Mâine voi modera la Palatul Parlamentului, începând cu ora 10, o dezbatere despre modificarea legislaţiei privind prevenirea consumului de droguri şi a riscurilor asociate acestuia. Este organizată de Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, care şi-a propus să găsească soluţii inteligente şi eficiente la problema consumului de droguri în România.
În România, 15% dintre adolescenţi declară că au consumat cel puţin o dată droguri ilegale (de două ori mai mulţi decât acum 4 ani). Potrivit legii în vigoare la această dată, oricare dintre aceşti adolescenţi, dacă ar fi fost surprins în posesia dozei destinate consumului propriu, ar fi fost pasibil de închisoare.
În Bucureşti există, conform estimărilor guvernamentale, 15,000 de consumatori de droguri injectabile. Norma europeană spune că minim 70% dintre aceştia trebuie să se afle în contact cu servicii sociale. Adevărul este că în Bucureşti se poate asigura tratament substitutiv cu metadonă doar pentru 800 de pacienţi (pentru care consilierea psihologică este oricum un lux).
Consumul de droguri este o problemă a întregii societăţii pentru că numărul consumatorilor de droguri uşoare este tot mai răspândit, dar şi pentru că, în absenţa tratamentului, consumatorii de droguri injectabile puternic adictive pot prezenta pericol social.
Problema nu e simplă, iar soluţii sunt mai multe. În favoarea uneia sau alteia înclina argumente morale, economice, medicale. Îmi propun să le aflăm pe cele mai importante dintre ele în cadrul dezbaterii de mâine.
Sunt invitate toate autorităţile care au un rol în prevenirea consumului de droguri şi cele mai importante ONG-uri care se află de ani de zile în linia întâi a fenomenului: prin programe de informare şi de educare, de schimb de seringi, de consiliere psihologică şi de reinserţie socială. Cele mai multe dintre aceste programe, deja subfinanţate, vor rămâne în iunie 2010 fără liniile de finanţare europene care le asigurau până acum existenţa. Ce va face statul român după această dată este o altă întrebare esenţială care va fi pusă mâine.
Eu voi modera prima parte a dezbaterii, dedicată diferenţierii pedepselor privind posesia şi consumul substanţelor ilicite, precum şi revizuirii listei substanţelor aflate sub control. Dacă aveţi idei, opinii, sugestii, m-aş bucura să le aud şi, în masura în care timpul îmi va permite, să le fac auzite în cadrul dezbaterii.
Legislatia despre droguri in dezbatere maine la Parlament. Daca aveti opinii, turnati aici: https://bucurenci.ro/2010/02/legislatia-d…
@dragosbucurenci si ce opinii ai tu ? sau opiniile tale sunt ale noastre….. ?
Legislatia despre droguri in dezbatere maine la Parlament. Daca aveti opinii, turnati aici: https://bucurenci.ro/2010/02/legislatia-d…
@dragosbucurenci si ce opinii ai tu ? sau opiniile tale sunt ale noastre….. ?
Legislatia despre droguri in dezbatere maine la Parlament. Daca aveti opinii, turnati aici: https://bucurenci.ro/2010/02/legislatia-d…
@dragosbucurenci si ce opinii ai tu ? sau opiniile tale sunt ale noastre….. ?
Cred ca prevenirea este cea mai importanta. Aici trebuiesc implicate mai multe institutii ale statului pornind de la invatamant, interne si pana la sanatate.
Trebuie pus un accent mai pronuntat pe invatamant. Pe prevenirea consumului in scoli. Ceva diferit de banalele discutii pedagogice si afise gri.
E frustrant ca exista profesori care fumeaza cot la cot cu elevii,ca pauzele nu mai sunt de mult un prilej pentru o partida de fotbal, ci o pauza de’o tzigara. Pariu ca daca maine se perchezitioneaza toate scolile din Romania s-ar captura o cantitate record de droguri usoare.
Cu siguranta solutia ce trebuie gasita nu va aparea foarte usor si va fi cu atat mai greu de implementat. Important e primul pas, sa existe initiativa, pasare si nu doar vorbe electorale! E o misiune a societatii pentru societate!
De fapt, consumul nu este incriminat deloc. Dreptu-i, cunosc si avocati care nu stiu asta, dar nu penalisti 🙂 In rest, mult succes, cred ca este necesara o dezbatere fara idei preconcepute.
Pot fi gandite multe solutii pentru diminuarea consecintelor consumului, dar niciuna nu poate rezolva cu adevarat problema in lipsa celui mai important demers pe care ar trebui sa il faca autoritatile: dezincriminarea consumului si legalizarea comertului. Revista Capital a avut anul trecut un articol amplu, incepand o campanie pentru legalizare.Sunt multe argumente serioase acolo:
http://www.capital.ro/articol/legalizarea-singura-iesire-din-razboiul-drogurilor-121518.html
@Raluca, mulţumesc pentru precizare. Am modificat al doilea paragraf.
Salut implicarea in medierea unei astfel de dezbateri. De ceva vreme joci rolul lui Don Quijote pe diferite fronturi in sotietatea romaneasca lipsita de moravuri si printipii. Eu zic ca in aceasta tara nu se va putea lua o decizie cu cap nici intr-o mie de ani. Dar merita sa murim incercand! Suntem prea laici si ne baricadam in spatele cutumelor… Societatea romaneasca nu este pregatita pentru o legislatie permisiva privind consumul de droguri usoare. Tinerii par educati, dar mor mai multi de la droguri legale decat de la supra doze de heroina in ultimele luni. ma rog…informatia asta e comentabila si discutabila judecand dupa menstruatia interminabila de stiri cu decese si overdoze transmise de canalele de stiri in asteptarea congresului PSD sa mai faca si ele o audienta.
Mult succes! Voi urmari cu interes… Poate putem pune umarul!
Dragos, personal apreciez ceea ce incerci sa faci si am o intrebare.De ce dl deputat independent de Iasi , dr.Ciuhodaru nu are nici o initiativa legislativa in acest sens.Apare in schimb destul de des la stiri, pe toate canalele, ca sef UPU spital jud Iasi, prezentind cazurile de intoxicare.Te intrebi, oare de ce nu a facut-o pina acum?Intra pe site la Camera Deputatilor si poti vedea luarile de cuvant ale fiecaui deputat, listate, inclusiv topicele care se prezinta, precum si declaratiile lor politice, in cuvint sau in scris.
Esti gazetar, poate il intrebi acolo, in plen.
Mai e un topic, deloc de neglijat.daca-ti da voie Bobby Paunescu, pune-l in EVZ, unde am vazut ca publici.E vorba despre iodarea fortata a populatiei, prin sare.Ar mai fi vorba despre aditivii nocivi din alimente.Ai idee cu cat a crescut incidenta bolilor de cancer in Romania in ultimii 10-15 sau 20 de ani?!
Spune-le si asta la deputatzi, daca te poti documenta temeinic si ai verticalitate.
Altfel vizita ta la Parlament s-ar putea sa fie cam la fel cu am mea de sapt trecuta, cind am zimbit cu Roberta Anastase, am facut poza impreuna, ne-am multumit reciproc si am plecat sa-mi vad mai departe de viata mea amarata.Vrem sa fim Europeni, ne luam dupa ei la toate nimicurile, dar nu la ceea ce conteaza, e bun sau sanatos! Sanatate Maxima, prietene!
“Consumul de droguri este o problema a intregii societati…”
Este… Pentru ca in cadrul societatii se intalneste omul cu omul…
Dupa parerea mea, pentru ameliorarea acestei probleme, trebuie sa recunoastem faptul ca personajul principal este sufletul omului, iar pe acesta doar Dumnezeu il poate intelege si doar El il poate ajuta.
Daca eu as fi in situatia de a apela la droguri, nu as vrea ca ele sa-mi fie smulse din maini in numele legii, ci as dori sa fiu ajutata intr-un mod pe care fiinta mea sa il poata accepta.
Si cred ca unui om ii poti lua totul, ii poti interzice totul fara a-l leza, doar in conditiile in care il iubesti.
Deci… Iubire.
Dumnezeu. Atat.
eu cred ca opinia lui Adi Stanciu este foarte pertinenta, dar stiu ca nu va fi luata nici macar o secunda in considerare intr-un mediu politic atat de ipocrit. however, pentru lectura, desi probabil ai vazut-o deja: http://www.adrianstanciu.ro/2010/02/08/iarba-verde-de-acasa/
si cred ca decriminalizarea posesiei de cantitati mici din toate substantele, asa cum au facut cehii, ar contribui simtitor la golirea puscariilor.
Daca doriti sa vedeti cum este prin State.
http://www.oitzarisme.ro/2010/02/26/david-walter-banks-cannabis-culture/
Multa bafta, Dragos!
@runbaby, nu sunt neaparat de acord cu toate ideile prezentate pe-acolo, dar articolul este bine articulat 🙂
Sunt impotriva drogurilor….. dar ieftiniti tigarile pt ca incep sa dau faliment la cat fumez eu lol
dragos am baza in tine. salutri de la cluj. sa ti de a dumnezeu sanatate..pupo pe roberta din partea mea..
Asa ii spune, “legislatia privind prevenirea consumului de droguri”? Este amuzant, pentru ca incriminarea posesiei face orice numai prevenire nu…