara suparare..
Intr-o oarecare masura sunt de acord cu tine, Dragos, dar intrebarea care deseori iti este adresata mi se pare pertinenta si isi are locul aici, in Romania. Si nu din cauza faptului ca tu, prin activitatile tale, nu inspiri un stil de viata sanatos, nu consideri natura si spatiul ce te inconjoara, nu incerci sa-i educi pe cei care nu stiu diferenta intre o punga de plastic si una de hartie(reciclabila), ca ¨gunoiul¨ nu reprezinta numai gunoi, s.a.m.d., ci pentru simplul fapt ca de-a lungul multor ani s-a trait (in nesimtire) fara ecologie, si atunci, intrebarea vine singura.. ¨Da´ ce-ti veni domne cu ecologia? Tocmai acum? Alta fita?¨
Pe de alta parte, cred sincer ca ecologia este un moft, o strategie sociala de marketing pentru alti actori, multe companii, fie romanesti, fie multinationale cu reprezentante in Romania, care nu fac altceva decat sa finanteze niste proiecte sociale, ecologice, de dezvoltare durabila, etc pentru a-si spala imaginea si/sau pentru a-si vinde produsele mai ¨omeneste¨, fara a face insa nicio schimbare in propria bucatarie.
Acesta este marele moft, si nu e al tau personal, desi faci parte din aceasta industrie, ii cunosti carentele si .. sper(i) sa poti schimba ceva.
In urma cu doua-trei saptamani ti-am scris un mail care aborda si aceasta tema si imi pare rau sa constat ca raspunsul la una dintre intrebarile adresate este atat de..putin placut.Acum inteleg de ce nu mi-ai raspuns! 🙂
Sper oricum, in timp, cand ai timp, sa dai un reply constructiv acelui mail, si sa stii ca noi, aceia care credem ca ecologia nu este un moft, suntem mai multi decat acei absolventi mofturofi de jurnalism.
Școala de jurnalism e buba aici, împreună cu salariile mici din media. Astea două nasc întrebări din astea. Bine i-a zis Despot la aia :))
Ecologia in sine nu este un moft. Sunt oameni care se ocupa de acest domeniu onest si cu simt de raspundere. Mi se pare prost alcatuita intrebarea, include parerea jurnalistului inainte de a avea parerea intervievatului. Poate “Cum inteleg si aplica romanii principiile ecologiei?” ar fi fost mai potrivit.
Ma gandesc ca daca ar fi la moda sa fi ecologist, poate domnitele si domnii din masini ultimul model si cu cizme de firma n-ar mai arunca gunoaie pe strada, ar fi centre de colectare de electronice vechi la mall-uri si inghesuiala la plantat copaci de 1 mai.
I truly deeply love you for this post :)!
Cum zicea bebe alergaret 🙂 Unele posturi ale tale imi amintesc de vremurile trecute (bune, rele, au fost ale noastre)si atunci ma apuca asa un drag de tine ;))
hai că mă şi faceţi să plâng şi mă văd copiii ăştia care mă citesc pe blog 🙂
Plangi, Dragos, plangi…! Unii (unele) te fac sa plangi, altii (altele) te consoleaza…