A fost odată ca niciodată – că dacă n-ar fi fost, nu s-ar fi repetat – în anul 2008, într-o țară pe nume Estonia, s-a înfăptuit cea mai tare campanie de curățenie pe care am văzut-o. Nu era înainte de Paști sau Crăciun și nu era vorba de curățenia locuinței, a mașinii și acvariului, ci de curățarea întregului teritoriu al Estoniei, cu excepția zonelor locuite. Și, culmea, toate astea într-o singură zi!
Și pentru că a ieșit foarte foarte bine, isprava s-a pus în scenă și în alte țări europene, iar anul acesta a venit vremea României . Poate fi o surpriză de proporții să aplicăm curățenia generală într-o țară în care majoritatea „joacă murdar”, dar este o ocazie deosebită să ne aratăm, nouă înșine, în primul rând, că nu suntem buni numai să strigăm „arde!”, dar eventual să și salvam ce putem.
Let’s do it, Romania! este un proiect foarte ambițios care are în primul rând nevoie de o participare în număr cât mai mare, din partea tuturor cetățenilor. Sunt chemați „la arme”: autoritățile locale, firmele private, operatorii de salubritate, persoanele publice, mass media și întreaga populație responsabilă. O adevarată mobilizare generală, pentru că, leacul trebuie să fie pe măsura maladiei și ca în medicină, metoda impune mai întâi analiza și diagnosticul și apoi tratamentul și concluziile.
Așadar după mobilizarea generală se va trece la cartarea locurilor de unde vor fi adunate grămezile de deșeuri. Adică grupurile organizate de voluntari, pe biciclete și înarmați cu GPS-uri vor „scana” teritoriul, marcând punctele în care vor da peste gunoaiele „inamice”. Din rezultatele obținute pe cele 8 zone în care va fi împărțit teritoriul, se va alcătui o hartă a gunoaielor care, în etapa activă a proiectului, vor fi colectate de grupurile de voluntari și procesate cu ajutorul operatorilor de salubritate, reciclatori, colectori etc. Ca în orice campanie „legendară” există și o zi anume în care se va declanșa „atacul final” asupra gunoaielor și anume 25 septembrie, anul curent.
În ideea că o singură floare bucură sufletul, dar nu aduce primăvara, obiectivul cel mai ambițios al acestui proiect este dincolo de curățenia pusă la cale mesteșugit și înfăptuită într-o singură și anumită zi. Scopul pe termen lung este să atragă atenția cetățenilor asupra importanței conservării mediului și de a reaminti autorităților care sunt riscurile depozitării neconforme a deșeurilor. În concluzie, pentru curățenia de azi și responsabilitatea de mâine, la arme cetățeni! Let’s do it, Romania!
Dar o campanie Stop cojilor de seminte cand faceti ?
Intr-un parc bucurestean prin care ma plimb, des vad oaemeni lasand o dara de seminte in urma. “Jandarmi” de la Staso Protect trec pe langa ei si nu se intampla nimic … pentru ca de multe ori si ei sparg seminte.
In alte orase mai in vest scuipatul pe strada se plateste cu peste 100 euro. Doar amenzile pot face Bucurestiul mai curat. De vorbit cu primarul.
Ma surprind copacii care de cate ori aud despre o initiativa pozitiva, simt nevoia s-o spurce in loc sa puna mana (sau macar gandul) sa construiasca.
Cat despre “s-o facem curata”, eu propun “s-o facem intai lata”! 🙂
Mi se pare buna initiativa si tin sa te felicit pentru tenacitatea cu care reusesti sa pui pe roate astfel de activitati pozitive.
Din pacate insa, eu unul sunt foarte sceptic si nu cred ca asa ceva va merge in Romania. Motivul este unul evident: avem prea multe gunoaie. Pe orice strada, in orice zona, in centru sau la periferie, langa Primaria Generala, in parcuri, oriunde te uiti sunt gunoaie. Cred cu tarie in parerea prietenului de mai sus, amenzile sunt cele mai bune solutii.
Madalina Manole moare pe 14 iulie,iar tu strigi vive la France!
@Marcel, mulţumesc pentru felicitări, dar este integral iniţiativa Lianei Buzea şi a celor de la EcoAssist.
Multumim pentru sustinere, Dragos!
O mica corectura – nu este integral meritul celor de la EcoAssist, mai ales ca din cei peste 200 de organizatori doar 3 sunt membri ai acestui ONG. De altfel, sunt peste 25 de ONG-uri implicate in proiect, cei mai multi organizatori fiind insa persoane fizice, fara vreo afiliere.
Noi preferam sa il numim o initiativa a “societatii civile” 😉
am vazut la cei implicati in acest proiect un entuziasm cum nu am mai vazut in ultima vreme in tara asta. Sunt implicati oameni care-si pun talentul si experienta la lucru…iar entuziasmul calm al unor profesionisti poate muta muntii din loc:-)