De ce iubesc Twitter-ul

Foştii mei colegi de la Caţavencu mi-au făcut azi o bucurie. S-au apucat să publice un text de-ale mele dintr-un Alamanah publicat acum vreo 4 ani. Almanahul se chema Bătăi în dialog şi propunea cele mai năzdrăvane cafturi ideologice (ingineri vs artişti, bucureşteni vs provinciali, pisicari vs câinari, nudişti vs textilişti etc.)

Convenţia era să dăm drumul la măciuce, sub protecţia copertelor Alamanahului şi a dreptului la replică, acordat pe contrapagină.

Cred şi acum că a fost unul dintre cele mai haioase almanahuri publicate de Caţavencu. Totuşi, am avut ocazia să constat, acum câţiva ani, că, scoase din context, textele respective nu mai funcţionează la fel de relaxat, ba devin de-a dreptul contondente, cum s-a întâmplat acum 3 ani cu diatriba mea pamfletară la adresa inginerilor.

Acelaşi lucru s-a petrecut şi azi. Nepreveniţi, mai mulţi cititori au luat textul meu Contra Pronvinciales cât se poate de serios. Ba cred că şi-au mai şi închipuit că l-am scris zilele astea.

N-aş fi aflat nici de publicarea textului, nici de nervii (îndreptăţiţi) pe care i-am stârnit, dacă n-ar fi existat Twitter-ul. Noroc cu @chinezu @adi_zabava @andrei_daniluc @Aur1ca @RatingPolitic @RaizRobert care au început să arunce cu roşii în direcţia lui @dragosbucurenci.

Aflând de pocinog, mi-am sunat foştii colegi de la Caţavencu şi i-am rugat să renunţe la păcătosul de text, ceea ce ei mi-au şi promis că vor face.

Ei, să nu fi existat Twitter – este că mă pomeneam la ceas de seară că mă calcă vreo maşină neagră? Mulţumesc, Twitter!

  1. era foarte greu sa nu punem botul
    zau
    era scris atat de bine in stilul tau. incat l-am crezut din primul paragraf
    acuma daca m-am inselat in ce am zis despre tine, nu cred ca sunt nici primul, nici ultimul
    si poate ca la un moment dat la un pahar de vin intamplator o sa imi dau seama daca ori eu ori tu suntem cum suntem
    un twitter cat mai verde iti doresc 🙂

  2. :))..ioi..da’ ai suparat lumea , nu gluma. Minunat , pana acum ziceau ca esti metrosexual si vanitos, acum te fac si “idiot”. Apai bine ,Bucurenci..de la asa oameni vreau io sa invat:)).
    p.s Remediaza situatia, ca lumea virtuala chiar e suparata:))

  3. @chinezu: singurii care ar trebui sa-si ceara scuze sunt colegii catavenci care au publicat -inutil, neadecvat si inexplicabil- un text dintr-un almanah vechi.
    ———————
    @dragos bucurenci- cred ca azi multi ti-au urat un Craciun fara sarmale provinciale:D

    Alles Gute!

  4. Sper ca post-ul respectiv sa fie citit de cat mai multi. E usor sa jignesti 20 de milioane de oameni. E putin mai greu sa suporti consecintele. Dar, ce sa-i faci? Uneori trebuie. But you need balls. Nu ca:”Pai stai sa-ti explic, ca nu-i ceea ce crezi! “De fapt eu am prieteni buni din provincie, de fapt era satira, de fapt…eram la camera ascunsa…”

    P.S. Bravo, Mitica! Le-ai zis-o! Iesim la o bericica? Pa Magheru? Asa, sa ne exersam limba romana impecabila, de bucurestean?(asta e cred, cea mai tare tampenie ce-am auzit-o).

  5. Este absurd sa cred ca articolul este veritabil. Bucurenci toata ziua ne inebuneste cu nondiscriminrea si acum sa cred ca brusc are ceva cu provincialul si in plus se simte de la o posta ca i satira. Le are el pe ale lui, da’ macar face ceva si nu se multumeste doar sa spuna ca nu e multzumit de tzara asta. Si chiar daca articolul ar fi fost “pe bune” , ca sa l pot critica ar trebui ca eu sa fac cel putin cat face el. Nu incurajez vanitatea, dar ma indoiesc ca cineva ar fi as fraier incat sa si puna atatia oameni in cap.

    ha

  6. Daca cei ce la AC ti-au facut aceasta “bucurie”, urarile de “bine” le redirectionez catre ei si sper ca scuzele de rigoare sa-ti fie cerute tot de acei fosti colegi. Cel putin intentia lor a fost clar peiorativa… multi poate nu stiu in ce scop a fost scris articolul acuma 4! ani…

  7. acum serios, bucuresteni..in afara faptului ca textul este o satira intr-un anumit context si ca si eu urasc, la fel de mult ca si voi, discriminarea..totusi, este atat de bine scris incat m-am regasit in fiecare fraza.recunosc acest lucru cu rusine si imi cer scuze..insa fiecare provincial pe care l-am cunoscut este intocmai cum l-a descris dl bucurenci si pt toti am aceeasi intrebare:de ce ati mai venit in bucuresti, daca va iubiti asa mult orasul?” acum e normal ca toti bucurestenii sa fie de partea provincialilor, ca asa e frumos si civilizat, insa mai ganditi-va o data..nu cumva textul e f adevarat?

  8. Daria, scumpo, nu am citit textul, însă replica dată de tine mi se pare jenantă.
    Uite, am să-ţi dau două-trei motive din scurt pentru care cineva ar veni la Bucureşti, cu toate că îşi iubesşte oraşul:
    1. studii superioare
    2. avansarea în funcţie
    3. căutarea unui job mai bine plătit.

    Şi îţi spun asta din postura unui om care nu are complexe că e din provincie şi care poatea să demonteze foarte uşor aerele de superioritate “dă la Bucureşti”.

  9. Da, Dragos…toate motivele date de tine in articol sunt valabile si pertinente…dar… concerte,teatru si multinationale exista in mai toate orasele mari ale tarii. In schimb, mitocanie ca in iubitul tau Bucuresti..nu!
    Poti sustine ca mitocania a fost adusa de provinciali…dar cu totii stim ca va fi mereu un “Mitica” cel care te va claxona pe trecerea de pietoni ca nu te misti destul de repede….
    Asa ca in loc sa ne batem in argumente mai mult sau mai putin obiective, mai bine stai acolo in capitala si spala-te be cap cu “elitismul” tau.
    P.S. Mi se pare foarte ciudat ca toti scriitorasii astia fara pic de individualitate de la Catavencu, care isi doresc pe ascuns sa devina mici mesia ai blogosferei romanesti sar pe piata cu posturi care mai de care mai provocatoare doar ca sa se simta si eu “Almost famous”.

    Te las cu un familiar..”Hai pa..te pup”.

  10. apai , mai bucuresteni asa este , noi nu am avut tot ce ati avut voi, ce i drept primele piese si placerea de a merge la teatru le am descoperit intr un teatru amarat din orasul meu , n am avut aceleasi oportunitati si a trebuit poate sa muncesc dublu pentru a devinii ceea ce un bucurestean e fara prea mare efort, dar s a putut. Il apreciez pe Dragos, dar si eu cred ca acum a gresit . Fie ca a fost satira fie ca nu fie ca a fost voit sau nu , s a intamplat, nu publici asa ceva cand stii ca ai un impact asa de mare asupra oamenilor. Oricum asta e , eu una ii trec cu vederea, ar insemna sa uitam ca totusi face ceva si ca de cele mai multe ori isi masoara vorbele.Nu moare nimeni ca am fost loviti n orgoliul nostru de provinciali. In fond si Olga (cerssetoarea din coltul stazii mele) are tot buletin de bucuresteanca…si ce?

  11. tocmai asta scriam intr-un comentariu anterior – ca primesti atata “feed back ” la niste articole “ridicole” precum acesta – si la cel penultim unde tema este deosebit de grava pe cat de importanta – participarea bluogheristilor este absenta aproape . altfel spun : “CVASI -SUBTIRE” !
    tocmai acel comentariu a intrat la “apa rece” a moderatului!
    bleah !!! natie de tuiteristi iresponsabili ce sunteti !

  12. @lovingvama

    Simplul fapt ca trebuie sa ne asiguri ca nu ai complexe, desi exista aere de bucuresteni ma face sa crezi ca ai niste frustrari reziduale de provincial, dar asta e bine pe undeva ca te motiveaza sa obtii un loc de munca si mai bine platit.

    @bucurenci
    “un text de-ale mele” mi-a placut la maxim ca formulare. Astept sa aud si despre “un neuron de-ai mei” si “o gramatica de-ale mele.” Iti trimit pe aceasta ocazie o salutare de-ale mele!

  13. 1. In general, faptul ca o persoana face atat de multe lucruri bune nu o scuza pentru alte greseli. In fond, nu ar trebui sa-i iertam orice acelei persoane, din “netarmurita dragoste” pe care i-o purtam. Daca simti ca nu esti de acord cu el/ea, nu fi si gata.

    2. De acord cu Hortence, cam multe commenturi pentru un articol care nici macar nu se mai gaseste.

    3. @andrei27 – Exprimarile respective sunt foarte (sic!) corecte. Daca stai sa le diseci un pic si daca ai facut un pic de gramatica la scoala ai sa vezi ca asa e. Daca nu, cauta in DOOM si te vei convinge.

  14. @andrei27 acel “de” înlocuieşte prepoziţua “dintre”. Corect este “prieten de-ai mei” (dintre ai mei), nu “prieten de-al meu” (dintre al meu). La fel, “text de-ale mele”, nu “text de-al meu”.

    Te pup!

  15. ba , io nu cred ca se lupta cu nici o moara, cine l a sustinut o sa l sustina si de acum incolo. Pentru cine nu l a placut, articolul a fost un pretext. Si in fond cine a spus ca trebuie sa fie toata lumea de partea lui . Eu zic ca oamenii care ne critica sunt minunati, ne ajuta sa ne perfectionam:D.

  16. Nasol moment, pacat ca s-a intamplat asa. Totusi, ca idee, eu sincer iti spun ca nu m-a atins articolul. Cum nu m-ar atinge nici daca as auzi in Italia sau Spania ca romanii sunt hoti/criminali. Adica de ce m-as simti eu inferior doar ca m-am nascut intr-un anume loc, sau cu o anumita nationalitate sau cu o anumita culoare a pielii? Da, sunt moldovean, dar de ce m-as mandri sau rusina cu asta?

Leave a Reply