Dați-mi voie să mai insist puțin promo domo sua și să vă spun două vorbe despre calitatea profesorilor de la Stanford Graduate School of Business. În primul rând, ei sunt de două feluri: profesorii titulari (“tenured”) și profesorii consultanți (“consulting professor” sau “lecturers”).
Profesorii titulari
Ce să vă spun? Cei mai mulți sunt rockstars în domeniile lor. Realizări? Păi să le numărăm, coane Fănică! Trei sunt laureați Nobel: Michael Spence a primit premiul Nobel pentru teoria semnalelor costisitoare, iar cei care aveți pregătire financiară îi veți recunoaște pe ceilalți doi laureați, respectiv pe Myron Scholes (din “formula Black-Scholes”) și pe William F. Sharpe (din “Sharpe ratio”). Alți doi au primit medalia John Bates Clark, cel mai prestigios premiu în economie după Nobel.
Condoleezza Rice este tot profesor titular, probabil cel mai faimos dintre ei. N-a luat Nobelul, dar ține două cursuri de politică internațională geniale, condimentate cu anecdote din mandatele ei de Secretar de Stat și de Consilier Prezidențial pentru Securitate.
Profesori consultanți
David Demarest a condus ambele campanii electorale ale lui George Bush Sr. și a fost directorul lui de comunicare la Casa Albă. A fost o experiență de neuitat să-l am profesor de comunicare politică în timpul campaniei Obama – Romney.
Bill Guttentag a câștigat două Oscaruri pentru film documentar și a fost nominalizat la alte trei. La cursul lui, Leadership in Entertainment, se perindă în fiecare săptămână nume sonore din industria filmului, din muzică sau din artă. Cei trei care m-au uns pe suflet n-au fost nici măcar dintre cei mai celebri, dar au avut cele mai interesante lucruri de spus și au fost cu toții într-o mare vervă: Julie Bowen, actrița din Modern Family, Glenn Lowry, directorul MOMA, și Ron Meyer, care conduce de aproape 20 de ani Universal Studios.
Probabil cel mai popular profesor consultant este legendarul Irv Grousbeck, considerat creatorul primului search fund, un concept foarte la modă astăzi în antreprenoriat. La 79 de ani, Grousbeck deține echipa Boston Celtics și ține cursuri despre cum să crești o companie de la stadiul de start-up la una cu zeci și sute de angajați. Și mai interesant este cursul despre cum să porți conversații dificile, o abilitate esențială în management. Mi-aduc aminte că și-a început ultimul curs vorbind despre greșelile pe care le-a făcut de-a lungul vieții. A fost extraordinar de sincer și de sever. Apoi a spus:
“Acum, că v-am povestit despre greșelile mele, vreau să vă vorbesc despre greșelile făcute cel mai adesea de foștii absolvenții și de care m-aș bucura ca voi să vă feriți.”
A fost încă o lecție exemplificată, nu doar expusă, despre cum se poate da feedback.
Această însemnare face parte dintr-o serie dedicată Școlii Superioare de Afaceri de la Stanford. Dacă vrei să afli mai multe, vino miercuri la prima sesiune de prezentare a programului de MBA de la Stanford.
M-am bucurat sa citesc articolul. Cred ca ne-ar fi de mare ajutor, daca ati putea, macar partial sa publicati cursul domnului Irv Grousbeck, ar fi o lectie pentru multi dintre noi.
Felicitari pentru realizarile dumneavoastra.
De profesorii enumerati mai sus nu am auzit pana acum, poate din ignorata, poate din lipsa unei expuneri in domeniile in care sunt ei specialisti. Dar ma pot lauda ca stiu un profesor de la Stanford, anume.. varul meu. Bine, fost profesor la Stanford, intre timp s-a mutat la o alta universitate din Canada.