A trecut în liniște prin Senat, iar zilele acestea a ajuns să fie supusă votului în Comisia pentru Industrii si servicii din Camera Deputatilor, o propunere de modificare a Legii Minelor 85/2003, care conține niște prevederi, în opinia mea, nu doar abuzive (în raport cu Constituția țării noastre și cu mai multe convenții și tratate internaționale ratificate de România), ci de-a dreptul scandaloase.
De exemplu, orice investitor privat care obţine o licenţă de exploatare are dreptul să exproprieze de bună voie proprietăţile vizate. Iar proiectele de minerit care primesc statut special pot proceda la distrugerea unor monumente istorice clasificate fără a mai fi nevoie de descărcare de sarcină arheologică.
Mai sunt și altele, dar vă las plăcerea să citiți raportul realizat de asociațiile MaiMultVerde şi Alburnus Maior în legătură cu propunerea legislativă iniţiată de senatorii Toni Greblă (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL).
Bine zice Doru Mitrana, noul președinte al MaiMultVerde:
Din clipa în care o instituţie de drept privat va fi în măsură să anuleze unilateral dreptul de proprietate al unui cetăţean român, drept real principal, conform Codului Civil, putem vorbi despre începutul sfârşitului democraţiei în România.
cum adica a trecut de Senat? Te rog mult sa explici, eu nu ma pricep la procesul legislativ.
A trecut de Senat si trebuie sa mai treaca acum si de camera deputatilor? Sau a trecut de Senat si asta este?
Daca mai trebuie sa treaca si de camera deputatilor, ai idee cand va fi pe ordinea de zi acolo?
Multumesc mult pentru lamuriri.
@Simona: Da, modificarile propuse la Legea Minelor au fost votate in Senat, iar acum se afla in procesul de avizare in comisiile Camerei Deputatilor, inainte de a intra la vot si acolo. Propunerea a obtinut deja mai multe avize, insa momentan se afla in analiza la Comisia pentru Industrii si Servicii (http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.co?idc=3), catre care deja au fost mai multe scrisori si note de protest din partea societatii civile. Daca ar trece si de aceasta comisie, ar merge la vot in plen.
Deocamdata nu s-a anuntat cand va intra pe ordinea de zi, insa toate organizatiile de mediu interesate sunt in alerta.
Pe http://www.rosiamontana.net/ ai ocazia sa semnezi si petitia impotriva acestor modificari legislative anticonstitutionale, care favorizeaza vadit proiectul RMGC.
@Simona aici găsești traseul propunerii legislative prin Parlament http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=10585
Propunerea a fost adoptată de Senat în 2009, ajungând pentru analiză și vot în Camera Deputaților, care este camera decizională. De la Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, propunerea legislativa Pl-x 549/2009 a primit aviz negativ, dar a fost avizată favorabil de Comisia juridică, de disciplină și imunități, Comisia pentru cultură, artă, mijloace de informare în masă (cu amendamente), Comisia pentru politica economică, reformă și privatizare (cu un amendament) și Comisia pentru buget, finanțe și bănci.
În acest moment, propunerea legislativă se află în Comisia pentru industrii și servicii, unde este discutată. MaiMultVerde și Alburnus Maior au cerut acestei comisii să discute obiectiv propunerea legislativă și să organizeze o dezbatere publică.
multumesc 🙂