Dacă te simți vizat de acest text, înseamnă ești unul dintre acei șoferi care s-a aventurat duminică cu mașina prin centrul Bucureștiului în vreme ce 14,000 de oameni alergau la cel mai mare eveniment de sport de masă din România, aflat deja la a 9-a ediție și anunțat în presă de câteva luni bune.
Cât stăteai tu în trafic în loc să ajungi unde aveai treabă în vreme ce alți români alergau, pedalau sau se plimbau cu insolență pe lângă tine, ți s-a părut normal să claxonezi, să urli la polițiști, să-i înjuri pe maratoniști și în cele din urmă să comiți supremul act de civism – să-ți verși năduful pe Facebook.
Nu știu dacă ai auzit de o tipă pe nume Karma, dar să știi că e puțin supărată pe tine.
Între ăia 14,000 de oamenii erau unii care s-au antrenat luni bune de zile ca să poată alerga distanța pe care tu poți să mergi 363* de zile pe an cu mașina, erau alții care au venit de la mii de kilometri distanță, din Europa și de pe alte continente, erau alții care alergau în cărucioare cu rotile și erau alții care au strâns de la prietenii lor zeci de mii de euro pentru copiii săraci ai României, pentru bătrânii fără ajutor, pentru cei, tineri sau bătrâni, care vor putea, mulțumită lor, să-și ducă boala cu demnitate sau să moară fără rușinea durerii. Nu ți-am spus lucrurile astea azi când te-am văzut în trafic pentru că am bănuit că mergeai la mall și n-am vrut să-ți pice popcornul prost.
Acum, vezi și tu cu fata asta, cu Karma, cum vă-nțelegeți, nu știu, poate nu e bine să lași lucrurile așa… Uite câteva chestii pe care ai fi putut să le faci ca să nu fi ajuns în situația asta:
1. Ai fi putut să te informezi. Da, ai citit bine. Nu e primul an în care traficul din București este blocat de Bucharest Marathon, e deja al nouălea an. Știri despre faptul că traficul va fi blocat au fost în toată presa. Petreanu și-a pus blogosfera în cap cu un comentariu mult mai urban decât al tău încă din 2014. Au trecut doi ani de atunci. Bucureștiul a mai fost blocat de trei ori*. De fiecare dată au fost știri despre asta. Nu e o conspirație care te-a ținut în beznă toți anii ăștia ca să descoperi abia duminică la prânz ce se întâmplă în orașul tău.
Serios acum, dacă n-aveai habar că duminica asta are loc maratonul sau nu știai că maratonul blochează traficul în București, atunci de ce mai ai smartphone, de ce mai ai Facebook? Ca să fiu mai precis, pe ce lume trăiești?
2. În loc să-ți postezi năduful pe Facebook, puteai să dai o căutare pe Google după „city marathons” ca să vezi că nu e Bucureștiul singura capitală care a luat-o razna și își pune șoferii în cap câteva zile pe an de dragul alergătorilor.
Și-așa aveai timp berechet azi în trafic! În loc să te iei de polițistul care nu-și făcea altceva decât datoria, nu mai bine dădeai tu o căutare pe Google Images cu orice nume de capitală europeană voiai, urmat de cuvântul „marathon”? Ai fi avut în felul acesta ocazia să vezi cum arată traficul blocat de orice maraton în orice capitală europeană unde, vorba Gabrielei Firea, „este respect pentru cetățeni”.
3. În loc să te sui în mașină și să te bazezi pe intuiția ta de șofer, puteai folosi Waze sau Google Maps ca să găsești o rută ocolitoare sau ca să-ți dai seama cât de mult timp va trebui să aștepți și să te lași, în cele din urmă, păgubaș.
4. În loc să apelezi la mașină într-o zi în care tot orașul știa că traficul va fi blocat, puteai să-ți faci cumpărăturile la hipermarket sâmbătă în loc de duminică, puteai să vezi un film acasă în loc să te duci să-l vezi la mall, puteai să ieși să te plimbi în loc să mergi la restaurant, puteai să-ți faci cumpărăturile la un mic magazin din cartier sau să descoperi o cafenea, un muzeu sau un parc din apropiere.
Evident, toate astea presupuneau să renunți pentru o zi la mașină. Știu, pare groaznic greu. Dar, crede-mă, și eu sunt șofer și știu că se poate. Totul e să vrei.
5. Te puteai gândi că pentru unii oameni era chiar important să se poată deplasa duminică cu mașina. Pentru cei care aveau de ajuns la un spital sau la cineva drag acasă care avea nevoie de mâncare sau de medicamente, pentru ambulanțe, pentru mașinile SMURD, pentru pompieri.
Și puteai să renunți pentru o zi la drumurile tale obișnuite de duminică ca să lași străzile mai libere și mai accesibile celor care aveau mult mai mare nevoie astăzi de ele.
Asta ar fi însemnat să te gândești pentru o clipă că a locui într-un oraș înseamnă a face parte dintr-o comunitate și că fiecare alegere a ta se răsfrânge asupra celorlalți. Știu, pare greu de înțeles. Asta zicea și tipa aia, Karma. De-aia e încă puțin supărată pe tine.
* iau în calcul și semimaratonul, care se organizează primăvara. Îți spun de pe acum, să nu zici că n-ai știut.
“… vreme ce 14,000 de oameni alergau la cel mai mare eveniment de sport de masă din România…”
14 oameni alergau la cel mai mare eveniment de sport de masă din România ?
Sunt de acord cu orice iniţiativă care limitează traficul auto… dar ce s-a întâmplat duminică a blocat şi traficul pietonal şi pe cel velo. Am stat 20 de minute la intersecţia Kogălniceanu cu Victoriei ca să trec. Eram pe bicicletă… pe Panduri nu m-a lăsat poliţia, pe la Elefterie şi Operă am trecut după ceva negocieri cu agenţii, dar peste Cal. Victoriei n-a fost chip să trec, pur şi simplu nu puteai trece (pietonii mai curajoşi se aventurau printre maratonişti şi se izbeau de ei). Am dat să mă întorc, dar un organizator mi-a tăiat sec elanul ,,n-aveţi voie, că şi pe aici se aleargă”. Măi lasă-mă, se aleargă peste tot? Până la urmă am luat-o cu bicicleta pe trotuar (da, ştiu, e ilegal) şi, prin labirintul de străduţe, am ajuns în Lutherană – Berthlot – Popa Tatu – Buzeşti, apoi Piaţa Victoriei (blocată complet de trafic) şi mai departe spre Obor (aşa îmi trebuie dacă vreau să merg cu bicicleta la Urziceni duminica şi stau în Dr. Taberei).
Anunţuri din părţi… stau non-stop pe Facebook şi nu am văzut pe nicăieri vreo informaţie despre acest maraton… şi din 300 de prieteni virtuali niciunul nu s-a dus acolo, că altfel m-ar fi notificat Facebook-ul că X se duce la evenimentul ,,Maratonul nu-ştiu-care”. La ştiri nimic, iar poliţaii şi organizatorii dădeau din umeri când îi întrebai de variante ocolitoare (din Piaţa Eroilor, după ce coborai la Academie, singura soluţie era să te întorci, ori prin străduţele laterale, ori direct în piaţă… că pe Elefterie nu aveai voie, înainte spre Eroilor se lucrează, iar pe Carol Davila e sens unic).
Să nu mai zic că şi transportul în comun a fost blocat… ce vină au cei din Dr. Taberei sau Titan că se aleargă prin centru?
Cu ocazia asta mai vedem şi o mostră de ipocrizie din partea primarului general…. domniţa respectivă a fost foarte deranjată că strada pe care merge la sediul de partid se închidea o zi jumate pe săptămână, chiar dacă strada aia se putea ocoli uşor… dar n-o deranjează că tot oraşul e blocat o zi întreagă.
hm…eu am trecut cu bicicleta pe unde am vrut eu inclusiv in zona maratonului..pentru ca a fost relativ ok conceputa zona de siguranta…putea trece la nevoie si o salvare…normal daca voiai sa faci slalom pe langa maratonisti da….dar eu am mers in paralel cu alergatorii usor pe langa bordura ba chiar unde a fost nevoie am traversat perpendicular…nu mi-a zis nimeni nimic..si nici altora..ideea insa era sa nu-i pui in pericol in vreun fel sa le tai calea sau sa rulezi cu viteza prea aproape de ei.
In plus toti nebunii au iesit cu masina in parc…in timp ce tramvaiele si autobuzele mergea goala..cel putin pe ruta Herastrau unde se stie ca daca nu te duci cu masina carandu-ti rolele te duci degeaba…
6. Te invitam pe marginea drumului sa absorbi atmosfera, emotiile, suferinta, determinarea, uralele participantilor. Sa ai parte de o minima lectura de duminica pe pancartele suporterilor ce isi incurajau prieteni, fani, colegi de servici, familia. Stim e greu, dar speram in continuare. Pentru ca prima provocare, in producerea unei schimbari, e rezistenta voastra. Si o vom depasi, la fel cum fiecare participant a reusit sa depaseasca fiecare kilometru pana a ajuns la linia de sosire.
Am trait aceasta editie a maratonului prin intermediul prietenilor ce au participat la eveniment. In timp ce strabateam sosele patriei cu masina, am fost dezamagit sa aud la DigiFM stiri de genul: “Trafic paralizat”, “Capitala blocata”, etc. Concluzionez amagit ca si unele posturi de radio contribuie si alimenteaza nejustificat aceasta lipsa de respect fata de un eveniment central pentru comunitatea alergatorilor din Romania.
Un astfel de eveniment e o mandrie pentru o capitala si pentru tara. Particip activ la maratoane internationale sau chiar triatloane, unde traficul e blocat 16-18 ore in acea zi.
6. Te invitam pe marginea drumului sa absorbi atmosfera, emotiile, suferinta, determinarea, uralele participantilor. Sa ai parte de o minima lectura de duminica pe pancartele suporterilor ce isi incurajau prieteni, fani, colegi de servici, familia. Stim e greu, dar speram in continuare. Pentru ca prima provocare, in producerea unei schimbari, e rezistenta voastra. Si o vom depasi, la fel cum fiecare participant a reusit sa depaseasca fiecare kilometru pana a ajuns la linia de sosire.
Am trait aceasta editie a maratonului prin intermediul prietenilor ce au participat la eveniment. In timp ce strabateam sosele patriei cu masina, am fost dezamagit sa aud la DigiFM stiri de genul: “Trafic paralizat”, “Capitala blocata”, etc. Concluzionez amagit ca si unele posturi de radio contribuie si alimenteaza nejustificat aceasta lipsa de respect fata de un eveniment central pentru comunitatea alergatorilor din Romania.
Dr2005, pe bune? Te consideri biciclist și sportiv și nu știai de maraton? Este în fiecare an de vreo 9 încoace, de fiecare data în Octombrie, de fiecare data pe același traseu (cu mici modificări), de fiecare data anunțat peste tot, inclusiv la știri. Ori ești de pe alta planetă ori ești rău intenționat.
Atunci va cumparaseti bicicleta sigur!!….un biciclist stia sigur si de marathon!
Nu am alergat niciodată la maraton, nici acum, nici în ultimii ani 9 ani… De ce ar fi trebuit să ştiu de un eveniment de care nu sunt interesat? Tu ştii când sunt Zilele Feroviare, de exemplu? Că sunt în fiecare an, de vreo 10 ani în a 2a săptămână a lui octombrie. Cum, nu ştii?
Ştii când e Prima Evadare? Că şi asta are vreo 10 ani, mereu în a 2a duminică a lui mai. Cum, nici p’asta n-o ştii? Pe ce planetă trăieşti?
Nu ştiu la ce ştiri s-a anunţat, că pe ProTV şi pe Digi24 nu am văzut nimic nici vineri, nici sâmbătă. Poate s-o fi anunţat pe Antena 3.
Văd acum că a fost anunţat pe site-ul RATB faptul că va fi maraton şi că 3/4 din Bucureşti nu va avea transport în comun din cauza asta. Dar cum nu mai apelez demult la serviciile RATB-ului (adică din 2012 de când merg zilnic cu bicicleta), nu prea aveam de ce să mă uit pe site-ul RATB.
da… cita dreptate ai ..
http://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3734492
E inacceptabil să blochezi aceeași zonă – piața constituției- săptămână de săptămână, cu care mai de care activități. Puțin ma interesează ca se organizează o dată pe an. În celelalte weekenduri sunt alte evenimente, care se desfășoară si alea tot o dată pe an. De ce trebuie sa pierd timpul aiurea ocolind zonele închise ca să ajung acasă? De ce trebuie sa îmi blocați toate străzile care delimitează cartierul ca să alergați voi? Mai alergați si in baltă Alba, ferentari, Rahova ca nu v’ati născut în centru.
O să ne putem compara cu alte mari orașe europene când o sa avem o sală de concerte sau un stadion pe care putem să organizăm concertele, nu sa blocăm circulația în fiecare săptămână în aceeași zonă
Pentru ca strada nu este a ta si pentru ca astfel de activitati dau viata unui oras si unitate unei comunitati, nu o coada de masini care merg bara la bara catre mall injurand traficul la care contribuie fiecare. Generatia asta care considera ca masina este simbolul prosperitatii si ca iti ofera drepturi suplimentare in spatiile publice, in tarile civilizate deja e pe duca. Eu am renuntat de sapte ani la sofat si distantele din oras sunt acceptabile pentru bicicleta. Si am mai observat ceva, anume ca am intr-adevar nevoie de masina maxim o data pe luna, nu de doua ori pe zi asa cum credeam inainte si cum majoritatea soferilor inca mai cred. Se vede ca n-ai citit cu atentie articolul sau nu intelegi simplul fapt ca strazile sunt bunuri publice.
La un maraton international, cum a fost cel de duminica, vin si multi straini care nu alearga cu capul intr-o punga, cand alearga se mai uita si in dreapta si in stanga. Nu cred ca ar fi o idee buna sa pui oamenii sa alerge in Baltă Alba, Ferentari si Rahova ca sa vada ce e “mai frumos” din oras…
Măcar Piaţa Constituţiei se poate ocoli (mai greu, dar se poate), pe când maratonul pur şi simplu a tăiat în 2 Bucureştiul, puteai să traversezi pe la Romană sau pe la… Mărăşeşti. ATÂT. Iar pentru cei care au avut de folosit transportul în comun, a fost dezastru. De exemplu, pentru că maratonul intersecta Kogălniceanu şi Ştirbei Vodă, în Dr. Taberei nu aveai transport, că 126, 168, 668, 385 şi 368 erau încurcate de maraton, iar 69 şi 90 nu circulau.
Şi, pentru că s-a vorbit pe undeva şi de ecologie, sponsorul maratonului a fost Wolkswagen.
Te credeam un pic mai desptept, dar constat cu intristare ca nu esti. Ai uitat sa mentionezi categoria care duminica lucreaza, ca nah, asa e in Romania, nu toti avem posibilitatea sa organizam un maraton de unde sa castigam muuuulti bani sub acoperirea ca donam pr vreo cauza. Sau sa ne facem vreun ONG cu acelasi scop. Asa ca noi astia care muncim de luni pana duminica poate nu avem timp de tv sau pe unde s-o mai fi anuntat acest eveniment de importanta internationala si nu am aflat. Ce prosti suntem nu? E vina noastra ca nu stim ca este un maraton mega extra belextra si in plus la a 9a editie. Si pt ca ne este lene sa mergem din If pana in Berceni pe jos ne-am luat masina ca sa va injuram pe voi, asta a fost scopul, voi ati fost victimele si noi ignorantii. Si ar mai fi multe de zis, dar esti cam incuiat sa le intelegi oricum. Si da da stiu, tu ai alergat gratis pt o cauza. Cumva ca toate fundatiile care steang bani pt cei bolnavi. Fac totul gratis.
Draguta, ca sa intelegi de ce esti la gara cu comentariul, iti propun un exercitiu de 5 minute: ia matale link-ul asta: http://www.marathon42k.eu/ si cauta _un singur oras_ din Europa mai mare decat Bucurestiul in care nu are loc macar un eveniment de-asta pe an.
Intelegi? Peste tot in Europa si in lume acest tip de evenimente se intampla de mult, iar aia care lucreaza duminica au invatat acest lucru, si-au trecut peste problema. Si pun pariu ca au invatat deja pe unde naiba s-o ia cu masina ca sa ajunga din Ilfovul lor in Berceniul lor fara sa treaca prin centru intr-o zi de duminica.
Si doar duminica, pentru ca azi sau maine vor face iar vreo ora si jumatate cu masina, indiferent de traseul ales – asta desi (surpriza!) nu mai are loc niciun concurs de alergat.
Foarte tare logica ta, daca un lucru se intampla si in alte locuri in Europa atunci lucrul acela e normal. Faptul ca se intampla in fiecare capitala din Europa, nu este un argument.
Eu nu am nici o problema sa se organizeze astfel de maratoane, e un lucru frumos, mai alearga lumea etc, dar sa se organizeze cum trebuie. Nu sa taie tot bucurestiul ca sa iti fie imposibil sa ajungi, si sa iti instruiesti oamenii sa ofere soferilor rute ocolitoare (ca nu toata lumea sta se uite la protv la toata ziua).
Tatal meu a venit duminica in Bucuresti dinspre Alexandria si nu stia de maraton, a vazut cand a ajuns la unirii ca nu poate sa treaca pe partea cealalta a bulevardului si nu avea nici o idee cum sa faca asta. S-a invartit vreo ora pe acolo fara success asa ca a facut ceea ce orice om normal ar face. A oprit masina, s-a dat jos si s-a dus la unul din politistii de acolo. Discutia a decurs astfel:
– Scuzati-ma cum pot ajunge pe partea cealalta la bulevardul unirii?
– Pe trotuar.
– Ma scuzati, eu va intrebam ca sunt cu masina si am bagaje multe si as vrea sa stiu pe unde as putea sa ajung.
– Pe trotuar.
Asa ca nu mai va ascundeti sub pretextul ca e un eveniment frumos, ca asa se intampla in toata Europa etc. Faceti o dracului o treaba mai buna cu organizarea si nu paralizati un oras intreg pentru un eveniment. Ati facut o organizare de mantuiala si acuma va spalati pe maini ca asa se intampla in toata europa.
Raman uimita cat se pot criza unii oameni dintr-un eveniment anuntat pe peste tot cu mult inainte. Si pana la urma si daca nu era anuntat, ce? Nu se mai gaseau rute ocolitoare?
@Andreea: in Berceni poti ajunge si pe centura (si sigur nu alerga nimeni pe acolo) 😉
Am vrut sa ies cu masina duminica si stiam ce ma asteapta. Am pus frumos un Waze si m-am inarmat cu rabdare. Pot sa spun ca drumul pana in Militari din Vitan nu a fost cu mult mai aglomerat decat intr-o duminica obisnuita. Dar ne place sa ne plangem…. oh,da… asta e sport national… Miartz, miartz s-a inchis un drum pentru promovarea unui stil de viata sanatos si, poate, pentru a ne determina sa facem sport inainte de primul accident vascular… Daca se inchidea ca dadea PSD-ul mici si fasole gratis nu se mai “ardeia” nimeni…
Pana la urma comunitate inseamna sa faci si ce-i place unuia si ce-i place altuia. Inseamna sa lasi de la tine si pentru niste evenimente sportive, culturale, etc… E trist ca unii oameni nu vor si nu pot sa vada macar un metru dincolo de ograda si interesul propriu 🙁
1. Evenimentul sufocant nu a fost indeajuns de popularizat. Nu a fost transmisa informatia suficient de bine. Nici eu nu am vazut anunturi sau post-uri pe Facebook.
2. N-am nimic cu genul asta de evenimente, dar sa se desfasoare fara sa blocheze centrul Bucurestiului. Avem si asa un trafic infernal in restul saptamanii, macar in w-e sa putem circula aerisit. Mai ales ca ne duceam cu copilul la spital….Da, unii nu isi pot programa cand se imbolnaveste copilul si nici nu avem nici o aplicatie care sa ne scoata din problema asta.
3. Nu cred ca marathonul cu pricina promoveaza turismul intr-o masura semnificativa sau mai eficient decat alte mijloace. Deci e doar un slogan si un motiv in plus sa sacaim oamenii care au si asa destule alte griji decat turismul in capitala.
4. Bucurestiul nu are o infrastructura care sa asigure fluenta circulatiei chiar daca se blocheaza o artera principala. De asta noi NU SUNTEM CA ALTE CAPITALE in care se organizeaza acest tip de evenimente.
5. Ma gandesc ca poate organizatorii au fost suficient de ocupati cu enervarea tuturor, astfel incat sa nu devina si mai enervanti explicandu-ne ce alternative la enervarea proprie avem…Sau poate aroganta si nonsalanta e nelimitata in cazul acestui tip de persoane cu asa zis spirit civic…
14000 de oameni au participat la acest eveniment, nu îi număr și pe suporteri, dar îi echivalăm cu cei din afara Bucureștiului. 14000 reprezintă 0.7% din populația orașului. Dacă luăm principiul pe care îl tot enunță cei nemulțumiți cum că strada e a tuturor, nu doar a maratoniștilor putem face următorul calcul: 0.7% * 365 zile * 24 h/zi = 61.32 h. Acesta ar fi timpul într-un an la care au dreptul alergătorii. Mie îmi pare că scapă ușor cu 9h + încă maxim 4h pentru pregătiri (am inclus 6h pentru maraton în toamnă și 3h pentru semimaraton în primăvară + câte 2h pentru pregătiri pentru fiecare) pe an. Democratic. Dar na, de fapt principiul lor e că e ok numai ce le convine lor.
Avem drumuri pentru asa ceva? o sosea inchisa pentru asa ceva, este un dezastru total. Era atat de dificil incat sa puna aceste maratoane la marginea bucurestiului si sa bage cateva autobuze/microbuze speciale pentru acest lucru? Terminati cu aceste tampenii. Avem multe probleme asupra carora, atentia trebuie indreptata. Exista bani de spalat…avem multi descreierati in tara asta.
P.S. ,,Vrei sa alergi – du-te in parc, la marginea bucurestiului si alearga pana iti crapa picioarele!” – Profesor de educatie fizica si sport
1 Haios e ca Bucurenci asa doar din rezpect pt aia care se uita la Supravietuitorul sa faca sa para ca integistrarea emisiunii Supravietuitorul ce se difuzeaza acum si pe care a inregistrat-o hat acum luni de zile, sa nu para ca face orice altceva in timp ce unii se uita la emisiunea lui inregistrata.
2. E dubios sa alergi la un maraton ce se vrea al Bucureștiului, care e realizat de o banca austriaca, ce da statul roman in judecata, pt ca in nesimtirea lor romanii nu mai pot plati ratele la banca. Unii care ne dau in judecata pt darea in plata, care doar in tara asta nu s-a pus in practica, in rest in lume e veche de tot! Dar hey, noi alergam si platim si pt asta!
Pai a alergat pt bani. Si nu ca sa ii doneze:) asa cum ar vrea sa ne faca sa credem. Banuiesc ca si emisiunea o prezinta gratis:)) Asa sa distreze o natie prea suparata pe viata. E voluntar. Bv ma sportivilor, o data pe an traiti sanatos 2ore:))) ma rog, unii nici atat, ca nu rezistatati.
Pt ala care zicea ca puteam sa ajung pe centura: cand esti la razoare si acolo afli de marele eveniment al p***i e cam greu sa ajungi pe centura. Oricum sunt convinsa ca multi dintre astia care comentati nu ati fost in nicio sitauatie: nici participanti la maraton, nici la trafic. Dar va bagati aiurea in seama._|_
Da a fost un eveniment foarte amplu iar traficul a fost ingreunat.
Da, ar fi meritat mai mult!
Foarte reusit articolul! Toata duminica am citit cum se plangeau oamenii, iar eu ma bucuram de soarele de dupa-masa. :))
sa ne putem bucura in fiecare zi ca avem aer sa respiram!
Eu ma trezesc duminica abia pe la 2 PM si apoi daca e vreme buna merg la alergat.
Bun articolul! Felicitari atat pentru tema cat si pentru modul in care ai expus-o!!
Sincer nici nu stiu cum ar trebui sa procedam in cazul asta, ca sa convingem oamenii aia ca nu e OK cum gandesc. Nici nu ii poti ignora, ca efectele actiunilor lor sunt de multe ori aplicate si te incomodeaza. Asta cu alergatul si evenimentele din oras pe timpul weekendului e doar o alta situatie in care minoritatea se supune majoritatii, desi decizia nu e cea corecta. Madame Firea stie asta, motiv pentru care intotdeauna se da de partea majoritatii…
Sincer, vroiam sa-mi cumpar o bicicleta complet echipata ( lumini, antifurt, stopuri, casca, etc) pentru a merge la serviciu pe timpul verii, pentru a face miscare si pentru a vedea frumusetea bucurestiului, dar m-am gandit mai bine si nu toti oamenii sunt educati, majoritatea participantilor la trafic nu sunt atenti sau daca te vad, nu-i intereseaza, eh lasa ca pune el frana, lasa ca-i tai calea, eu sunt cu masina el cu bicicleta, vreau sa ajung in siguranta la destinatie, la noi nu se poate.
postau pe facebook in timp ce conduceau, ca asa se practica la noi. Tare mi-as fi dorit o lege mai aspra, de genul cand iti faci asigurare sa-ti dea o camera, sa se vada ce facea soferul in momentul impactului, sa vezi atunci cum se reduceau accidentele
welcome to za internet 🙂 aici tot soferu’ se poate lamenta
Maratonul prostiei, oare tâmpenie! Poate nu merg cu mașina, poate merg cu scuterul, sau cu bicicleta, sau poate mai bine nu va intereseaza cu ce merg, vreau sa merg. Ok? Și poate nu merg la mall, sau la cafenea, poate vreau merg la o biserică, una care se nimerește sa fie pe centrul vechi. De ce trebuie sa pierd atât timp sa ajung acolo? Aveți frate și alte zone in care sa alergați. La fiecare 2 săptămâni daca nu săptămânal centrul e blocat cu fel de fel de mara-toane și alte farafastâcuri.