Vreau să mulţumesc şi pe această cale Curţii Constituţionale pentru că, după ce a desfiinţat CNSAS şi Agenţia Naţională pentru Integritate, a făcut un pas important către desfiinţarea economiei reale.
“Logica juridică a bătut-o pe cea economică” (Adrian Vasilescu dixit).
Am mai spus-o, aştept ca judecătorii Curţii să declare şi democraţia neconstituţională în România şi să ne întoarcem, pe cale paşnică şi legală, la infernul politic şi economic de dinainte de 1989.
Mda. Ce vina au pensionarii ca incapabilii astia nu-s in stare sa gestioneze niste bani? Pensionarii astia au cotizat 30 de ani la bugetul de stat. Ca la putere s-au perindat toti incompetentii timp de 20 de ani nu este vina pensionarilor. Cred ca ai exagerat putin.
Da. Ai dreptate, domnule Bucurenci, idealul este un stat care îşi permite să taie oricând doreşte din banii pensionarilor, după ce au muncit o viaţă, şi după ce i-a obligat, în prealabil, să aleagă între pensie şi serviciu. Sincer, este exact ţara în care îţi doresc să te apuce bătrâneţea.
Bătrânii şi copiii trebuie apăraţi, stimate domn. La fel ca şi animalele, de altfel. Că ştiu că la asta vă pricepeţi.
@Petrişor, @Iulia, nu spun că pensionarii sunt de vină sau că ei trebuie să plătească pentru incompetenţa guvernanţilor. Spun că judecătorii Curţii au respins o soluţie pentru care am fi plătit cu toţii, inclusiv pensionarii, mai puţin pe termen lung. Atunci când bugetul va fi şi mai mic din cauza glisării unei părţi din economia reală în economia neagră, se va găsi soluţia constituţională şi pentru tăierea pensiilor. În plus, o inflaţie cu 4-5 procente mai mare decât cea ţintită de BNR pentru anul în curs înseamnă oricum putere de cumpărare scăzută pentru pensionari.
Problema nu este cine plăteşte oalele sparte de politicieni, de plătit vom plăti oricum cu toţii. Important e cum să facem să plătim cât mai puţin, iar decizia Curţii tocmai a crescut preţul acestor oale.
Dragos,
sunt unul dintre cei mai optimisti oameni pe care ii cunosc eu. 🙂 Cred ca sunt mai optimist si decat prietenul tau cel optimist (Emi Gal parca). 🙂 Insa sincer, mi se pare ca ne afundam deja din ce in ce mai mult. 🙁
Muncesc in economia reala, simt zilnic pulsul pietei pe diferite domenii…si e cam nasol…. Nici nu vreau sa ma gandesc ce va fi luni pe Bursa si pe leu.
imi pare rau ca trebuie sa vin cu o parere in contradictie cu ce scrii aici, dar e imposibil ca un drept dobandit sa fie anulat. e un principiu de drept si ma bucur ca nu am aflat despre mult hulita Curte ca ar fi uitat si despre asta. Nu, pensionarii ar fi putut merge pe urma la CEDo si toti romanii ar fi platit, mai apoi, ceea ce li se cuvenea de la bun inceput: pensia pentru care au contribuit ani la rand la sistemul de asigurari sociale.
Bunicul meu este hotarat sa renunte la pensia pe 3 luni pentru ca economia sa se redreseze. O apropiata de-a parintilor mei, care luna de luna are un venit de 300 de lei ne spunea ca ea poate sa traiasca si cu 15 % mai putini bani, ca ,,nu o lasa Dumnezeu”. Am ramas stupefiat, dar sunt oameni cu spirit de sacrificiu. Vom plati pentru lipsa de viziune din ultimii ani, dar vom iesi din aceasta perioada. Important este daca vom ajunge decimati sau ne vom mentine. Eu ii inteleg pe cei care se vaita, dar nu si pe cei care darama garduri prin felul lor de a se manifesta. Prin urmare, dati-mi voie sa adug si eu un omagiu…
constitutionalitatea unei masuri se refera la constitutionalitatea masurii, nu la valoare ei economica, nu la efectele pe termen lung sau scurt – nedemocratica ar fi fost tocmai aprecierea cauzei din aceste puncte de vedere de catre forul respectiv
deci da, logica juridica a batut-o pe cea economica, si desi acum suntem foarte preocupati de economie, nu poate decat sa ne bucure ca aceasta preocupare nu a impiedicat un aparat sa functioneze altfel decat democratic si in sfera atributiilor specifice
tonul aprecierilor din acest post ma mira si ma dezamageste totodata – era ce-i drept capra vecinului (i.e. pensionarii din magistratura) de muls, dar cu regret trebuie sa mergem toti la muls ca cica asa-i corect
Nu exista un drept la un anumit cuantum al pensiei, ci la pensie. Si cam atat. Iar acele pensii se platesc dintr-un fond la care contribuie cei care muncesc acum. Si asfel, daca cei care muncesc devin someri fondul scade si la un moment dat se cam termina. Cam asta ar fi logica economica. Iar CCR nu s-a gandit la Constitutia Romaniei, ci la propriile buzunare ca sa nu mai vorbim degeaba de principii cand e vorba de bani. Si da, avem unul din cele mai incompetente guverne, iar la comunicare e varza. Dar asta nu scuza cu nimic faptul ca magistratii au hotarat ca ei merita pensii speciale. Si nimeni nu a zis ca e vreun conflict de interese in aceasta decizie. Ca pe vremea boierilor.
@petrisor ai zis “Ca la putere s-au perindat toti incompetentii timp”.
NU s-au perindat, ci au fost alesi timp de 20 de ani. Un popor care l-a votat pe iliescu de 3 ori, pe basescu de 2 ori (si geoana ce statea in umbra lui iliescu acum ultima data aproape a castigat) isi MERITA soarta.
Ete na, si de cand ar trebui Curtea Constitutionala sa-si intemeieze rationamentele pe motive economice? Inteleg de la nea caisa sa faca o asemenea confuzie, dar la case mai mari parca nu se face 🙂