Nudul gol al ipocriziei

Acum mai mulţi ani, când mişcarea “Salvaţi Vama Veche” era abia la început, l-am întrebat pe Mircea Toma ce facem cu textilişti care ocupaseră plaja şi se uitau urât la nudiştii din ce în ce mai puţin numeroşi.

Pentru cei care nu ştiu, plaja din Vama Veche a fost decenii întregi cunoscută şi recunoscută ca plajă de nudişti. După Revoluţie, minoritatea textiliştilor a început să crească, iar pe la sfârşitul anilor ‘90, când am cunoscut-o eu, cele două comunităţi erau egal reprezentate. Nudiştii prevalau încă, în sensul că era permis să te afişezi în costumul Evei sau al lui Adam oriunde aveai chef, inclusiv la masă, fără că cineva să protesteze. Nudismul contribuia la insolitul locului şi făcea parte din brandul Vama Veche.

Dar acest brand a fost sortit să se auto-devoreze. Turiştii atraşi mai mult de magia petrecerilor pe plajă decât de plăcerea dormitului la cort au invadat încet, încet plaja, apoi satul, iar în timp ce scriu rândurile astea, invadează cu siguranţă şi lanurile de păpuşoi. Noii veniţi au tratat Vama ca pe un hamburger: au înghiţit-o repede, au dat pe gât ceva, au râgâit şi au mai cerut una.

În dispreţul şi uitarea Vămii Vechi s-a ridicat ţanţoşă, hâdă şi slinoasă Vama Nouă: gata să-i servească pe toţi, oricât de mulţi, cu aceeaşi muzică, aceiaşi papanaşi, aceleaşi hamsii, aceeaşi băutură.

Noua staţiune de distracţie îmbuteliază şi vinde la bax un produs modificat genetic: non-conformismul standard. Acum mulţi ani, Vama era tot ce putea fi mai opus staţiunilor sindicaliste, în frunte cu Mamaia. Acum e un fel de Mamaia mai ieftină, mai murdară şi mai aglomerată.

Mişcarea “Salvaţi Vama Veche” a încercat să răspundă acestei invazii a prostului gust, provocând o invazie a “vamaioţilor” tradiţionali. Mă număr printre cei care cred că a eşuat în misiunea pe care şi-a propus-o. Invadată şi de unii, şi de ceilalţi, Vama Veche şi-a dat obştescul sfârşit mai înainte ca tratamentul să poată reuşi. Dar nici nu cred că altcineva, în afara unui ministru al turismului providenţial pe care nu l-am avut la sfârşitul anilor ’90, ar fi putut face cu adevărat ceva. Şi am apreciat mereu idealismul celor care, în ceasul al doisprezecelea, au încercat, totuşi, să salveze această victimă colaterală a capitalismului românesc post-revoluţionar.

Din nostalgie, din obişnuinţă sau din lipsă de opţiuni, destui “vamaioţi” cu ştate vechi mai merg şi astăzi în Vamă. Unii s-au adaptat şi nu mai văd urâtul care-i înconjoară, alţii nu s-au adaptat, dar se fac că nu văd dincolo de peticul lor de nisip.

Unul dintre lucrurile care s-a pierdut încetul cu încetul este şi nudismul. Acum mulţi ani, când i-am propus lui Mircea Toma să facem ceva în legătură cu asta, răspunsul lui a venit simplu:

“Nu e nevoie de nimic special, trebuie doar să facem nudism militant.”

“Nudism militant? Cum vine asta?”

“Te duci şi faci nudism în centrul plajei, în bastionul textiliştilor. Dacă au o problemă cu asta, e problema lor. Tu n-ai o problemă cu ei”.

Nu l-am ascultat pe Mircea Toma. Nu-mi place să mă bronzez cu textila pe mine, dar n-am nici stomacul să le impun altora preferinţele mele non-vestimentare. Aşa că i-am lăsat pe textilişti să ocupe centrul plajei şi ne-am retras, cei mai mulţi dintre nudişti, spre periferie.

Ca nudist, ăsta e un stigmat cu care m-am obişnuit de mult: peste tot pe unde merg, trebuie să mă mulţumesc cu plajele mai mici şi mai proaste, ţărmul mai pietros şi apa mai tulbure. Aşa că nu mi-am făcut sânge rău, deşi ştiam că e doar o chestiune de timp până când nudiştii vor fi evacuaţi cu totul.

De altfel, în anii din urmă am mers tot mai puţin şi mai rar în Vamă. Mă număr printre nostalgicii neadaptaţi şi înţeleg să las Vama în seama cuceritorilor ei. Noii “vamaioţi”, adepţii distracţiei standard şi ai non-conformismului la PET, nu s-au mulţumit doar cu centrul plajei, ci au luat-o cu totul în stăpânire, aşa că privirile urâte şi comentariile maliţioase adresate nudiştilor au devenit ceva obişnuit oriunde te-ai aşeza să faci plajă.

În plus, a devenit secretul lui Polichinelle faptul că plaja din Vama Veche, ca şi cea din Mamaia, este patrulată de paparazzii, aşa că, dacă te bucuri chiar şi de cea mai mică notorietate, nudismul devine un fel de activitate de gherilă în încercarea de a evita obiectivele acestora.

Sigur, există şi acum soluţia “nudismului militant”. Este ce a făcut Mircea Toma la sfârşitul lunii trecute, când a sfârşit, alături de soţie şi de copil, pe prima pagină din “Spy” şi din “Cancan”.

Pe Mircea l-am înţeles perfect: când faci nudism de peste 30 de ani, nu te laşi evacuat cu una, cu două din locul unde textiliştii au venit nesiliţi de nimeni, mai întâi ca să se holbeze amuzaţi la nudişti şi, mai nou, ca să le spună să se îmbrace. Şi pe redactorii care au publicat subiectul i-am înţeles până la un punct: nu se făcea să rateze aşa un cuplu.

Dar ştiţi care mi s-a părut culmea ipocriziei? Să publici fotografii cu un copil minor şi cu părinţii lui dezbrăcaţi şi să perorezi, în acelaşi articol, despre protecţia minorilor. Cam la atât se reduce etica textilistului de pe urmă.

:: Elle, septembrie 2009

  1. Da, si mie mi se pare aberanat sa vorbesti despre protectia minorilor avand in vedere ca majoritatea oamenilor stau( in propriile case) dezbracati in fata copiilor.

  2. nu pretind că te cunosc, dar nu mă surprinde că nu faci parte din categoria “textiliştilor” :)) chestiunea asta cu nudismul, hmmm e discutabilă…până la urmă, plaja e un loc public, iar în locurile publice ar fi bine să ai ceva pe tine, nu? oricât de narrow-minded pare modul ăsta de a vedea lucrurile, mai ales pt secolul 21, nu cred că nudismul e un lucru care ar trebui susţinut/reintrodus, decât în măsura în care se amenajează plaje special pt asta.

  3. @kates, dacă din peste 30 de plaje, câte cred că are România, două plaje (Sfântu Gheorghe şi Vama Veche) ţi se păreau prea multe, poţi să răsufli liniştită: acum nu mai există.

    CE să amenajezi la o plajă de nudişti?! Toată lumea ştia că Vama Veche e o astfel de plajă, chiar crezi că era nevoie de semnalizare specială? Spune-mi, tu, în general, după ce recunoşti un nudist?

  4. @bucurenci: eşti ironic degeaba…eu nu ştiam chestia asta, dar e problema mea, presupun. deci nu ar strica “semnalizări speciale”. şi până la urmă care ar fi problema dacă ar exista plaje separate, semnalizate corespunzător? ar fi o garanţie că plajele pentru nudişti ar rămâne la locul lor, deci plaje pentru “toate gusturile”

  5. Am vazut si eu. Ce pretentii sa ai de la jurnalistii de la cancan sau spy?

    Joc palaria in fata lui Mircea Toma pentru curajul de a se simti bine intr-un loc mort si greu de resuscitat.

    Si jos palaria in fata celor care fac nudism in Vama si nu le pasa de credintele textilistilor.

  6. @bucurenci: eram sigură că o să întrebi asta şi n-o să mint: n-am fost niciodată pe plaja din vama veche, dar am fost pe cea din mamaia, unde am văzut destui nudişti. de aia ziceam că e necesară o semnalizare, mai precis o delimitare pt astfel de plaje. zi-mi şi mie, ce e rău în asta? înţeleg că vrei ca plaja din vama veche să fie numai şi numai pt nudişti…de ce, când ar putea fi 50-50, cu reglementările de rigoare?…

  7. Am fost in vama prima oara la sfarsitul anilor ’90 (am aceeasi varsta ca si Bucurenci) iar ultima oara in vara asta. Intr-adevar a devenit un loc foarte standard (si foarte scump, nu cred ca e foarte ieftin in comparatie cu Mamaia).

    Nu cred ca faimosul “spirit Vama Veche” s-a pierdut din cauza “textilistilor”. Eu sunt unul dintre ei, dar o parte dintre prietenii mei sunt nudisti si facem plaja impreuna fara probleme. La sfarsitul anilor 90 exista o oarecare comuniune intre cele doua tabere. Si asta e spiritul vamii cred, e despre toleranta si libertatea. Iar toleranta trebuie sa functioneze in ambele sensuri. Dispretul fata de textilisti e o tampenie, cum este si reciproca.

    Cred ca articolul e prost centrat, ce s-a pierdut e intimitatea cu marea, cu faimosul vint din vama veche, nu prea mai vezi oameni citind linistiti in hamace. Oricum si in anii ’90 aveam mari indoieli relative la inteligenta celor care merg in vama, multi doar urmau o moda, ca si acum, aceea de a fi “liber si intelectual”. Dar a fi liber si intelectual nu are nici o legatura cu statul la plaja, ci cu inteligenta umana.

    Altfel, vama a devenit un loc foarte main stream. Ne ramane sa mergem la Sf. Gheorghe, Sulina, Vadu, Gura Portitei etc. Pana se vor umple si ele de animale umblatoare.

    ps. in vara, un prieten a fost arestat pentru ca intr-un acces de entuziasm, tocmai ajunsese in vama, a intrat gol in Stuf (seara). Sunt sigur ca e in concordanta cu legile acestui stat, intrebarea e daca se poate da o lege care sa reglementeze “non conformismul inofensiv” in anumite locuri.

  8. @bucurenci: gosh, deja mi te-am imaginat gol **blush** :))

    si eu am fost scarbita cand am vazut revista la un stand – dar mi-am dat seama ca a fost si un lucru bun in asta, si anume ca poate ceva cocalari&pitzi au dat apoi un google search “mircea toma” si au aflat si ce altceva a facut omul asta (in afara statului nud in vv)

    cat despre vama, mi s-a rupt inimioara cand am citit si ti-am dat dreptate. a ajuns sa mi se para un loc unde te duci sa vomiti 🙁 atat.

    @kates, mie imi place sa mai vad un nud din cand in cand – in afara celui cu care m-am obisnuit si pe care il venerez (nu al meu, of course :))
    Asemenea priveliste ma duce intr-o lume in care ma vad pictorita, incerc sa imi dau seama ca omul e un pic disproportionat, ca are uneori si pielea mai lasata – dar asta il face special, nu un “photoshopat” in chiloti de firma prin reviste si pe bilboard-uri. Imi face placere sa vad oameni rumeniti la soare si sunt sincer invidioasa ca nu gasesc puterea sa fac si eu acelasi lucru. Consider ca nudismul este un statement de non-conformism in cel mai pur sens al cuvantului: sunt diferit and I am proud of my body.
    Sunt pro – face bine pentru psihic.

  9. Recomand plaja din Sfantu Gheorghe unde, daca mergi la 500m de intrarea principala, ai intreaga plaja pentru tine si poti face nudism linistit.

    De altfel, am vazut ca si tu Dragos erai prin Sfantu pe la jumatea lui iulie 🙂

  10. @tea: perfect de acord, eu nu susţineam desfiinţarea nudismului, ci reglementarea lui 🙂

    @bucurenci: mulţumesc pentru înţelegere, it feels good.

  11. Adevarul gol, golut !
    Bre nea Bucurenci, nu am cochetat cu Vama, desi multi dintre amicii mei mergeau pe acolo.
    Cu chiu cu vai am fost tarat la Vama anul acesta. Imposibil de trait acolo pentru cineva care respecta igiena sanitara cat si modul placut de a petrece cateva ore la malul marii.
    Am ajuns de pe nationala pe o straduta unde nu aveai loc de parcare si pentru Escalade a trebuit sa caut vreo 40 de minute locul de parcare. Am mers pe jos pe straduta aceia plina de baruri execrabile, si de vanzatori ambulanti ce vindeau bucati de pizza, peste ce mirosea oribil si imbibat cu ulei, doze din PET ce erau tinute in dogoarea soarelui de iulie. Oameni nespalati ce duhneau a transpiratie si aveau parul inecleiat de mizerie, tarabe cu haine din cele mai proaste, oameni imbracati fara nici un gust, iar cei in slip am vazut acelasi tip de slip la vreo 6. Am ajuns pe plaja unde ce sezlong ? Era ceva de plastic, bautura pe plaja ? Servire ? Toaleta ( aveau una turceasca ce mirosea oribil )etc…
    Dece sa merg la Vama Veche ? In tinutul inapoiatilor ? Dece sa ma dezbrac fata de primate ? Sa i se scoale unuia privind la prietena mea, sau sa se masturbeze ?
    Daca nudistii erau de calitate probabil reuseau sa mentina acel spirit, poate ca oamenii nu au mai simtit cu timpul nevoie sau dorinta de a sta goi. Cum nici noi oamenii moderni ne acoperim goliciunea si nu suntem precum animalele. Insa daca exista tarie de caracter, cu siguranta ezistau nudisti si acum acolo, chiar in mijlocul primatelor, pardon, oamenilor.
    Eu mai fac sex in public si nu ma deranjeaza acest lucru, atata timp cat am tarie de caracter si vreau sa fac acel lucru, vointa nudistilor nu a fost destul de mare incat sa pastreze idea de plaja de nudisti.
    Apropo de preturi, erau mai mari dragilor decat in Mamaia, de exemplu am facut eu calcule ca sa ma minunez si am ajuns ca o pita media coasta bucata cu bucata 45 lei, deoarece era 5 lei o felie.
    Bucurenci, bre, ai la Mamaia ditamai plaja de nudisti si mai ai si la Eforie Nord, asa ca pana cand o sa imbatranesti si o sa atarne pielea de pe tine, nu o sa dea faliment astea 2 ( exercitiu de imaginatie pentru tipa care spunea mai sus ca te vedea gol )
    Copii nu au o problema in asta, nu vad dece ar fi afectati daca vad pasarica lu mami si cucul lui tati, iar daca sunt destul de mari incat sa stie ce sunt cu adevarat, atunci nu mai ai motiv de jena fata de ei.
    Punct. EU !

  12. voi incerca sa popularizez acest excelent articol. nu pentru tine, ci pentru altii 🙂

    ma scoate din sarite puritanismul / pudoarea tembela a celor care se simt lezati de corpul gol, considerand ca apartine numai colectiei lor de porn.. 🙁

  13. @dragos:

    Salut cu un drapel in berna disparitia plajei de nudisti din Vama Veche. 🙁

    @Victor MAXIM:

    Draga domnule Victor MAXIM,

    Sa zicem ca as putea trece peste partea cu Vama-loc-plin-de-oameni-prosti-si-nespalati-si-locuri-insalubre. Recunosc, Vama nu este/era pentru toata lumea (si imi pare bine ca am apucat-o fara oameni ca dvs. in ea). Foarte multi din tinerii vamaioti de acum 5-10 ani (si chiar noua generatie in pregatire) sunt acum bine mersi directori de banci, manageri de succes, jurnalisti, pr-isti, actori, artisti de toate felurile. Etc., etc.

    Sa zicem ca as putea sa va accept si punctul de vedere, nevoia de comfort si “igiena sanitara”. Fiecare cu gusturile lui; am zis ca trebuie sa fiti un om cultivat, care tine la curatenie, sanatate, norme morale. :)))

    Apoi v-a scapat pasarica. Cred ca pretentia de a fi servit pe plaja, tinutul inapoiatilor, primatele si “eu mai fac sex in public si nu ma deranjeaza” se potrivesc de minune. Dvs. nu credeti asta?

    Ati reusit sa postati un comentariu absolut savuros, va multumesc, you made my evening.

    P.S.: Chiar ma bucur ca nu v-a placut in Vama. In rest, primate, inapoiati si agramati care nu stiu sa scrie sunt pe absolut toate plajele. Da, chiar si pe a dvs.

  14. Eu doar am auzit de “faimoasa” Vama Veche, insa aceasta nu mai exista acum 3 ani cand am ajuns pentru prima data.
    De cativa ani sunt si eu nudist (cand e posibil) si intr-adevar in Vama se uita urat oamenii de pe plaja daca stai la cucu gol. Pe la periferie stau nudistii acum, desi din cate am inteles, in trecut era toata la “liber”.

    Anul acesta m-am dus la Vadu, alta “legenda”… Pana acum 2-3 ani nu prea erau oameni pe plaja, dar anul acesta cu greu mai gaseai loc de cort, avei de mers vreo 2 km pentru ceva spatiu de respirat. Dar a fost bine fara textile!
    In 2-3 ani, “moare” si Vadu definitiv… Vin meltenii cu 4×4 de n-au treaba, animale motorizate.

  15. Draga Dragos, mi-ai adus aminte de un interviu mai vechi a lui Brad Pitt, cred ca de acum mai bine de 10 ani…pe vremea aceea a fost surprins, de un paparazzi, complet gol, in curtea casei, impreuna cu iubita lui de atunci Gwyneth Paltrow. Amuzat, acesta a raspuns provocarii cu un inteligent raspuns si anume “Extraordinar! Brad Pitt are un penis, ei si ce! mare chestie!” Chiar asa! Mare chestie! Daca Vama si-a pierdut farmecul de alta data, e din mii de motive, inclusiv cel enumerat mai sus de tine, dar, ca si multe alte locuri din minunanata noastra tara, farmecul s-a pierdut iremediabil si cred ca nu se mai poate face mai nimic. Eu am fost acum 17 ani in 2 Mai si cred ca era cam aceeasi chestie cu Vama, dar de atunci nu am mai dat pe acolo, nu cred ca as indura…plaja aceea pustie, de la inceput de semptembrie ramane in sufletul meu si am s-o pastrez mereu asa cum era cand am fost eu acolo…

  16. Eu am un principiu, daca asa s o numi el . In viatza esti liber sa faci absolut orice , cata vreme iti poti asuma consecintele. deci sunt de acord cu mircea toma, daca vrei nudism poti face, cata vreme nu te deranjeaza opinia celorlalti . acum , cata vreme locurile alea nu s oficial pentru nudisti ,nu poti invoca traditia , ca asa era odata”. tot omul e liber sa vina , manelist sau nu , adept sau nu al nudismului. vezi tu, toate lucrurile astea mai neconformiste devin moda sau trend, nu ai cum impiedica asta . UIte un exemplu nu stiu eu cat de bun dar..ai vazut zuze cu cizme d’alea roz la teatru , care vorbesc la telefon si beau cola in timpul spectacolului si care habar au ce se intampla. ei bine au venit ca da bine , la fel si vama da bine , e cool
    Desi vad “nuduri” in fiecare zi la spital, iti marturisesc sincer ca nu mi face placere sa le vad si pe plaja si nici nu e sanatos pentru sanii femeilor, nu stiu daca soarele are a face cu cancerul penian da’ cu sanu sigur nu i prieten bun. Poate tine de o pudoare a mea ipocrita , poate de felul in care am crescuta,dar asa cred eu si in acelasi timp respect opinia voastra a nudistilor. Poate doar ca fiecare dintre noi ar trebui sa aiba locul lui, asa cum ati spus si voi.

  17. incredibil! l-au fotografiat pe Mircea Toma doar pentru ca era gol pe plaja?! le-as recomanda sefilor lor (dar nu au bugetul necesar… ce pacat!) sa-i trimita pe “jurnalistii” respectivi la training in saunele din Germania. bineinteles ca in sauna nu poarta nimeni textile, nu doar ca e o prostie, dar e interzis! esti dat afara din sauna daca porti textile. dar nu asta vreau sa spun acum. ce vreau sa spun este ca nenumarate cupluri vin la sauna cu copiii lor mici si foarte minori. si nu le spune nimeni imbecilitati de genul “ah cum puteti sa stati in pielea goala in preajma copilului minor” etc.
    si daca totusi fac rost de bani pentru training, poate organizeaza ceva si pentru lunile de vara: plajele lacurilor din Germania pun si mai bine in valoare haite intregi de parinti absolut inconstienti care intr-un chip monstruos stau foarte dezbracati in jurul copiilor lor minori si de asemenea nudisti. ntz ntz ntz, strigator la cer nu alta.

  18. Vama veche trebuia lasata cum era. In ultimii ani a inceput sa semene din ce in ce mai mult cu plajele din Mamaia,de care multi s-au cam saturat. Ar trebui sa se faca ceva in sensul asta.Inca mai exista nudisti.Au si ei dreptul la o plaja a lor. O plaja care fara motiv a fost “furata”.

Leave a Reply