Între prietenii mei vechi sunt câţiva cu care nu mai ţin aproape deloc legătura. Nu ne-am certat, nu ne-am despărţit, nu ne-am spus lucruri definitive, pur şi simplu am încetat să ne mai vedem, să ne mai scriem, să ne mai telefonăm. Uneori mi se pare straniu să-i numesc “prieteni” pentru că ne mai leagă atât de puţine lucruri în prezent. Dar e suficient să privesc o clipă înapoi şi să simt că nu pot arunca la gunoi atâţia ani din viaţă în care mi-au fost alături. Sunt oameni care fac şi acum parte din mine, deşi vieţile noastre nu mai au aproape nimic în comun.
Citiţi rândurile astea şi probabil v-au venit deja nişte figuri în minte: prietenii voştri inactivi, despre care nu mai ştiţi aproape nimic, dar pe care nu v-ar trece niciodată prin cap să-i ştergeţi nici din telefon, nici de pe Facebook. Pe ai mei i-am cunoscut în anii de şcoală, când păreau să ne intereseze aceleaşi lucruri. Dacă aş pune cap la cap orele pe care le-am petrecut vorbind, probabil că aş obţine luni şi chiar ani. Nu-mi vine să cred că sunt aceiaşi oameni cu care astăzi, când ne întâlnim întâmplător, simt acut că nu mai avem cu adevărat ce să ne spunem.
Nu mai ştiu unde am citit părerea unui psiholog care spunea că, dacă sunt întrebaţi despre cum îşi aleg prietenii, cei mai mulţi oameni răspund că o fac în funcţie de valori şi de interese comune. Dar că, dacă-i studiezi, observi că oamenii îşi aleg prietenii dintre cei cu care fac aceleaşi lucruri. E un criteriu mult mai prozaic în care nu ne place să ne recunoaştem, dar, dacă staţi bine să vă gândiţi, tipul are rezon: schimbările de stil de viaţă (de la metrou la maşină, de la burlăcie la căsătorie şi la copil, de la un loc de muncă la altul, de la McDonalds la sufertaş) aduc aproape mereu cu ele prieteni noi şi răcesc relaţiile cu unii dintre cei vechi.
Desprietenirea asta involuntară seamănă pe undeva cu uitarea, un proces în absenţa căruia memoria noastră ar deveni o povară de nesuportat. Uităm mereu lucruri vechi ca să putem ţine minte tot ce e nou. Suntem asemenea baronului Münchhausen când a coborât de pe lună: a rupt câte o bucată de frânghie pe care coborâse deja şi legat-o mai jos şi tot aşa mai departe, până când a ajuns pe pământ.
Mă întreb uneori de ce nu există o funcţionalitate pe Facebook care să şteargă după o vreme contactele cu care nu ai mai interacţionat de câţiva ani buni. Dar poate că e grăitor faptul că această funcţionalitate încă nu există, pentru că, nici în viaţa reală, nu renunţăm cu adevărat la aceste prietenii “în adormire”. Nu avem un termen cu care să-i numim pe cei pe care memoria noastră afectivă îi uită fără voia noastră, aşa că le spunem, în continuare, prieteni, cu toate că ştim, cu toţii, că termenul nu mai are de mult acoperire.
Am fost prieten cu Raluca de la şapte ani, următorii doisprezece i-am petrecut în aceleaşi clase, alţi câţiva în aceeaşi gaşcă. Ne-am povestit aproape tot ce e de povestit între prieteni, am trăit împreună bucurii, zâmbete, încrâncenări şi lacrimi care ne-au făcut pe fiecare cei care suntem astăzi. Astăzi, când vorbim mai mult la mine pe blog şi de câteva ori pe an la telefon.
Cu Vania am făcut nenumărate nopţi albe comentându-i pe ruşi, bând votcă proastă sau vinuri bune bulgăreşti. Ne-au legat cărţi, prietenii şi iubite comune. Acum zece ani, aveam totul să ne spunem. Azi ne mai întâlnim întâmplător pe stradă şi abia umplem două-trei minute.
Nu există drum, potecă sau râpă de pe dealurile din jurul Lereştiului pe care să nu le fi străbătut împreună cu vărul meu Călin. Nu ne vedeam decât verile, la ţară, dar exista între noi o tovărăşie demnă de un Bildungsroman. Până acum vreo lună, când am vorbit la telefon, trecuseră mai bine de zece ani de când nu mai ştiam aproape nimic despre el.
Unde se duc toate prieteniile astea? Cum se numeşte acel cimitir al memoriei unde se odihnesc ele? Îmi place să-mi imaginez uneori acest loc nu ca pe un cimitir de oraş, sumbru şi trist, ci ca pe un cimitir de ţară, cu morminte îngrijite, pline de flori, un loc primitor, unde nu ţi-e niciodată frică, unde tristeţea are consistenţa pământului reavăn.
Amalia mi-a spus odată că ea nu are “foşti prieteni”. E o lecţie pe care încerc de atunci să o trăiesc şi, mai ales, să o simt. Dar în sufletul meu anotimpurile îşi continuă curgerea, iar peste urmele care devin, cu fiecare zăpadă, tot mai şterse, răsare în fiecare primăvară câte o floare albastră, cu petale mici, de fum.
:: Elle, aprilie 2010
Din pacate, uitam ……
@dragosbucurenci Cu unii prieteni vorbesc o data la cateva luni, dar parca n-am vorbit de-alaltaieri. Tocmai asta e prietenia adevarata, nu?
RT @dragosbucurenci: Unde se duc prieteniile cand mor? https://bucurenci.ro/2010/06/nu-ma-uita/
@dragosbucurenci 🙂 si’am citit…si m’am ales c’un dor de niste oameni sau timpuri
Hmm, ce de amintiri. Nici eu nu am fosti prieteni. M-am intalnit duminica in parcarea unui supermarket din Bucuresti cu fostul meu coleg de banca din generala. Mi-a fost cel mai bun prieten timp de vreo 12 ani si am constatat cu mare drag ca imi e prieten si acum. Nu-l mai vazusem de vreo trei ani si nu vorbisem pe indelete de alti 7-8, dar cuvintele ne-au venit nechemate si am “pus tara la cale” exact ca acum 25 ani. Adevarul este ca prietenii din copilarie nu-i poti sterge din nicio lista, oricat de departe ar fi ei acum.
RT @dragosbucurenci: Unde se duc prieteniile cand mor? https://bucurenci.ro/2010/06/nu-ma-uita/
RT @dragosbucurenci: Unde se duc prieteniile cand mor? https://bucurenci.ro/2010/06/nu-ma-uita/
Unii se transforma din prieteni in cunostiinte. Sunt totusi cunostiinte cu care impartim amintiri frumoase.
Chiar ieri ma uitam printre poze vechi si mi-am adus aminte de niste prieteni, cu care avem multe amintiri in comun, dar care sunt departe.
Totusi bucuria acelor amintiri ramane. Cand avem timp sa scormonim prin memorie, sau cimitir cum ii spui tu, ele revin si ne aduc zambetul pe buze.
Fiecare isi urmeaza propria cale si se intovaraseste pe acea cale cu diferiti oameni, care pt o perioada de timp ii sunt prieteni. In timp pot deveni cunostiinte, amintiri. Important e ca pe orce cale o iei sa ai mereu pe cineva alaturi.
Eu imi propun sa mentin anumite prietenii, oricat de mare ar fi distanta, prin internet si telefon. Si e placut sa vorbesti chiar si asa cu oameni care te stiu bine si cu care inca poti rade la aceleasi glume, inca iti pot da sfaturi, pentru ca te-au cunoscut.
Blogul este de asemenea un tool bun.
Mi se intampla sa imi revad unii prieteni si sa imi zica ca stiu ce-am facut in ultima vreme, pt ca ma citesc si ma intreaba chestii relevante prezentului.
E dragut sa ai prieteni pe care sa-i poti regasi in timp si sa vezi cum s-au schimbat si mai ales cum te-ai schimbat tu.
Prietenii, “fostii prieteni” sunt un barometru bun, o oglinda buna spre trecut.
Eu nu-mi “ingrop” prietenii. Prietenii, adica cei cu care, cu adevarat, mai demult sau mai recent am impartit o bucata din viata mea, cei care sunt parte din mine, indiferent unde ar fi sau cat de putin ne-am auzi. Au devenit cumva ca o carte buna care continua sa-mi vorbeasca la mult timp dupa ce am citit-o. Sau ca o fraza muzicala pe care ma trezesc ca o ingan in timp ce spal vasele si pe care aparent o uitasem dar o recunosc limpede ca facand parte din mine. Iar atunci cand ne intalnim, chiar daca din pura intamplare, ne recunoastem imediat din priviri, stim ca ne putem relua vechea poveste, itimitatea de odinioara, oricat spatiu si timp s-ar fi asezat intre noi. Si chiar o facem, fara efort.Si-apoi ne revedem, iar daca nu se poate, ajunge o glumitza pe facebook, o expresie al carei inteles il stim doar noi si gata. Am multi prieteni cu care ma vad rarisim, chiar locuind in acelasi oras. Da, viata ne-a schimbat tabieturile, programul, au venit copiii; dar atunci cand ne revedem nu facem decat sa ne reconfirmam ca in fond suntem tot aceiasi si ca lumea pe care am creat-o impreuna atunci, cand eram nedespartiti, e inca adevarata si ne tine vii.
nice text.
i wouldn’t dare :p
Foarte bine scris si perfect adevarat..chiar ma gandeam acum cu cati dintre prietenii din facultate voi ramane apropiata avand in vedere experientele trecute..
prieteniile nu mor ; daca mor , atunci n-au fost prietenii….
Dacă nu am uita am înnebuni.
Poate e mai bine aşa.
Important este ca pe unde treci să laşi doar bine în urma ta.
entru mine prietenii nu sunt neaparat acei oameni care imi stiu la zi ultimul film vazut, am oameni cu care ma vad din pacate anual dar ne pigmentam distanta cu cate un gand bun transmis pe neasteptate printr-un sms, iar cand ne vedem pentru cateva ore timpul sta in loc pentru noi. Absolut adevarat ca se transofmra multe si ca selectezi drastic ce mai e de spus pentru ca timpul nu ne da ragaz dar cred ca printre altele e vorba despre starea si siguranta pe care ti-o da involuntar acel prieten ca inca mai rezonati la unison, deoarece aluatul vostru a acelasi care era si cand il framantati impreuna. Iar referitor de cei de care simti ca aproape nu te mai leaga nimic, cu unii oamenii e ca si cu unele locuri: trebuie numai sa treci nu si sa ramai.
foarte frumos spus…
eu am fosti prieteni, nu cred ca exista om care sa nu le aiba, doar ca prefera sa nu vorbeasca despre ei, pentru ca doare.
pe mine m-a durut fiecare proces de ‘pierdere’ a prietenilor
E vina noastra ca lasam aceste lucruri sa se intample… cred ca ar trebui sa facem in asa fel incat sa nu lasam prieteniile sa se rupa… da, poate nu mai suntem pe aceeasi treapta sociala; da, poate nu mai gandim la fel; dar cel putin stim ca pe prietenii adevarati putem conta, ca lor le pasa de noi si ca nu ne-ar lasa la greu…
Sincer, Dragos, te apreciez enorm, ba chiar mai mult decat atat, ma complexezi prin cultura si realizarile tale, dar la faza asta mi-e mila de tine… mi-e mila de tine pentru ca in aceasta goana nebuna de a deveni mai bun, de a avansa (in viata si in cariera) ti-ai uitat prietenii in urma…
A face aceleași lucruri, înseamnă a avea interese comune. Așa că nu e nici o contradicție aici. În timp, interesele noastre se schimbă, valorile se îmbogățesc și se nuanțează. Poate că asta stă la dinamica prieteniilor în timp. Și de ce să le considerăm defuncte? Poate doar aparțin altui timp, unui alt ”eu”. Ele nu se duc nicăieri. Râmân acolo unde le-am lăsat.La răscruce de drumuri. Prietenia moare doar când amintirea timpurilor de împărtășire de timp și viață nu mai au nici un ecou în sufletul nostru.
Hehe, am vrut sa te sun sa-ti spun ca m-am conformat si am cumparat numarul din Elle, dar…m-am luat cu una-alta 😀 Oricum, te-am adaugat in blogroll 🙂
Btw, Raluca Munteanu in emisie.
Am uitat sa-ti spun ce voiam sa-ti zic in primul rand: cimitirul ala pasnic de care vorbeai ar putea fi cel din Vama. Intotdeauna mi-a placut si mi s-a parut o oaza insorita de liniste 🙂
Ce comentai despre rusi?
SAlut, imi doream sa citesc comentarii ale “fostilor” prieteni.Apropo,unde sunteti?
Super ..citeam, citeam si in acelasi timp mi-au reveneau in minte imaginile multor oameni pe care nu i-am mai intalnit de mult .. nu promit ca am sa-i sun dar promit ca am sa citesc toate editorialele tale 🙂
amintindu-ti de cineva, de cate ori ai luat telefonul si ai format numarul lui, doar sa-l saluti, sa-l intrebi ce mai face? sau doar trecem pe langa acest gand, cu raspunsul care ne linisteste “lasa, ca o sa-l sun eu candva, cand am timp, si o sa stam sa povestim ca in vremurile alea”…
E o zi de octombrie, rece si trista. Am citit articolul cu un gol in stomac. Fiecare fraza era ca o gura de aer pe care incercam cu disperare s-o iau, dar nu reuseam decat pe jumatate.
Nu am mai avut demult un sentiment atat de puternic citind ceva.
Parca uitarea si trecerea timpului mi-erau devoalate odata cu fiecare cuvant si eu inca ma impotriveam lor.
Cata dreptate ai… totul e sa transformam “cimitirul” trist si infricosator intr-unul linistit si plin de flori.