În România, echitația a fost sportul celor cu sânge albastru, fie că a fost vorba de dresaj, săritura la obstacole, cursa de cai, călăria de anduranță, buzkasi sau călăria de agrement. În 1930, au avut loc și primele întreceri oficiale, prilej cu care a fost înființată Federația Ecvestră Română. La instalarea regimului comunist, aceasta a fost desființată. Echitația nu-și avea locul în statul socialist. Așa se face că România este singura țară europeană fără un hipodrom și cu un buget național alocat acestui sport de doar 50.000 euro pe an (în condițiile în care doar transportul unui singur cal cu avionul poate atinge această sumă).
În acest context vitreg, un grup de tineri ambițioși și-a propus să dea echitației șansa și profilul public pe care le merită. Ei organizează între 20-22 mai în comuna Hoghilag, la 16 km de Sighișoara, Transylvania International Horse Show, o competiție internațională de echitație în cadrul căreia se vor întrece 60 de participanți din 15 țări.
Am să merg și eu la acest spectacol pentru că, deși nu sunt pasionat de călărie, sunt fascinat de energia acestor tineri, de efortul și de pasiunea pe care sunt în stare să le dedice acestui sport.
Mai vreau să salut și implicarea Ministerului Turismului în susținerea acestui eveniment. Cu astfel de proiecte devenim mult mai credibili în a-i convinge pe străinii pretențioși să ne viziteze țara.
Concurenții din Belgia, Canada, SUA, Egipt, Franța, Germania, Olanda, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Luxembourg, Bulgaria, Elvetia, Turcia, Spania și România vor avea la dispoziție 80 de cai de rasă pentru a participa la probe de dresaj, obstacole și cross-country. Competiția va avea o secțiune de probă completă și o secțiune dedicată studenților.
Evenimentul va fi acompaniat de o serie de manifestări culturale care vor avea loc simultan în Sighișoara: concerte de pian, spectacole de improvizație, concerte de folk, ateliere de jonglerie, lansări de carte, expoziții de fotografie și pictură. Spectatorii se vor putea plimba cu baloane cu aer cald sau cu bicicleta pe trasee turistice care includ obiective turistice, culturale și religioase.
Echipa proiectului este formată din Avalon Communications, Federația Ecvestră Internațională, Federația Ecvestră Română, Association Internationale des Etudiants Cavaliers și Cross Country Farm, în parteneriat cu Ministerul Turismului.
Biletele au fost puse în vânzare în rețeaua Cărturești, la sediul Avalon din Str. Știrbei Vodă nr. 72, Sector 1, București, tel 0731.377.765 și Casa Cositorarului din Sighișoara, tel 0721.818.695. Numărul de locuri este limitat la 700.
Evenimentul va fi transmis în direct pe www.transylvaniahorseshow.ro
Avem o tara extraordinara, pacat de noi ca nu stim cum sa ne bucuram de ea:(