Într-un interviu pe care i l-am luat acum cinci ani pentru Tabu, Mario Vargas Llosa descria în felul următor simptomatica universală a îndrăgostelii:
“Când te îndrăgosteşti, trăieşti o exaltare specială a vieţii, viaţa devine mai plină de sens, simţi că ea merită trăită şi că întreaga existenţă care te înconjoară capătă un înţeles aparte. Iar experienţa iubirii îţi poate da un impuls fantastic, vrei să faci lucruri, să depăşeşti obstacole, te simţi brusc mult mai bine echipat pentru a face faţă dificultăţilor şi frustrărilor din care e compusă viaţa de zi cu zi a oricăruia dintre noi.”
Poate că nu v-a trecut prin minte, dar “experienţa iubirii” povestită de scriitorul peruvian seamănă leit cu experienţele descrise de consumatorii de droguri. Înlocuiţi “iubire” cu “cocaină” sau cu “amfetamine” şi pasajul rămâne la fel de coerent.
Asta n-ar trebui să mai surprindă pe nimeni în secolul 21. Deşi drogurile şi iubirea sunt păţanii diametral opuse, biochimia din spatele lor este mult mai asemănătoare decât credeau părinţii noştri. Psihiatrul Michael Liebowitz, autorul cărţii “The Chemistry of Love” (citez din “Our sexuality” de Karla Bauer şi Robert Crooks), a descris încă din 1983 rolul central pe care-l joacă în timpul îndrăgostelii aceiaşi neurotransmiţători care sunt responsabili de efectele pe care drogurile le au asupra creierului uman: dopamina, norepinefrina şi feniletilamina.
Aceleaşi rotiţe care-i fac să viseze pe varzomanii din Vamă şi să danseze pe aladinii de club din Mamaia sunt cele care ne pun un zâmbet tâmp pe faţă şi ne fac să plutim la începutul oricărei poveşti romantice.
Tot ele sunt responsabile şi de imaginea aureolată pe care o proiectăm asupra persoanei iubite. În primele trei luni de romanţ, nimeni nu judecă limpede, fenomen descris, în egală măsură, de Eminescu (“C-un zâmbet faci gândirea să se-mbete”) şi de Rică Venturiano (“De când te-am văzut întâiaşi dată pentru prima oară, mi-am pierdut uzul raţiunii…”).
Obiectul atracţiei noastre suferă un vremelnic un proces de beatificare. Eminescu:
“Te-aş acoperi toată cu sărutări, cum argintarii îmbracă cu pietre scumpe icoana Maicii Domnului”
“Tu eşti regina stelelor din cerul meu şi regina gândurilor mele”;
Rică:
“Tu eşti angelul visurilor mele, tu eşti steaua, pot pentru ca să zic chiar luceafărul, care străluceşte sublim în noaptea tenebroasă a existenţii mele, tu eşti…”.
De altfel, îndrăgostiţii nu sunt singurii care văd enorm şi simt monstruos atunci când au creierul îmbibat cu feniletilamină. Sub influenţa stupefiantelor, batonul de ciocolată devine un fel de Sfânt Graal al fumătorilor de iarbă, iar başii electronici un fel de Trâmbiţă a Învierii pentru amatorii de droguri energizante.
Totuşi, o diferenţă majoră între droguri şi îndrăgosteală este că efectul primelor nu durează foarte mult. Sigur, nici euforia romantică nu are termen de garanţie nelimitat, dar trei luni sau trei ani sunt cu siguranţă de preferat celor câteva ore de distracţie pe care ţi le pot oferi drogurile.
Pe de altă parte, ceea ce i se întâmplă îndrăgostitului după expirarea termenului de garanţie seamănă, din nou, cu experienţa fratelui său drogat. Doctorul Liebowitz a observat că aceeaşi panică, aceeaşi disperare şi aceeaşi suferinţă care însoţesc pierderea unei relaţii de dragoste pot fi regăsite în sevrajul unui fost consumator de amfetamine.
Asta se întâmplă din cauză că în creier există un mecanism care previne “supra-încălzirea”: dacă este expus vreme îndelungată la torenţi de neurotransmiţători, creierul se desensibilizează şi nu-şi mai poate induce starea de bine în condiţii de stimulare normală. Lipsa de chef şi cheful schimbător vin astfel să completeze un tablou clinic care este perfect complementar zâmbetelor tâmpe şi plutirii de la începutul relaţiei.
În această perioadă, cea mai spectaculoasă mi se pare schimbarea cu 180 de grade a perspectivei idolatre asupra celui sau celei care fusese până mai ieri “odor în codru de tâlhari”:
“Căci azi le semeni tuturor la umbră şi la port, şi te privesc nepăsător c-un rece ochi de mort.”
N-am scris ca să strivesc corola de minuni a dragostei. Nu cred că sonetele lui Shakespeare vor putea fi vreodată recodificate folosind simboluri din tabloul lui Mendeleev. Dar cred că ne ajută să ne luăm mai puţin în serios dacă aruncăm din când în când o scurtă privire în culisele îndrăgostelilor noastre.
În plus, cu cât ştim mai multe, cu atât ne dăm seama de cât de puţine ştim, de fapt. Încă nu există, de exemplu, o teorie care să explice la nivel biochimic cum se face că ne îndrăgostim de anumiţi oameni şi nu de alţii. Suntem, în această privinţă, la fel ignoranţi sau de înţelepţi ca marele Will, care, în “Visul unei nopţi de vară”, a pus totul pe seama unei flori:
Cei cărora pe genele-adormite
Le picuri sucul florii fermecate
Se-ndrăgostesc de cea dintîi făptură
Pe care-o văd cînd se trezesc din somn.
Restul e tăcere.
:: The One, noiembrie 2010
Nu neg natura biochimica a omului.
Totusi, as vrea sa stiu daca s-a inventat vreun elixir al dragostei — iau o pastila si ma indragostesc.
E bine sa nu pui carul inaintea boilor totusi — transpir pentru ca fac efort sau fac efort pentru ca transpir.
Nivelul ridicat al unor neurotransmitatori cauzeaza “indragosteala” sau “indragosteala” cauzeaza nivelul ridicat al unor neurotransmitatori?
Mai conteaza ce anume declanseaza euforia?! Cu cat racaim mai mult in alchimia dragostei, cu cat o transformam in ’10 chestii pentru a-ti cuceri perechea perfecta’, cu atat ne indepartam de adevarata esenta care este insasi dragostea (inoportuna, indecisa, pretentioasa, zeflemitoare, aroganta, puternica, sensibila, obositoare si totusi atat de frumoasa).
imi place ce a zis @MR…despre dragoste :)..parca o cearta …parca supara ..:))) “si totusi …”.cuv meu preferat 🙂 super 🙂
si mai e dif ca dragostea nu te omoara:d fizic zic (bine, de cele mai multe ori:-s)
oricum daca tot seamana asa de mult, si daca tot legalizeaza astia drogurile intr-o veselie, poate o sa ne trezim in curand cu magazine care vand love potions: 30 de ron pentru sentimente minunate. mai luati, mai luati:>
nici mie nu mi-a placut chimia, Dragos, dar Mendeleev a intocmit un tabel, nu a pictat un tablou…
…dar ce mai conteaza cand zambesti asa ?
@George, mie chiar mi-a plăcut chimia, mă laud şi cu un Premiu II la Olimpiada Naţională din 1997. Cred că dacă o să cauţi într-un Neniţescu din anii ’50 s-ar putea să găseşti expresia “tabloul lui Mendeleev”. Dacă nu, e o licenţă pe care mi-o asum. Zâmbind.
Vreau sa apar “indragosteala” si sa cred ca ne face sa simtim si sa plutim mai mult decat ne fac niste amfetamine.
Poate comparatiile pe care le faci aici sunt juste, poate oamenii le-au studiat si produc in creier si in corp aceleasi senzatii.
Experienta mea e doar din gradina indragostelii, in gradina cealalta n-am fost si nici nu vreau sa ajung. Cred ca e atat de mare si de frumoasa gradina indragostelii ca mereu e altfel si mai frumos 🙂 incat imi ajunge. Cred ca nu poti sa mori de prea multa indragosteala, asa cum s-ar intampla cu prea multe amfetamine.
Cred ca ele iti anihileaza o parte din simturi iar indragosteala te face mai “viu”, mai atent, mai sensibil. SImti un miros de parfum si o iei razna, ti se pare ca-l vezi pe strada si-ti sare inima din piept, nu mai continui cu alte simturi 🙂 ca nu stiu sa o spun frumos fara sa par deplasata :-).
Zicea cineva aici ca nu stie daca s-au inventat pastile de indragostire. Daa,da, sunt!!! le iei singur, fara prescriere, trebuie doar sa-ti amintesti sa le iei.
Uite ce cred eu. Cred ca te indragostesti daca vrei, daca esti dispus sa lasi pe cineva sa te cunoasca si daca vrei sa-i dai un pic din timpul tau sau pe tot. Daca ridici privirea din pamant sau o dezlipesti din oglinda care te reflecta.
Altfel, asa cum nu gasim vreme sa mergem la sala, sa gatim, sa ne vedem cu prietenii,sa citim, tot asa vom gasi si pretexte sa nu ne indragostim ca suntem prea ocupati pt asta.
Poate ne e frica sa nu o patim cumva, poate nu avem incredere, nu stiu. de ce fugim de indragostealam, uneori fara sa ne dam seama.
Daca ma uit in jurul meu as putea spune, fara sa am pretentia ca e o cercetare statistica ca eu cred ca pustanii se indragostesc mai repede pt ca nu-si pun atatea bariere ca oamenii maturi. Ori se indragostesc ei mai repede , ori nu se sfiesc sa se manifeste.
Poate ca indragosteala de dupa 30 de ani e mai trainica- adica mai pe termen lung decat cea din adolescenta…
E trist ca avem mai mult timp pt altele decat pentru indragosteala. Oricum noi ne alegem prioritatile in viata.
Si mai cred ca ochii indragostitilor sunt mai sclipitori decat ochii “consumatorilor”. Fie si doar pentru asta, votez pentru indragosteala.
Daca nu as fi deja indragostita, Dragos, cred ca m-as indragosti de tine!
You are so funny 🙂