Din şase în şase ore un bebeluş este abandonat în maternitate. Pare înspăimântător. E mai bine decât era acum cinci ani, când la fiecare două ore un bebeluş era abandonat într-o secţie de maternitate în România.
Avem 40 de mii de copii lăsaţi în grija statului. Sună enorm? Am făcut progrese uriaşe. Acum zece ani erau peste 100 de mii.
Că suntem una dintre ţările cu cea mai mare rată a abandonului din Europa, se ştie. Întrebarea este cum ne creştem aceşti copii abandonaţi.
Ieri seară am primit un răspuns îmbucurător la această întrebare foarte gravă în cadrul unui eveniment găzduit de ES Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii, la reședința sa. Pe lângă activiștii civici, oamenii politici și oamenii de afaceri veniți să salute începutul unui program care va avea consecințe istorice, au fost prezenți prieteni vechi și noi ai organizației HHC România: Prințesa Marina Sturdza, Amalia Enache, Oana Cuzino, Adela Popescu, Paula Herlo, Andreea Pătrașcu, Cabral, Virgil Ianțu, Zoli Toth.
Despre ce este vorba?
România s-a angajat în faţa Uniunii Europene să închidă toate instituţiile de tip vechi şi să construiască medii cât mai apropiate de o casă adevărată în care copiii abandonaţi să trăiască precum într-o familie.
Două organizații britanice, Hopes & Homes for Children (HHC) și Absolute Return for Kids (ARK) și-au propus să ajute România să devină prima ţară din estul Europei care să pună capăt instituţionalizării copiilor în centre mamut. Scopul HHC & ARK este să închidă până în 2020 toate instituţiile de tip vechi rămase în România. ARK investește în acest program 12 milioane de euro.
Din 2002, cele doua organizaţii au sprijinit închiderea a 19 instituţii tip mamut în România, au scos aproximativ 2.000 de copii din instituţii şi le-au oferit şansa de a trai în familii sau de a beneficia de case de tip familial de o calitate înaltă, special concepute pentru nevoile lor. De asemenea, au prevenit intrarea în sistem a peste 5.500 de copii.
Ca urmare a semnării acestui parteneriat, aceste activităţi vor fi acum extinse şi vor include un program naţional de instruire a personalului din serviciile sociale locale şi judeţene. Până în 2014, 13.800 de copii şi tineri vor avea o viaţă mai bună.
În următorii patru ani, HHC şi ARK vor preveni intrarea în sistem a 6.000 de copii, vor ajuta 800 de copii să părăsească instituţiile şi vor îmbunătăţi calitatea îngrijirii a 7.000 de copii aflaţi azi în grija statului.
Pe termen lung, acest plan ambiţios va aduce o schimbare de durată şi sustenabilă pentru sistemul de protecţie a copilului din Romania, transformând vieţile copiilor care trăiesc încă în instituţii mamut. În astfel de instituţii mai trăiesc încă 10.833 de copii.
la cabral trebuia sa scrii, cabral, impreuna cu o gargarita.
Nu s-ar putea face voluntariat in maternitate? Cine stie cum se procedeaza? Cui ar trebui sa ma adresez?