Un spartan la Cotroceni

Catalin Avramescu

Noi insine, nu “societatea”, sintem responsabili pentru majoritatea bolilor si a suferintelor noastre. Priviti la personajele care se perinda pe la medic sau prin farmacii. Unul a fumat toata viata si acum horcaie ca vrea o radiografie. Altul a baut palinca in fiecare dimineata, iar acum nu stie de ce il doare ficatul. Pe o femeie grasa o supara inima, dar dupa ce ajunge acasa se pune sa gateasca o oala cu sarmale si una cu tocanita.
Va intreb: de ce ar trebui sa platim noi, ceilalti, pentru acesti oameni nesabuiti?

Cine credeţi că debita acum doi ani aceste teze umaniste? Nimeni altul decât Cătălin Avramescu, într-un editorial intitulat (ţineţi-vă bine…) “Lăsaţi-i să se zvârcolească!”.

Între timp gânditorul neofascistspartan a ajuns consilier prezidenţial. Sunt curios dacă preşedintele jucător, fumător şi băutor e la curent cu planurile generoase pe care Avramescu le pregăteşte bolnavilor ţării.

O ultimă zvârcolire a minţii în acelaşi text de acum doi ani:

Unde se duc acesti bani? Mare parte in asigurarea ingrijirii unor indivizi care nu au avut deloc grija de ei insisi. In plata ambulantei pentru tinarul vitezoman care a ajuns la spital sau in vindecarea vreunuia care se scarpina de zor pentru ca a luat o boala de piele.
Numeroase boli sint pur si simplu afectiuni ale lipsei de igiena sau ale lipsei de exercitiu fizic si ar putea fi evitate cu un minimum de atentie.

Adevărat. Şi cu neatenţii de acum 30-50 de ani ce facem? Cu locuitorii oraşelor-dormitor de lângă marile combinate, cu victimele Cernobâlului, ale poluării şi ale lipsei de educaţie, cu cei care n-au avut timp, între navetă şi schimbul 3, să se mai îngrijească de sănătatea lor?

Păcat ca d-l Avramescu n-a făcut o carieră în SUA. I-ar fi fost un excelent consilier preşedintelui Bush…

P.S. Acesta a fost, totuşi, ultimul text publicat de Avramescu în Cotidianul. Zice Doru Buşcu:

Am decis sa nu mai colaborez cu talentatul antropolog Avramescu fiindca bate cimpii cu mare sirguinta cind la ziar, cind la televizor, purtindu-ne pe piept marca.

:: via moshemordechai, via Satmareanca

  1. Nu stiu cum am dat de articolul lui Avramescu, dar ideea e ca nu mi-am dat seama ca e vechi de doi ani. Nu m-am uitat la data, desi nu gaseam contextul in care batea campii cu gratie :))) Ca sa vezi ce feste-mi joaca arhivele pe net ori ochii pe computer. Esentiale sunt insa vorbele de duh ale deontologului.
    In rest am zis ce am avut de zis la mine 🙂

  2. Avramescu e genul de om care-mi displace din prima…cand am dat de el era intr-o adunare gazduita la B1 TV de Radu Moraru (alt neplacut!),shi se vedea de la o poshta ca e genul sfertodoct, cu mutra shi haine neatragatoare,mare doritor de a i se da importantza….unii i-au oferit satisfactzia asta (Cotidianul – ma mira fiindca acolo sunt persoane pe care le banuiam de inteligentza, Basescu – aici nu-i nimic de mirare), iar unii (PD-L) vor sa puna cireasa pe tort

  3. Dragos, stai usor… Il suspectez pe Avramescu facand un pic parada cu spiritul sau de om “simplu”, “din popor” ceea ce nu e tocmai kosher. Mai degraba “sfertodoct” si departe de rafinamentul unui adevarat iubitor de cuvant scris…

    Constient sau nu insa, omul este una dintre putinele voci publice care (mai emanand si ineptii) are coerenta in discurs, constanta si persistenta. Nu stiu cat de bine sau de rau e ca nu renunta la ideile sale insa are si-un mare merit din a nu da doi bani pe “corectitudinea politica” si de a sustine public ceea ce (in sinele nostru) nici nu indraznim sa gandim.

  4. am rezerve cu privire la coerenta discursului;dar chiar daca ar fi asha, sa fii coerent cand apari cu pareri este un lucru normal in my opinion.Si eu nu aplaud niciodata normalitatea
    cat despre faptul ca se situeaza pe valul contra corectitudinii politice am senzatzia ca e din cauza ca a observat el ca poate “prinde”. e o stridentza asta, dupa gustul meu, shi ca orice stridentyza e de prost gust….in plus sa intzelegem ca shi tzie tzi se pare greshit sa se urneasca salvarea pt obezi shi alcoolici?

  5. He-he-he… Da, nu mi se pare normal ca masina ambulantei sa fie ultima scapare a obezilor sau alcoolicilor. Dar e de-a-dreptul absurd ca ea sa nu se urneasca spre cei ce au nevoie de ea! 😉 Chiar si daca respectivii nu-s platitori de contributii sociale! Asta este (IMHO) unul dintre semnele de maturitate a unei societati: capacitatea de solidarizare, recupererare si (de ce nu?) integrare a indivizilor considerati indezirabili.

    Altfel, dl. Avramescu nu face decat sa deie poporului ce doreste: sange, paine si circ. Precum dl. Cioroianu, dr. Mengele sau ca acele personaje ce pregateau chirii 0 la Jilava, executii pe stadioane sau tepele din Piata Victoriei!

  6. Ah, as dori sa mai adaug ca nu stiu daca e indicat sa judecam un om dupa un editorial. Sigur, e o responsabilitate ca formator de opine, e Cotidianul, dar uite – sunt mai multe articole aici.

    Repet si intaresc – din experienta mea directa cu domnul Avramescu nu am avut decat de castigat (si spun asta in contextul in care am avut doua restante la cursurile dansului de Ethics in the Public Space si Core Readings in Political Science).

    Multumesc!

  7. In contextul conceptelor pe care le adopta Catalin Avramescu, tot ce spune el are perfect sens. Singura lui ratare e ca nu explica de ce lucrurile stau asa in sistemul lui de idei, care pune accent pe stat limitat, pe responsabilitate si initiativa individuala si pe privatizarea a ceea ce numim “servicii sociale”.

    Si eu l-am avut profesor si mi-a facut o impresie buna. In spariul public e parca putin cam grabit si ne-aplecat spre explicarea propriilor conceptii.

  8. Mda, cam militaros, violent si fara maniere, pentru gusturile mele… In ultimul articol din Cotidianul, despre tragedia de la Universitatea din Virginia, “milita” pentru inarmarea romanilor si “intoarcerea armelor” impotriva guvernului Tariceanu… Numai pentru asta – incitarea la violenta de la “tribuna” Cotidianului – mi-a dat cosmaruri oribile o vreme…

    Bine ca nu sint din Mizil, sa fiu obligata sa-l votez pe Nastase! 🙂

  9. cam tare articolul asta scos de la naftalina cu avramescu. omul vrea sa candideze din partea unui partid popular, propus pentru larga respiratie democratica, nu din partea vreunei formatiuni agitate, de nisha nationalista

Leave a Reply