“Aveam 12 ani când am consumat prima dată droguri. Plecasem de la şcoală şi împreună cu unul dintre colegii mei am fumat marijuana. Mi-a placut şi mi-am dorit să repet experienţa. Nu ştiam ce e aia dependenţă, nu ştiam la ce riscuri mă expun şi nu credeam că îmi fac rău. Am început să îmi injectez heorină. În spatele blocului, cu prietenii de atunci. Am făcut asta timp de 5 ani. În tot acest timp, am ajuns să îmi cresc doza. Corpul îmi cerea din ce în ce mai mult şi nu mă puteam opri. Am abandonat şcoala, am vândut tot ce am găsit prin casă şi în cele din urmă am ajuns pe străzi. Mama a încercat să mă ajute, însă în zadar. Nici ea nu ştia cui să ceară ajutor. În urma unei supradoze, am ajuns la spital. Atunci am aflat că eram infectat cu hepatita B şi C. Aproape de fiecare dată când mă injectam împărţeam acul cu prietenii mei consumatori. Ar fi fost oare altfel viaţa mea dacă ştiam mai multe despre ce înseamnă consumul de droguri?“
(Alin, 20 de ani, consumator de droguri)
În nopțile în care am făcut voluntariat la camera de gardă a Spitalului Floreasca cei mai frecvenți pacienți nu erau victimele accidentelor auto, ci consumatorii de etnobotanice și de heroină. O realitate pe care cei mai mulți dintre noi alegem s-o ignorăm pentru că deocamdată nu ne privește. Vestea proastă este că atunci când copiii sau prietenii noștri ajung să se confrunte cu ea, e deja foarte târziu ca să mai putem face ceva…
Bucureştiul reprezintă o zonă cu risc foarte mare în ceea ce priveşte consumul de droguri. În ultimii ani, numărul consumatorilor şi deţinătorilor de droguri a crescut în permanenţă. De asemenea, un segment important al potențialilor consumatori de heroină/opiacee, alcool, medicamente, marijuana aleg substanţele noi cu proprietăţi psihoactive, așa numitele „etnobotanice”, despre care se cunosc foarte puține lucruri și pentru care nu există un protocol terapeutic standardizat.
Ținând cont de faptul că în ultimii 4 ani vârsta de iniţiere a scăzut la 10 ani, iar vârsta medie de consum este de 15 ani, Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) a dezvoltat un proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor şi profesorilor din 3 școli aflate în zone defavorizate din Municipiul Bucureşti.
Consumul de droguri există, face parte din societatea noastră şi se întamplă de la cele mai fragede vârste. În condițiile în care eradicarea consumului de droguri reprezintă un obiectiv nerealist, iar rata de recuperare a consumatorilor de droguri este extrem de mică, informarea este primul pas pe care îl putem face în direcția prevenirii consumului de droguri.
Informarea corectă poate face diferenţa între viaţă şi moarte.
Proiectul ALIAT a trecut de primele doua etape ale Programului de granturi oferite de Raiffeisen Comunităţi. Pentru a putea primi finanţare pentru acest proiect, contează numărul de voturi primite.
Ce trebuie să faci pentru a vota acest proiect:
- Intri pe site-ul Raiffeisen Comunități;
- Creezi un cont de utilizator;
- Pe adresa de e-mail vei primi un raspuns pentru a activa contul;
- Dupa activarea contului, pe harta site-ului selectezi Bucureşti, iar la secţiunea “Educaţie” vei găsi proiectul “Ştiu că pot – prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor din şcoli aflate în zone defavorizate din Bucureşti”;
- Bifezi proiectul şi apoi apeşi butonul “Votează” din josul paginii.
Ce misto sa faci legatura dintre marijuana si heroina! E atit de misto ca-mi vine sa vars!
Inteleg proiectul , DAR venind din partea ta un post cu o astfel de poveste, penibila ( “am fumat marijuana si pe urma am inceput sa imi injectez heroina” ) este foarte surprinzator. As mai fi vrut sa iti scriu ceva , dar inca nu imi pot reveni din socul provocat de prostia de poveste citata. Repet, salut proiectul insa ai facut o alegere nefericita si penibila cu aceasta poveste!
Eu nu inteleg ce vi se va pare anormal sa incepi cu marijuana si sa ajungi sa iti injectezi heroina? Are cineva impresia ca cei care au inceput sa consume si au ajuns de nu mai stiu de ei, s-au drogat direct cu heroina injectabila??? Cei mai multi asa incep: trag un fum, trag doua si dupa nu le mai place. Vor altceva. Vor mai mult. Si asa trec la altele. La asta contribuie mediul in care oamenii astia se invart. Asta nu insemna ca cei care trag marijuana ajung automat la heroina. Stiu n oameni foarte misto care fumeaza marijuana de ani intregi si sunt perfect ok. Pt ca au control. Stiu pana unde sa mearga.
Imi pare rau, dar cand am ajuns pe pagina Raiffeisen Comunitati nu am reusit sa mai votez. Sunt atat de multe proiecte, majoritatea incercand sa ajute un grup de copii (fie ca sunt copii cu risc de a se droga, copii abandonati, copii cu probleme motorii, copii cu cancer s.a.m.d.)
Nu stiu cum o sa reusesc sa ma hotarasc si sa dau un singur vot 🙁
Pacat de munca ta, ma indispun ignorantii care cara carcotesc pe aici !
E usor sa treci de la marijuana la heroina mai ales cand nu constientizezi riscurile. Normal ca sunt doua chestii diferite. Probabil au inceput cu tigari cumparate de la magazin , cu toate ca acestea nu ar trebui vandute minorilor.
Și cu asta cum rămâne?
http://www.bookblog.ro/literatura-contemporana/realk/
Ar fi doua tipuri de aventuri opioide:
1. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo… experienta urbana postmoderna.
2. Flash ou le Grand voyage… pelerinaj de globe trotter la Kathmandu.
Drumuri picaresti care nu duc nicaieri in fond… poate la beletristica. Prima aventura e mai la indemana condeiului. Nu pot fi decat prozaic si sa spun ca sunt niste copii chinuiti de soarta de pe urma carora traiesc o multime de specimene : cultivatori, traficanti, vamesi, politisti, proxeneti, psihiatri, psihologi, judecatori, avocati, ziaristi, scriitori…niste copii sfartecati.