Sir Ken Robinson este una dintre cele mai respectate voci în domeniile educaţiei şi al creativităţii în întreaga lume. După discursul lui iconoclast de acum 4 ani, Sir Ken revine la TED cu o nouă provocare.
Un sistem educaţional creat pe modelul industriei fast-food nu poate fi reformat, spune el. Avem nevoie de o revoluţie – sistemul trebuie regândit din temelii.
În fiecare zi, peste tot în lume, copiii noştri îşi aşază visurile la picioarele noastre. Ar trebui să păşim uşor.
Nu cred ca are ascultatori.Traim intr-o lume in care zicem multe,dar facem putine.Exact precum candidatele la Miss World,vorbim despre pace in lume,ecologie,protectie,dar o facem ca da bine.Ii lasam pe bietii copii sa viseze,le intretinem visele,dar…doar atat.
Sir Ken Robinson spune: “Education reform movements are often based on the fast food model of quality assurance: on standardization and conformity. …Standardization tends to emphasize the lowest common denominator.”
Este greu de negat utilitatea asigurarii unor cerinte/standarde minimale in educatie. Ca unii se limiteaza doar la acestea e alta poveste.
Reforma educatiei in Europa pune pret pe asigurarea calitatii: ceea ce este comun este minimal (standard, regula, cerinta), dar ceea ce este specific (fiecarei institutii) poate fi fixat oricit de sus. Nivelul sustenabil al performantei diferentiaza institutiile si sistemele intre ele. In educatie, nu s-a pus problema ca standardele sa fixeze si nivelul maximal al prestatiei educative.
Doar la Poplaca si in Piata Victoriei administratorii educatiei taie resurse, fara a regla si obiectivele. Sunt fericiti ca la scoala copiii primesc un corn si mai nou un mar. Pina la manuale digerabile mai este cale lunga…Tot acolo se confunda performanta de exceptie (rezultatele olimpicilor) cu performanta comuna a sistemului (40% analfabeti functionali la 15 ani).
o cu totul alta perspectiva care te pune pe ganduri ……mai greu de aplicat pe scara mare, dar inceputa la scara individuala poate ajunge si la scara mare.
De cand l-am vazut pe blog nu mai contenesc sa-l mai ascult.
Multumesc frumos!