În lamentația generală despre cât de prost e litoralul românesc, lumea pare să creadă că Marea Neagră se întinde în nord doar până la Constanța.
Pe vremea când lucram la “Salvați Delta” îmi venise ideea unei campanii pe care cred și astăzi că ar trebui s-o facă Ministerul Turismului. Niște outdoor-uri cu fotografii seducătoare din Delta Dunării amplasate în Bulgaria pe drumul spre Albena, spre Nisipurile de Aur, spre Burgas. Textul, în limba română, ar fi sunat așa:
“Nu știți ce pierdeți”.
De 6 ani de când îmi petrec cel puțin două mini-vacanțe de vară în Delta Dunării sunt siderat de importanța încă prea mică pe care strategii turismului românesc o atribuie acestei minuni pe care natura a creat-o la gurile marelui fluviu. E drept că majoritatea covârșitoare a turiștilor se înghesuie pe plajele dintre Mamaia și Vama Veche, dar asta nu înseamnă că la nord de Năvodari nu e nimic de văzut. Adevărul e că mai mult de jumătate din litoralul românesc nu e așa de prost precum se spune, e doar puțin cunoscut pentru că e foarte prost promovat. În plus, Delta Dunării nu înseamnă doar litoral, iar pentru amatorii de soare, plajă și înot există sumedenie de destinații posibile în cuprinsul celor 500 de mii de hectare ale rezervației UNESCO.
Nu vreau să spun că-mi doresc să văd puhoiul de turiști care sufocă vara stațiunile-clișeu din sud dând năvală în Deltă. Nici ei, nici ecosistemul deltaic nu s-ar simți foarte bine dacă s-ar întâmpla așa ceva. Dar mi se pare evident că potențialul turistic al acestui paradis acvatic care l-a fascinat pe Jacques-Yves Cousteau este încă sub-exploatat.
Văd în Deltă nu doar puțini turiști, îi văd aglomerați ciorchine în jurul câtorva destinații facile. Foarte mulți au venit aici ca o alternativă ieftină la prețurile scandaloase din sud, ceea ce e o ironie. Delta trebuie să rămână accesibilă oamenilor cu venituri mici, dar poziționarea ei turistică ar trebui să se adreseze unor turiști pretențioși, dispuși să cheltuie sume importante de bani pentru o vacanță cu adevărat memorabilă. Niciunul dintre prietenii pe care i-am adus prima dată în Deltă nu au plecat neimpresionați. Doar că, până să le propun eu, nu luaseră niciodată în calcul această destinație.
În ultimul weekend petrecut în Deltă, am trecut pe lângă două complexe turistice importante închise vara asta din lipsa turiștilor și m-am gândit la o vorbă care ne aparține și ne descrie în egală măsură: Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă.
Mai jos, câteva cadre din arhiva personală:
E drept ce zici, dar eu nu vreau puhoiul de turiști dintre Vamă și Mamaia în Deltă. Ei lasă gunoaie, sunt gălăcioși și obositori…
Si eu aveam impresia asta ca Delta este un loc destul de pustiu cu cativa turisti razleti, dar am avut o mare surpriza cand am inceput sa sun sa fac o rezervare pentru cateva zile la inceputul lui septembrie: toate pensiunile la care am incercat erau pline! 🙂
Acum nu stiu ce sa mai cred…
Nu cred ca v-ar placea sa auziti pe plaja din Sulina sau pe cea de la Portita ,, seminteeeeeee, seminteeeee neamule”. Hai sa-i lasam pe cei care se bucura ,,porumbelul de la mare ” si ,,ooooo, viata mea” sa se bucure de sudul litoralului nostru. S-ar plictisi de moarte in Delta….si acest lucru face Delta parca si mai minutata decat este. Cine mere in Delta stie de ce…
Destule aduce Dunărea din amonte…
Aş prefera ca zona să rămână pentru “cunoscători”. Dacă va-ncepe să vină tot mocanu’…, să te ţii munţi de gunoaie, manele date la maxim… Un “lucru bun” tot s-a întâmplat! Foarte multe gospodării au fost cumpărate de străini. Iar de la ei… aşteptăm să vedem “civilizaţie” şi turişti de-ai lor.
Ar fi… cam… cum a fost şi cu Vama! Ce a fost… şi ce-a ajuns!
si eu merg in delta de 2-3 ori pe an, insa pe mine ma mahneste si altceva: localnicii nu dau 2 bani pe delta lor. gunoiul se arunca fara nicio remuscare.
nu au nicio minima educatie despre colectarea deseurilor. nu spun ca asta e vina lor, spun ca in 20 de ani s-ar fi putut face multe. si inca nu e tarziu. vointa sa fie.
oricum, delta e un loc minunat, insa trebuie sa ai acel ceva ca sa-ti placa.