Încă un cuvânt despre post

Am scris acum câteva zile despre rolul postului în purificarea organismului şi despre cum dieta de post contemporană reuşeşte de cele mai multe ori să rateze acest obiectiv.

Ştiu, însă, bine că cei mai mulţi dintre creştini postesc pentru a-şi curăţa sufletul, nu maţele, lucru care mi se pare, din nou, absolut respectabil în legătură cu această instituţie a credinţei.

Pe de altă parte, eu nu reuşesc să observ în timpul marilor posturi vreo îmbunătăţire a climatului social, ceea ce, pentru un popor majoritar creştin, mi se pare puţin cam trist.

Nu vreau să arunc cu piatra, dar tare m-aş bucura să-i văd pe cei cu frica lui Dumnezeu luând mai în serios cuvintele Sf. Ioan Gură de Aur:

Postiţi? Arătaţi-mi-o prin fapte. Prin care?, veţi zice.

De vedeţi un sărac, aveţi milă de el, un duşman, împăcaţi-vă cu el, un prieten înconjurat de bun nume, nu-l invidiaţi (…).

Nu numai gura voastră să postească, ci şi ochiul, şi urechea, şi picioarele, şi mâinile, şi toate mădularele trupului vostru. (…)

A posti pentru ureche înseamnă a o astupa pentru vorbirile de rău şi pentru zavistii. “Nu aplecaţi urechea voastră la vorbirile deşarte” – este scris. Gura, pe de altă parte, trebuie să postească de sudalme sau alte vorbiri ruşinoase.

La ce bun să te ţii de la carne de pasăre şi de la peşte, de-ţi vei sfâşia şi ucide pe fratele tău?

(…) E un obicei răspândit în vremea postului mare, de a ne întreba unii pe alţii câte săptămâni am postit. Şi auzim pe unii: o săptămână, pe alţii: două, pe unii: toate. Dar unde-i prisosirea, dacă săvârşim postul cu mâinile goale de fapte bune?

Când cineva îţi va zice: “Eu am ţinut tot postul”, răspunde-i: “E aveam un duşman şi m-am împăcat cu el, obişnuiam să bârfesc şi m-am oprit, suduiam, şi m-am lăsat”.

De fiecare dată când aud corul claxoanelor şi al înjurăturilor din trafic într-una din zilele Postului Crăciunului, mă gândesc la vorbele Hrisostomului şi mă întreb câţi dintre şoferi ţin post cu maţele, dar nu şi cu sufletul.

  1. Da, ai mare dreptate cu aceasta postare! De la altele ar trebui sa ne abtinem, pe langa mancare! Imi place citatul ales de tine. Si ma duc cu gandul la un alt citat, chiar din Sfanta Scriptura, cartea lui Isaia, capitolul 58.

  2. Sincer aveam alte asteptari de la d voastra d le ,ma simt profund dezamagita si intrigata totodata de concluzia pe care ati traso din post,si ca sa o luam un pic cu cap si dreapta socoteala,ar fi cam asa:cand postesti,intra in camara ta roagate si caiestete de pacatele tale,nu trebuie trambitat si spus la nimeni,nu este o competitie este o stare si numai cine constienizeaza acest lucru poate indeplini corect si frumos ceea ce numiti voi post ,postul are mare rol,unu pentru despatimire,alungarea diferitelor stari sufletesti si trupesti,si mai ar fi un aspect primordial”nu judeca “,sper sa luam aminte si sa avem o vedere clara si nu sa gandim fiecare dupa cum vrem ,aceste lucruri sunt foarte clare si foarte simple dar complexe pentru cine vrea sa arunce cu noroi in semeni sai”nu uita toti murim,nimeni nu este muritor,si un cuvant foarte frumos din parastas spune asa,cine este imparatul sau sluga…..morti suntem egali”

  3. @Anghel Si inca un sfat, cand postesti, citeste si o carte, de preferabil in romana si scrisa corect, poate se lipeste ceva si de dumneata. Cred ca si biblia ajuta…

  4. Zâna Bună Rău

    Rațiunea ar trebui sa fie suficienta pentru a face acele fapte bune, fara sa mai fie nevoie sa fim impinsi de la spate de vreun sfant sau altul.

  5. Matele par a fi mai mereu goale … la cei nemultumiti. Vorbele lipsite de sens, sau de un sens adevarat si….faptele sunt mai degraba egocentriste, nefocusate pe ideea de grup/echipa. Postul… ar fi indicat sa fie o cura de detoxifiere a tot ce nu se invarte in jurul ideii de eu, eu eu… ci si de celalalt.

  6. nu cred ca este cazul sa judecam, fiecare cum si cat poate, deocamdata sa (ne) multumim pentru efort lor, pentru straduinta, mai mult decat atat noi stim ca odata cu schimbarea dietei (brusca) apare si un deficit de elemente nutriente in organism, se “prabuseste” metabolismul, de aici si starile de nervozitatea, depresie, agresiune mai accentuate. sa le dam totusi o sansa celor care tin postul “contemporan” caci macar ei au avut curajul sa il inceapa.

  7. basic instinct

    ispitele sunt pe potriva in post.
    p.s. daca scopul este bun poti folosi si clacxonul 🙂 daca nu il judeci prea mult si ci indirect il ajuti sa nu mai greseasca.

  8. U’ doin’ it Wong.
    Swearing is a gut reaction. And since the gut is spiritually purified, you should consider weather the insults Romanians habitually exchange, at those times, are perhaps more zen.

  9. Cine vrea o schimbare trebuie să o facă în stilul de viaţă.E ca şi cum te chinui cu nu ştiu ce dietă şi după aceea mănînci până nu mai poţi. Cam aşa e cu postul. Odată ce-i înţelegi rostul, nu ai cum să nu te schimbi.

  10. Sunt de acord cu tine doar patial. Postul nu inseamna o alimentatie substituita si burta plina cu fasole care sta sa crape si tocmai de aceea postul adevarat inseamana o pedepsire in mod voit asupra corpului nostru. Pentru ca atunci cand corpul este flamand si lipsit de puteri este infranat de la pofte trupesti, la fel si mintea este infranata de la lucruri rele.

  11. Nici nu vom vedea vreodata o imbunatatire a climatului social si asa mai departe doar pentru ca suntem in post, si asta pentru ca postul este impus de traditie si nu de un for interior. Daca tot te decizi sa fii bun, cred ca ar trebui sa o faci in tot timpul anului. Restul e ipocrizie; constiinta nu apare si dispare dupa cum vine si pleaca Pastele sau Craciunul.

  12. @Alina
    sa nu mananci cadavre nu e o pedeapsa. sa le mananci, poate..

    viziunea asta post=pedeapsa mi se pare gresita. poistul este, dimpotriva, un lucru cat se poate de benefic, un cadou. si nu stiu cata legatura are cu a fi flamand. se poate manca foatre bine si exclusiv vegetal.

    or fi romani traumatizati de lipsa de carne din trecut si astfel asociaza bucatile din foste animale (cum zicea ada milea) cu bunastarea. iar spanacul si conopida cu saracia.

  13. Eu nu tin post, nici macar nu ader la idea de post sau multe alte norme, cerinte ale religiei (asta pentru ca nu ader la normele nici unei religii).

    As vrea numai sa observ poate cum schimba postul realitatea sau oameni intr-o tara care desi majoritar de alta religie nu este nici pe departe practicanta in forma ei extrema (ma refer la musulmani si ma refer la Turcia). Atmosfera din luna lor de post care este intradevar un test de suferinta (fara a manca si a bea nimic de la rasarit pana la apus), seara la spargerea postului zilnic exista tendinta de a se imparti mancarea cu alti oameni, de a o face in comunitate (si sunt pretutindeni locuri in orice oras, orasel unde oameni mananca impreuna cu mancarea adusa de ei sau oferita de primarie, institutii, firme in traditia postului- adunari unde nu sunt doar cei care practica postul. Pentru ei este o luna de a ne uita la cei mai slabi sau mai jos decat noi si pentru a fi solidari prin fapte. Exista un respect general pentru aceasta luna si ce inseamna ea chiar daca nu practici postul.

    Aveam niste prieteni care lucrau la politie si in medicina legala (numarul de crime sau ilegalitati scade de cel putin 3 ori in luna ramadamului.

  14. @ilaura
    Tocmai asta ziceam, poti sa fii si ghiftuit si de la conopida si de la varza, ceea ce nu mai reprezinta post. Cand esti satul ispitele vin mult mai usor. Exemplu- poftele trupesti vin cand esti flamand? Nu! sau daca da-vin mai greu.

  15. pasajul este f. inspirant. insa din pacate, si faptele pot fi mimate, sau imitate. esenta cred ca este schimbarea mintii, metanoia; and this change of mind, of a way of thinking leads to a change of being (actions). Isaia 58, cum spunea cineva mai devreme arata asta.

    mai trebuie sa spun, ca mi se pare ciudat ca intr-o discutie despre post si credinta, sa trimiti pe cineva sa citeasca alte carti si nu BIblia. (asta in legatura cu un comentariu facut mai devreme)

Leave a Reply