Cum să-ţi fuţi brandul într-un singur pas simplu

leonardCiteşte şi There is a crack in everything.

De acord cu tot ce zice Cosmin. N-am să mai beau Tuborg în viaţa mea:

«Optimismul meu a durat doar o zi. Aprecierea mea pentru brandul Tuborg a durat până azi. Extras din comunicatul de presă al agenţiei Events:

Bucuresti, 27 august – Concertul lui Leonard Cohen din data de 4 septembrie se muta pe Stadionul Tineretului – Iolanda Balas Soter. Posesorii de bilete pot consulta incepand de maine site-urile de ticketing pentru a verifica configurarea locurilor. Initial, concertul era programat in Piata Constitutiei, dar la doar 500 de metri distanta si in aceeasi zi, Tuborg organizeaza un festival al berii cu acces liber, care face imposibila desfasurarea in conditii optime a spectacolului lui Cohen.

“Concertele lui Leonard Cohen se asculta cu mana pe buze pentru a pastra tacerea, cu ochii inchisi pentru a degusta atmosfera. Pur si simplu nu putem risca, in Piata Constitutiei, ca peste “Hallelujah” si “Dance me to the End of Love” sa se auda muzica unui intreg festival din parcul Izvor. Suntem profund dezamagiti ca Tuborg, pana acum unul din suporterii cunoscuti ai muzicii in Romania, a ales sa-si organizeze evenimentul in aceeasi zi, si atat de aproape de concertul lui Cohen, demonstrand o lipsa elementara de respect fata de mii de spectatori. Festivalul a fost anuntat pe 22 iulie, dupa aproape trei luni de la punerea in vanzare a biletelor pentru concertul lui Leonard Cohen (5 mai).

Solutiile propuse de Tuborg si Emagic, producatorul festivalului, dupa saptamani de negocieri, si anume orientarea scenelor si a sistemelor de sonorizare in directii diferite sunt nerealiste. Discutiile purtate cu reprezentantii Primariei Capitalei in ceea ce priveste decalarea intervalelor orare ale celor doua concerte nu au dus, din pacate, la nici un rezultat. Nu stim daca aceasta situatie este rezultatul neglijentei sau nepasarii celor doua companii, dar din respect pentru muzica si pentru spectatori, am hotarat schimbarea locatiei pentru a avea un concert in conditii optime” afirma Sorina Burlacu, Director General Events.

Rob Hallet, Presedintele AEG Live International, promoterul international al turneului lui Leonard Cohen: “Tacerea este un deziderat imposibil de atins la un festival al berii… chiar si fara concursul muzicii live, oamenii vin acolo sa se distreze si nu o fac niciodata in tacere. Nu am fi fost de acord ca Leonard Cohen sa vina la Bucuresti si, din acest motiv, sa nu poata sustine un spectacol exceptional, asa cum o face in orice alt colt al lumii”. (…).

In toamna anului trecut, artistul canadian si-a serbat ziua de nastere in aplauzele a zece mii de fani romani, intr-un concert special, desfasurat cu casa inchisa. “Stim din mesajele fanilor ca o mare parte din ei vor vedea concertul pentru a doua oara. Ei stiu ca muzica lui Cohen, romantica, intunecata si poetica, chiar cu boxele date la maxim, nu poate coexista cu un eveniment la care principiile fundamentale sunt reprezentate de show-urile live explozive, berea de calitate si atitudinea nonconformista. Ne pare rau ca berea bate de data asta poezia!”, mai spune Sorina Burlacu.

Vizibilitatea locurilor va fi pastrata, in functie de categoria biletului achizitionat, insa, datorita configuratiei noii locatii, amplasarea sectoarelor va fi usor diferita. Spectatorii pot verifica harta locatiei, care va fi disponibila incepand de maine, 28 august, pe site-urile www.ticketpoint.ro, www.eventim.ro, www.bilete.ro si www.blt.ro.»

Later edit via Zoso

Mai jos reacţia organizatorilor Tuborg Green Fest, care pe mine nu mă convinge: un festival cu mici, bere, Ştefan Bănică Jr. şi muzică electronică nu are ce sa caute lângă un concert Leonard Cohen de a cărui organizare se ştia deja de 3 luni. Se puteau alege alt loc sau altă dată.

Iar să compari zgomotul din interesecţia cu Arcul de Triumf la 7 seara cu un sunetul Guano Apes sau Chicane amplificat pe o scenă de concert mi se pare cam tare… Să-şi facă Tuborg festivalul în intersecţie la Arcul de Triumf şi să ne lase…

Laura Coroianu, CEO Emagic: „Ne intristeaza faptul ca un alt organizator de concerte alege aceasta modalitate pentru a-si masca propriile probleme si a crea o imagine falsa in randul mass-media si al publicului. Noi am expus detaliile tehnice companiei Events si am discutat cu reprezentantii acesteia si cu Primaria Bucuresti toate aceste detalii, concluzia oficialitatilor locale fiind de asemenea ca cele doua spectacole pot coexista fara probleme. Pentru a nu intra intr-o polemica inutila, ca producatori ai Tuborg Green Fest si ca lideri de piata in domeniul organizarii de concerte, consideram ca cel mai bun raspuns la asemenea acuzatii nefondate este sa lasam specialistii sa vorbeasca. Domnul Cristian Singer, director Paradigma Group, firma care a asigurat productia tehnica a primului spectacol al lui Leonard Cohen in Romania, poate oferi celor interesati toate argumentele necesare.”

Cristian Singer, director Paradigma Group: „In cadrul show-ului sutinut anul trecut de artist in capitala (produs tot de compania Events), scena a fost amplasata la o distanta de aproximativ 50 de metri de una dintre cele mai circulate si aglomerate intersectii din Bucuresti, un punct nodal pentru transportul din capitala. Zgomotul generat intr-o asemenea intersectie este la un nivel de decibeli mult mai ridicat decat orice ipotetica reflexie a sunetului din locatia Tuborg Green Fest.Cele doua scene ar fi fost situate la o distanta de aproximativ 600 m una de cealalata, scena Tuborg Green Fest fiind plasata cu spatele catre cealalta scena, pentru a nu permite transmiterea niciunui semnal sonor catre Piata Constitutiei. Intre cele doua locatii exista un obstacol natural, baza cladirii Palatului Parlamentului si un deal impadurit de 18m, care blocheaza orice perspectiva directa intre cele doua locatii. Sistemul de sunet se adreseaza celui mai indepartat punct situat in finalitatea parcului, deci exista un ecou foarte mic din structura cladirilor din zona, cele mai multe dintre ele fiind situate la 300/400 m distanta de scena. Luand in considerare directia si orientarea vantului, numai vanturile foarte puternice pot intoarce si redirectiona sunetul dintr-o scena in cealalta, dar in acest caz niciunul dintre cele doua evenimente nu ar mai fi putut avea loc, pentru ca ar fi presupus conditiile meteo nefavorabile. Ca o concluzie, nu ar fi existat nicio sansa ca sunetul de pe cele doua scene sa interfereze. Ca parte din productia concertului de anul trecut al lui Leonard Cohen va pot asigura ca zgomotul adiacent asupra locatiei nu ar fi fost mai mare decat cel prezent anul trecut pe Stadionul de Rugby, stadion plasat langa o zona de trafic foarte zgomotoasa, cu tramvaie, autobuze si numeroase automobile trecand la distanta foarte mica de locatie”

Doron Zilberstein, Vice-Presedinte Marketing URBB: „Compania noastra a ales Emagic pentru organizarea Tuborg Green Fest, un festival de talie internationala, tocmai pentru profesionalismul pe care un lider in domeniu il poate garanta unui eveniment de amploare. La randul nostru, dorim sa asiguram participantii la festival ca vor fi luate toate masurile pentru confortul lor. Ne manifestam totodata regretul ca astfel de declaratii, atat din partea noastra, a organizatorilor si producatorilor Tuborg Green Fest, cat si din partea Events au fost necesare si provocate din cauza unor motive total nefondate”.

  1. Mie mi se pare inacceptabil ca Events sa dea un comunicat de presa atat de tendentios in care patetisme de genul “berea bate poezia” sunt menite sa faca din evenimentul concurentei un simplu festival al berii. Mai mult, sa te apuci ca organizatior sa lovesti in brandul care sponsorizeaza un eveniment mi se pare chiar si sub demnitatea celor de la Events, cunoscuti pentru “profesionalismul” lor.

  2. … si au ales sa se retraga ei nu sa lupte impotriva manelizarii Tuborgiene…
    Dragos(t)e… “putini am fost, prosti am ramas…”; macar daca as reactiona altfel, dar si eu as cauta o alta locatie; pentru cei care VOR sa asculte…
    Cat despre hutut brandul, sa fim seriosi… o veni Mitza Pampon de Pantelimon sa verse lacrami la Cohen… las ca ne histerizam la Banikitch cu Veta lui cu tot… aia nu te ia de suflet, te face sa topai chiar daca ai burta goala… e greu viata…si moarmazel succesuri ii la Brusel…

  3. robert, dincolo de tonul comunicatului celor de la Events, cum rămâne cu faptul că Tuborg şi Emagic organizează un festival cu muzică bună, admit, dar zgomotos, în aceeaşi locaţie cu concertul Cohen anunţat cu 3 luni înainte ca ei să aleagă locul şi data festivalului?

  4. fair enough. dar nimic nu justifică ce au făcut tuborg si emagic. ştiau de concertul cohen, nu aveau ce să caute în parcul izvor în vinerea aia. dacă ar fi fost concertul unui tenor, discuţia asta nici n-ar mai fi avut loc. un concert cohen are în primul rând nevoie de linişte.

  5. nu trebuie sa bei tu tuborg. sunt multi altii care o fac. si in plus ce are sula cu prefectura.

    o dai in balarii. nu o sa mai intru niciodata pe blogu asta ha!

  6. Ce nu inteleg eu e de ce din tot Bucurestiul s-au gasit tocmai aceste doua locatii. Unu la mana, pentru Cohen trebuia gasita de prima data alta locatie decat Piata Constitutiei. Doi la mana, cei 600 de m distanta nu ma conving. De noptile albe ale Bucurestiului, cand erau nu stiu ce concerte la Izvor, se auzea harmalaia pana la Unirii. Si e mai mult de 1 km.

    Si pana la urma, de unde toata preferinta asta pentru “parcul” Izvor? Este una dintre cele mai neinspirate locatii, este foarte mult praf si arata dezolant. Mai bine mai plantau niste copaci. 😐

    In orice caz, zi mersi ca se mai tine concertul si ca poti sa te duci.

  7. Parcul Izvor este un nou trend dictat de Emagic pentru evenimente. mie una victimizarea mi se pare a lui EMAGIC (care intre noi fie vorba, au dat-o in balarii la Madonna intr-un mare fel) si Tuborg, care s-au grabit sa se bata pe umeri unii pe altii si sa se felicite public pentru alegerile facute. comunicatul lor mi se pare pueril si lipsit de argumente. nici o secunda nu au explicat de ce au ales data respectiva, de ce parcul IZvor, stiau sau au “omis” concertul Cohen de la doi pasi, ci doar au aruncat cu de alea de clasa a2a: events mascheaza probleme si dau imagini false. pai daca iesi public si dai de astea prin presa, zi nene si despre ce e vorba, nu asa, ne “ambiguim” in comunicatele de presa. Eu nu sunt mare consumatoare de Cohen, dar sunt de muzica. Si elementare sunt doua lucruri: dreptul primului venit si faptul ca Cohen nu poate sa cante langa Chicane. are 75 de ani, sa fim seriosi!

  8. @bucurenci: pui problema gresit.

    de laudat interesul acordat de organizatorii concertului lui cohen, care au mutat locatia pentru ca totul sa fie in regula.

    ps: ca titlu ar fi fost mai potrivit asta: “cum sa ma fac de cacat intr-un singur post”

  9. Sunt de parere ca o sa beau in continuare Tuborg. Ambele companii nu dau motive clare sau explicatii oneste sustinute de fapte cu privire la acest mic incident.

    Este posibil ca Tuborg Fest sa fi fost programat inainte de Cohen. Who knows?

  10. Adevarul e ca berea Tuborg, saraca, n-are nicio vina. O parere obiectiva cred ca o sa avem dupa ce se va desfasura concertul. Daca promoterii de la Events isi vor face treaba si vor reorganiza totul in conditii decente, va fi ok. Daca nu, cred ca voi fi indreptatit sa-i suspectez ca au ales initial o locatie mai mare ca sa vanda cat mai multe bilete, dupa care au mutat turma in alta parte. Pe de alta parte, e adevarat ca intr-o tara decenta lucrurile astea nu se fac. Daca cineva isi rezerva un loc de concert si faptul devine public, n-o sa se duca nimeni peste ei sa le ia maul. E lipsa de bun simt si de profesionalism. Insa, repet, nu trebuie sa dam cu pietre in sticlele de bere, ci in romanii care au manevrat evenimentul.
    Oricum, cu sau fara Tuborg, eu o sa aleg intotdeauna un concert L. Cohen in locul oricarui alt “mare” festival, chiar daca sunt asculatator de metal (la baza).

  11. P.S.: Asa, de curiozitate. DACA Tuborg s-ar (mai) oferi in viitor sa subventioneze MMV, nu ai accepta din cauza lui Cohen?

    Chiar daca, sa zicem, nu ati vrea sa aveti nimic de a face cu ei, din varii motive, mi se pare riscant pentru tine ca presedinte al unui ONG sa faci sau sa sustii astfel de afirmatii categorice. Din pacate, desi e blogul tau personal, reprezinti in fiecare moment o organizatie si trebuie sa ai grija la ce spui. Stii tu, treaba cu PR-ul…

  12. Mi se pare tipic romanesc sa nu-i pese unei multinationale ca eu am dat 248 Ron pe bilet la Cohen si as fi vrut sa si ascult ceva pe banii aia. Mi l-am luat de cand s-a anuntat ca revine Cohen, fiindca n-am mai prins bilete anul trecut. Aici cred ca intervine o problema majora pentru Tuborg. De strategie. Tuborg s-ar vrea si ei niste suporteri ai muzicii, prin festivalul pe care il organizeaza. Dar se vede foarte clar ca nu e decat o actiune de bifat, in orice conditii, pe calendarul de activitati de marketing al companiei. Cat de penibil este sa nu-ti dai seama, ca Leonard Cohen e un mare artist, si e nesmtire curata sa asterni niste dance Ibiza-style peste muzica lui? Nepasarea fata de ce se intampla imprejur ii ajuta la CSR?

  13. Monica, sa fim seriosi acum probabil Tuborg are ceva cu Cohen, nu? Cred ca iei lucrurile cam personal, un concert este o afacere, fie ca e concertul lui Cohen sau al altei trupe.

  14. Alexandra A.

    sunt sigura ca un festival de bere ar fi fost la fel de bine savurat si cu o zi mai tarziu sau mai devreme.
    declaratia “inginerului” mi se pare penibila, avand in vedere ca un concert in piata constitutiei este auzit in mod normal si de pe bulevardul corneliu coposu, ceea ce implica o distanta mai mare si bariere mai serioase decat cele mentionate de dansul.
    din pacate in cultura post-modernista totul se invarte in jurul profitului, intrebarea nu mai este “de ce?”, acum este “care e profitul?”….

  15. Robert, tu esti (fost) angajat la Tuborg si ti-au acidulat creierul? Sau esti genul care nu poate dormi fara portia zilnica de bere si mici? Incearca sa-ti imaginezi ce reactie ar fi avut Tuborg, daca lucrurile ar fi stat invers.
    De respect pentru marii artisti (si publicul lor) ce sa mai vorbim, presupun ca deja e considerat desuet… Sa-si ceara Cohen scuze de la “publicul Tuborg Green Fest” ca va tulbura fumul gratarelor, zic. Si atunci tara aceasta va fi si mai frumoasa si impacata cu sine.

  16. intre timp a venit si reactia la reactie, recte raspunsul celor de la Events la declaratiile Emagic.
    brief: “Anul trecut, compania Paradigma s-a ocupat de furnizarea scenei, si nu de sonorizarea concertului lui Leonard Cohen, iar zgomotul unui festival nu este nici pe departe comparabil cu cel al tramvaiului 41 si al autobuzului 330.”

  17. ziua de 4 septembrie se-anunta un fel de Kurgan Mamaev al PR-istilor, there will be blood! dar care-o fi miza? parc-au intrat toate celelalte zile in sac! tot pe 4 septembrie incepe Stufstock, iar La Motoare e seara proiectiilor Grand Spoof din cadrul festivalului ADfel:)

    in ce priveste zavera expusa mai sus, ambele parti au cam sarit calul. doua pilde simetrice

    1. antinomia bere / poezie e o tampenie crasa, nu exista asa ceva.

    2. “zgomotul adiacent asupra locatiei nu ar fi fost mai mare decat cel prezent anul trecut pe Stadionul de Rugby, stadion plasat langa o zona de trafic foarte zgomotoasa, cu tramvaie, autobuze si numeroase automobile trecand la distanta foarte mica de locatie”
    a). cuvantul “locatie”, trantit de doua ori in aceasta fraza, are cu totul si cu totul alte-ntelesuri in limba romana decat cel de import “location”, spre care face trimitere. e rusinos sa spunem loc? e si mai scurt! :))
    b). daca si pe straduta aia de langa Stadionul de Rugby ne putem plange de trafic greu si de zgomote, eu imi inghit tastatura!

  18. Nu mai fiti asa fatalisti. E o bataie peste tot. E tamp sa zici ca nu mai bei o bere pentru ca nu iti plac aia 2 de la marketing si deciziile lor. Produsu e una, brandu e alta. Atat timp cat produsu se mentine la acelasi nivel cantitativ e superficial oricine nu mai bea(daca i-a placut mult) pt vezi doamne brand…

  19. sunt atat de toanta ca nu mai beau bere tuborg . dar mi*a interzis doctorica . el e plictisitor de *serios* si *abstinent* .

    p.s. batrinul asta nu e chiar rau la voce. oare el ce-o baut ? 😀

  20. Nu sunt de acord cu afirmatiile din post-ul de mai sus – Tuborg NU si-a futut nici un brand – sa nu uitam ca s-a numit “Green fest” si ca are o (cat de mica) conotatie de promovare a noului trend… ecologic… cred ca in tara asta orice promovare a ideii de conduita ecologica e de bun augur, pentru ca suferim la treaba asta la maxim (aici ma refer direct si la post-ul despre Raul Doamnei).

    De asemenea, daca Leonard Cohen are melodii atat de sensibile incat e nevoie de atmosfera de liniste ca sa le asculti, poate ar fi bine sa concerteze in sali inchise…
    Asa cum Therion a reusit sa sustina acum 2 ani “Therion Goes Classic”, cu Orchestra Radio, in sala palatului, cred ca putea si Cohen sa stea inauntru…

    —–Bottom Line—–

    Romania sufera de lipsa acuta de locatii decente pt a organiza orice manifestari culturale de amploare.
    – un concert cu trupe mari ar trebui sustinut intr-o locatie in afara orasului, care sa permita sustinerea unui spectacol de amploare la ore tarzii. (Guano Apes si Chicane sunt exemplele de la Tuborg, insa as fi vrut sa vad 50 de mii de oameni la Metallica anul trecut, cu ceva “opening acts” calumea, chiar si romanesti)
    – un concert Leonard Cohen (sau orice alt artist care are nevoie de ambianta speciala) ar trebui sustinut in sali de spectacole capabile sa gazduiasca cel putin 10 mii de participanti
    – o cursa de automobile de amploarea FIA GT ar trebui sa aiba un circuit special, nu pe strazile din Bucuresti, unde zboara capace de canale si intra caini prin fata masinilor care alearga cu 200 km/h
    – (si nu in ultimul rand) un stadion in centrul unui oras e cea mai mare mizerie posibila – ar trebui sa fie la cel putin 10 km departare de cea mai apropiata casa

    As vrea sa vad discutii duse mai mult in directia asta, nu sa tinem partea (intr-o dezbatere de 2 lei parerea mea) unor organizatori sau altora…
    Oricum o dai, acesti organizatori au adus nume mari in coltul asta de Europa… fie Leonard Cohen, fie Guano Apes.

  21. @killeru: da initiaza tu ce discutie vrei la tine pe blog. nu mai da altora indicatii despre ce si cum sa scrie. daca parerea ta este ca dezbaterea este de 2 bani, super OK: muta pe alt canal si nu te injosi sa participi la ea. nu?

    stim cu totii ca in romania sunt(eti) mai multi amatori de bere decat fani leonard cohen, dar cantitatea nu da niciun drept…

    si cel putin de-ar fi fost vorba despre o bere mai de doamne ajuta!!!!

  22. @mighty Duck (ratoiul) cu ce te consideri mai bun decat omul care bea o bere si merge la un concert Guano Apes ? si aprpos de cantitate .. in orice democratie civilizata minoritatea se supune majoritatii. chiar cred ca se putea organiza un concert L.C. intr-un spatiu inchis ca sa te bucuri la maxim de el. dar organizatorii in goana dupa un nr mare de bilete si incasari mai serioase au preferat sa va dea cu nisip in ochi si sa asrunce pisica in gradina vecina.

  23. @unualtu salutare si la multi ani, in primul rand. concluzia ta, cum ca m-as crede mai bun decat bautorii de bere si decat cei care asculta guano apes, este un eronata. cu drag, ratoiu.

Leave a Reply