Săptămâna trecută am fost într-o scurtă vizită la Chișinău, la Balul Caritabil organizat de Hospice Angelus, echivalentul din Republica Moldova al Hospice Casa Speranței din România. Ambele organizații, care oferă îngrijiri paleative bolnavilor în fază terminală, au fost înființate de Graham Perrols și sunt patronate de Prințesa Marina Sturdza.
A fost prima vizită în Basarabia, iar Chișinăul l-am găsit exact așa cum mi l-au descris toți prietenii care l-au vizitat deja – un oraș cu farmec și cu patină cuceritoare și, mai ales, cu foarte multă verdeață. Chiar mă gândeam că ar suna puțin ciudat să apară la Chișinău o filială a Asociației MaiMultVerde. Capitala moldovenilor este deja foarte verde.
Am descoperit două femei excepționale, pe Nata Albot și pe Natalia Morari, și am avut ocazia s-o cunosc mai bine pe Sanda Filat, soția premierului moldovean. Dar despre ele am să povestesc pe îndelete în The One – ediția de iunie.
Balul Hospice Angelus, prima licitație caritabilă de o asemenea amploare care a avut loc la Chișinău, a decurs excelent, infirmând rezervele tuturor celor care se temeau că un astfel de eveniment nu va “prinde” la protipendada moldovenească. L-au prezentat Nata Albot și Andrei Bolocan, un tânăr dezghețat, cu o engleză impecabilă, a cărui prezență tonică a făcut un pandant excelent șarmului calin al partenerei sale.
Organizatorii au reușit să strângă 23,000 de euro, o sumă cu care pot trata timp de un an peste 100 de pacienți cu boli incurabile în fază terminală. Numai în anul care a trecut Hospice Angelus a tratat aproape 500 de pacienți.
Am apreciat că premierul Vlad Filat a participat la eveniment, deși era ziua sa de naștere. Vezi mai rar așa un interes caritabil la demnitarii de la București.
Penultimul obiect vândut la licitație a fost o bicicletă Author (oferită de Paralax SRL – Velo.md), pe care am pedalat de la intrarea în hotelul Leogrand până în sala de bal. Licitația a sărit repede de suma de 1,000 de euro, dincolo de care s-au mai aventurat doar Prințesa Marina Sturdza, care licita în numele Sandei Filat, și Angela Brașoveanu, proprietara punkt.md. Pentru a crește miza, am oferit celei care urma să-și adjudece bicicleta două abonamente gratuite pe viață în rețeaua Cicloteque pentru a se putea deplasa pe două roți și la București, nu numai la Chișinău. A câștigat Angela Brașoveanu, care a oferit 1,550 de euro.
Sâmbătă am ajuns la invitația Natei Albot la conferința TED-x, unde am asistat la câteva prezentări mai percutante decât orice am mai ascultat la evenimente similare din România. Ideile lui Sorin Hadârcă, expert în politici publice și cititor de cursă lungă, și ale lui Alexandru Zgardan, profesor cu studii la Washington University și creatorul primului sistem de pensii private din Republica Moldova, mi s-au părut cu adevărat valoroase. Dacă vor fi încărcate pe net, am să le împărtășesc cu voi.
Privind în urmă, am petrecut mai puțin de 48 de ore la Chișinău, dar am descoperit o energie care mă vă inspira încă multă vreme. De-abia aștept următoarea vizită!
Ne bucuram ca ti-a placut, Dragos, si te asteptam inapoi 🙂 Trebuie sa vezi si cetatea de la Soroca, bisericile din stanca de la Orheiul Vechi, sa mananci niste bunataturi moldovenesti si sa incerci vinul de casa 🙂 (dar nu la volanul bicicletei)
Mersi pentru apreciere. Numai că de multă vreme nu mai sunt „pe lângă Banca Națională”. Adevărat, acolo mi-am început cariera, dar m-am mișcat de pe acel loc încă în 2003.
Ping-Pong – Chişinăul meu (deja la a treia vizită 🙂
http://marshrutka.ro/?p=62
+ floreşti, teleneşti, tiraspol / transnistria
Moldova are ceva aparte, nu stiu, acel ceva unic, si pe langa asta mai are si femei frumoase
@Zenu, mulțumesc, am corectat.