Poate că Moldova-i, de fapt, a urmașelor urmașelor lor.
“Care e legătura dintre broaștele țestoase și moldoveni?”
întreabă de pe scena TED-x Alexandru Zgardan, profesorul cu studii la Washington University și proprietarul primului sistem de pensii private din Republica Moldova.
“Și țestoasele și moldovenii sunt pe cale de dispariție. Nu mă credeți? Am să vă dovedesc cu cifre!”
Lumea din sală pare amuzată, doar bandana roșie de lângă mine se apleacă concentrată în față pentru a urmări și mai bine piramida populației, pe care Zgardan își construiește argumentul.
În anii ’80, Moldova a cunoscut, ca și România, o natalitate flamboyantă, un fenomen “baby-boom”. Ei sunt generația de oameni tineri din zilele noastre și, tocmai din cauză că sunt atât de numeroși, lucrurile au început să se miște spre bine în mica republică.
“Dar priviți ce vine după ei!”
Zgardan arată acum cu degetul curba care descrește vertiginos în dreptul adolescenților, al copiilor și al bebelușilor. Peste 10 ani populația adultă activă se va subția îngrijorător. Peste alți 10, ea va deveni străvezie. Sub bandana roșie de lângă mine, fruntea se încrețește. Profesorul Zgardan continuă:
“Știu ce reacție ar avea cei mai mulți dintre moldoveni la povestea asta, dar nu pot s-o zic în engleză. Sună așa: «Are să hie ghini…» Dar nu e așa, adevărul e că n-are să hie ghini di loc.”
Lumea din sală explodează într-un râs zgomotos. Bandana roșie râde în sfârșit, cu poftă.
O cheamă Nata Albot și, spre rușinea mea, nu știam mai nimic despre ea înaintea acestui voiaj la Chișinău, deși e unul dintre cei mai cunoscuți oameni din Republica Moldova. A condus vreme de 9 ani postul Pro FM, a produs și a prezentat nenumărate proiecte de televiziune (între care și “Fabrica de Staruri”, alături de Andreea Raicu), iar acum face un show de divertisment pe unul dintre puținele canale TV care insistă să difuzeze conținut local*.
Abia după ce ne-am despărțit, am căutat mai multe despre ea pe Internet și mi-am dat seama că notorietatea de care se bucură și șarmul pe care-l degajă în cantități impresionante (ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat) i-au câștigat un statut de divă în sufletele moldovenilor. Evident, nimic din comportamentul ei nu-mi sugerase că aș fi avut de-a face cu altcineva decât cu un simplu jurnalist de televiziune.
Dar nu asta m-a impresionat cel mai tare la femeia care și-a construit la doar 31 de ani o carieră pe care alții n-o pot avea nici la 50. Ci faptul că, în tot acest maraton profesional și-a păstrat răgazul pentru a naște trei copii, dintre care pe ultimul l-a născut acasă, asistată de soț și de moașă. Pentru că așa a vrut ea. Așa că, atunci când profesorul Zgardan a ajuns cu demonstrația sa acolo unde simțeam cu toții că va ajunge (“Această generație de baby-boomers poate să genereze, peste 30 de ani, o nouă generație de oameni tineri”), Nata, femeia cu bandană roșie care stă lângă mine, nu s-a simțit deloc cu musca pe căciulă. Ea și-a făcut datoria.
Lângă Nata stă Natalia, o rusoaică frumoasă desprinsă parcă din șlagărul omonim al lui Gilbert Becaud. Dar aparențele înșală. Natalia nu e rusoaică, deși și-a dat licența la Universitatea Lomonosov din Moscova și a locuit acolo mai mulți ani. Natalia Morari e moldoveancă. Și nu e doar frumoasă și deșteaptă, e și foarte curajoasă.
Președintele Putin a expulzat-o în urma unor articole în care descria felul în care Kremlinul finanțează ilegal partidele loiale din “opoziție”. La Chișinău s-a numărat printre inițiatorii revoluției-Twitter de acum doi ani din Piața Marii Adunări Naționale, a fost arestată la domiciliu și acuzată de “uzurparea puterii de stat”. Astăzi, la doar 27 de ani, Natalia este unul dintre cei mai respectați jurnaliști din Moldova. După ce m-am întors și am citit toate lucrurile astea pe Internet, i-am scris că sunt absolut impresionat de povestea ei și că sunt mândru că am cunoscut-o. Mi-a răspuns, cu aceeași atitudine “no-bullshit” cu care i-ar fi tăiat, probabil, macaroana și lui Putin: “Come on…”
Câteva scaune mai încolo, tot pe rândul al treilea, stă Sanda Filat, soția premierului moldovean. Am cunoscut-o la București, la Festivalul Brazilor de Crăciun, unde venise pentru a atrage fonduri în numele organizației “Salvați Copiii” din Moldova. Cu o seară înainte o revăzusem la primul bal caritabil organizat de Hospice Angelus la Chișinău. Deși era ziua de naștere a premierului, veniseră amândoi. Înclin să cred că ea îl convinsese. S-au retras puțin înaintea licitației, dar doamna Filat a rugat-o pe Prințesa Marina Sturdza să liciteze în numele ei pentru cauza îngrijirii paleative a bolnavilor în fază terminală.
A doua zi am fost surprins s-o regăsesc în publicul conferinței TED-x, venită să asculte, ca noi toți, ce aveau de spus niște oameni admirabili. Nu cred că, în ultimii 20 de ani, România a avut o soție de președinte sau de premier cu o inteligență publică și o prezență comparabile cu ale Sandei Filat.
Am stat la Chișinău mai puțin de 48 de ore și am cunoscut trei femei excepționale. Îi datorez această întâmplare fericită Prințesei Sturdza, o femeie cu un destin exemplar, care și-a extins de mai mulți ani activitățile caritabile și peste Prut. Cu astfel de femei, cu astfel de energii, eu nu mă tem pentru viitorul Moldovei, așa că îmi permit să-l contrazic pe profesorul Zgardan. Are să fie ghini…
:: The One, iunie 2011
* între timp, Nata a fost numită producător general al canalului Jurnal TV.
Intr-adevar, strasnice! Ma bucur ca ai scris despre ele, femei precum acestea merita mai multa atentie si reprezinte modele valoaroase pentru generatiile actuale.
Multumim pentru cuvintele frumoase, Dragos:)
Dupa cum zicea cineva: nasc si la Moldova oameni. 🙂
Femeile din moldova sunt puternice si destepte pentru ca au reusit intotdeauna sa vada dincolo de barbati cu bani, saloane scumpe si toale de firma. Ele isi gasesc un rost in viata intr-un mod absolut fabulos: se casatoresc de tinere, au facultati terminate, nasc cate 2-3 copii, sunt gospodine, si in acelasi timp se imbraca cu stil, au intotdeauna manechiura impecabila si stiu cum sa cucereasca orice barbat cu bani.
P.S. Numai ca eu nu sunt de acord cu titlul. In moldova strasnic=groaznic, oribil. 😀
ludmila, ori cu bani ori fără îl preferă pe Bărbat?:) Te contrazici, se pare.
şi ce cred ele despre noi celelalte, nemoldovence?:)
Mi se pare nedrepta interpretarea aceasta, cu moldovence si nemoldovence…